čtvrtek 17. srpna 2023

Stále populárnější festival Country Lhotka již tuto sobotu. Trh zvířat v Lysé nad Labem. Kudlanka nábožná na Mělníku ( foto). Mšeno ožije motocykly.



,,Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy ".... zpívá Karel Gott v písni Muzika z roku 1984, a musíme si přiznat, že už nám srpen vstupuje do poslední dekády. Počasí si s námi  přitom letos opravdu zahrává a myslím, že je momentálně i obtížné  plánovat venkovní aktivity, protože horké tropické dny střídá v podvečer počasí tak strašidelné, že nikdo nikde pořádně neví, co to kde udělá.

Nicméně se kvůli počasí různé programy i aktivity nezastaví a nezbývá, než popřát organizátorům, hudebníkům i potenciálním divákům, aby bylo to počasí nejhůře nějak přijatelné. Festival Country Lhotka se rok od roku stává populárnějším a nepříznivé počasí by jistě nikoho nepotěšilo. A na koho se můžete těšit ?


Country Lhotka 2023
Stále populárnější country festival
19.8.2023 sobota
Lhotka u Mělníka - hřiště
Vstupné 200 Kč
Děti do 150 cm ZDARMA
PROGRAM
16:00 Poutníci
18:00 Madalen
20:00 Jablkoň
22:00 Devítka


Možná si dnes někteří zejména  mladí lidé myslí, že je country hudbou tak nejspíše pro seniory, a že správná hudba má být pořádným decibelovým nářezem, ale vězte, že takové posezeníčko s partnerkou při zlatavém moku a melodické hudbě dokáže mnohdy pěkně potěšit a rozhodně je tu prostor i pro konverzaci.

Pokud však  country vyloženě nesnášíte, nebo vám je muzika určitým způsobem nějak volná, tak vás třeba osloví Srpnový trh zvířat v Lysé nad Labem, kam je z Mělníka díky jízdenkám PID velmi pěkné a rychlé spojení. Není vyloženě nutné si nějaké to zvířátko kupovat, když by to pro něj měla být spíše tragédie, a pro vás jen nutná povinnost starostí o něj, ale dá se říci, že tento druh výstav obvykle potěší všechny generace a nám dospělým dopřává i příjemné osvěžení u stánků s občerstvením, případně s nějakým kulturním programem.

Mimochodem, bývám svědkem, kdy malé děti tahají na obojku morčátko, nebo kočičku a není to podobná radostná podívaná stejně tak, jako když se lidé začnou shánět po pěkném kocourkovi s krásným obojkem, kterého jenom tak pustí na ulici, kde ho v lepším případě může někdo odcizit a v horším ho přejede auto, nebo třeba i zakousne pes. Jako kdyby někteří lidé neměli dost rozumu, nebo ten vztah zase tak neprožívali.

Nedomyšlené je i nechávání otevřených oken, když taková kočka zahlédne nějakého brouka, nebo letícího ptáčka.


Sraz motocyklů československé výroby ve Mšeně jsem tu již také několikrát propagoval. Více informací, se dozví zájemce na .....


Termín ?  Také sobota 19.8. 2023.

Mimochodem, četl jsem nedávno článek, kde motocyklista někde kdesi za horizontem zabil dítě. Autor do nadpisu článku ještě napsal, že motocyklista nic neporušil. Bylo až k nevíře, kolik lidí by ho zprostilo viny a obžalovalo by starou babku, byť motocyklista údajně prý za horizontem přecházející osoby viděl a chtěl je objet. Vůbec málokdo připustil, že také existuje nějaká dopravní vyhláška, kde je třeba i povolená nejvyšší rychlost, a jak se má řidič na nepřehledném místě a u překážek chovat.

Doslova nesnáším cyklisty, kteří už zapomněli, že mají jízdní kola také zvonek a dovolí si chodce v těsné blízkosti na cestičce objet. Vůbec jim nedochází, že se chodec může začít něčemu na cestě vyhýbat, nebo jen prostě při chůzi přemýšlí a může vybočit náhle ze směru, nebo se ohlížet zpět. Jako kdyby se dnes začalo přemýšlet nějak jinak a hlavně tak, jak mi to zrovna vyhovuje, aniž bychom hodnotili jiné úhly pohledu na věc.

Pak se někdo lekne a ostatní se diví, že nešel pořád rovně, ale zastavil se.



Kudlanka nábožná je tvor, se kterým se denně  u nás setkávají snad jenom chovatelé, a také je to jediný druh kudlanek, který je rozšířený na našem území. Přitom se u nás objevil nejprve v nejteplejších místech na jihu Moravy, a až s oteplováním klima ve 21. století, se postupně rozšířil zejména severozápadním směrem do Polabí. Navíc se však dočtete, že byla objevena i v Krkonoších.

Obvykle má zelenou barvu, ale vzácně se objevují i jedinci v jiných barvách.


Jak už to tak bývá, tak vždy když se setkám s něčím, co mě v danou chvíli nějak zaujme, tak se vrhnu na internet a pátrám po informacích. Přitom mě vždy fascinuje, jak kouzelný a bohatý je svět kolem nás. O kudlankách je toho na internetu tolik, že ani nemá význam dávat nějaké odkazy. Přitom je to velmi zajímavý tvor, který prý pozná i svého chovatele, a pokud si budete prohlížet bohatou fotogalerii různých druhů žijících po celém světě, tak jistě budete nad různými bizarními tvary a zbarvením žasnout.


Pokud vás zajímají různá data ( velikost, věk dožití ....) ..., tak se také můžete dostat na stránku, která vám představí největší představitele hmyzu.


A zase budete možná žasnout, co vše nás obklopuje. Navíc mi to připomíná různé dokumentární programy specializovaných televizních kanálů, kde je však časnost upoutávek  na různá témata tak velká, že  vás často sledování vybraného dokumentu otráví a přepnete na jiný kanál.


V našem světě není nic natrvalo. Klima se otepluje a my si pomalu zvykáme na fakt, že tak, jako se již někde u nás daří pod modrou oblohou i subtropickému ovoci, tak se musíme mít i  stále více na pozoru při různých setkáních s různými zástupci z velké říše hmyzu.

Pohodový víkend !






 

Žádné komentáře:

Okomentovat