středa 30. srpna 2023

Září je plné akcí, ale hlavně mnoha vinobraní. Podíváme se do Mšena, Lysé nad Labem, Roudnice nad Labem a Litoměřic. Vše o Mělnickém vinobraní 2023 na domovském webu.

 


Pořád tomu nechci při pohledu z okna věřit, ale v sobotu má být prý hezky a má se vrátit pravé léto. Jestli Soutok o víkendu někam vyrazí, tak to  nejspíše poznáte podle nějakého článku, který se obvykle na těchto stránkách o víkendu objeví, ale je také na čase, se podívat na další plejádu akcí, které se na nás v těchto dnech valí.

Není to jenom Mělnické vinobraní a Dny evropského kulturního dědictví (  9. a 10. 9 ), které tu máme již příští víkend, ale těch fantastických nabídek je i jen v blízkém okolí prostě mnoho. Pojďme se na některé další nabídky akcí podívat a třeba si tak i doplňme nabídku, kterou jsem tu v předminulém článku uvedl.


Musím začít Roudnickým vinobraním 2023. Proč ? Inu, nedávno jsem tu asi dvakrát po sobě propagoval kulturní dění v obci Lhotka, a když s těmi lidmi například někde náhodně mluvíte, tak na nich vidíte, jak oni mají takovou určitou radost, že se ta jejich obec může zase vytáhnout. Někdy se i případně dozvíte, jak ta akce proběhla. Jsou to vlastně v danou chvíli tací dobrovolní propagátoři, kteří  se dokáží až plamenně rozhovořit o tom, jaká že paráda se u nich koná.

Není důležité, jestli někam jedete, nebo jestli jste na nějaké takové opěvované akci vůbec někdy byli, ale jestli vás i tak dokáže akce nějak zaujmout. V případě Roudnice je to lákadlo na tamní vinobraní takové zvláštní a mají to docela chytře vymyšlené. Spousta mužů včetně mě má rádo pohled  na historické automobily, neboli veterány. Tím, že jsou tyto kouzelné stroje vystaveny v neplacené zóně, tak se přijedou na auta podívat, a to už je jen krok k tomu, aby se třeba i zamysleli nad tím dalším.

Tím mám na mysli především vstupné a vlastní program, ale někdo pochopitelně hodnotí i prostředí, které je všude úplně jiné a není to jenom tím, zda jste v zóně hlučných a divokých pouťových atrakcí, nebo někde na poklidnější kulturní scéně. Více o Roudnickém vinobraní tedy zjistíte třeba zde ...

https://www.roudnicke-vinobrani.cz/



Litoměřické vinobraní je vlastně tak trochu časově konkurenční vinobraní k Mělníku, pokud jde o termín. Jde tedy o sobotu 16. září.

https://www.kudyznudy.cz/akce/vinobrani-litomerice-kreans-ostrovni-fetival-201

Asi nejlepší stránka i s odkazem na program je tady na .....

https://www.mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2023-5410.html

Litoměřice již tradičně lákají na větu : ,, Vstupné je zdarma " . Pokud patříte mezi vyhledávače masových kulturních akcí, tak se vůbec nebudu zlobit za nějaký komentář z případné návštěvy akce.


Ovšem, správně jste si všimli, že zmíněná vinobraní začínají nejdříve až příští víkend a není od věci, se podívat na víkend, který máme nejblíže, tedy na ten první v měsíci září. Tady začnu ve Mšeně, kde se ve starých lázních nejprve v sobotu rozloučí slavnostně s koupáním, pak tu mají  řekněme dvě sportovní akce, a také za týden v čase Roudnického vinobraní tu mají Slavnosti burčáku.


Chce se mi říci s určitým úsměvem, že tentokrát nám ta střediska zmíněné kultury do jisté míry spojuje železnice. To sice zrovna neplatí pro Roudnici nad Labem, kam nám jezdí o víkendu autobus jednou za čtyři hodiny, nebo se musíte pěšky vypravit na ten vlak ze Štětí  přes řeku Labe do rychlíkové železniční stanice Hněvice, ale jinak vám do Litoměřic, Mšena i Lysé nad Labem jezdí také vlak.

Co tedy nabízí výstaviště v Lysé nad Labem aktuálně k nejbližšímu víkendu ? Tak tam mají tento víkend pauzu, ale hned příští víkend zvou na dvě výstavy. Jsou to Jiřinkové slavnosti a výstava Domov a teplo. To bude ostatně brzy již aktuální téma. Více tedy najdete na .....


Jinak jste jistě mnozí již měli možnost vidět  třeba v Mělnické radnici program a různé detaily k blížícímu se Mělnickému vinobraní ( 15. až 17. září).  To samozřejmě vždy vyvolává mezi lidmi občas spoustu odlehčených diskusí i někdy úsměvných legend o tom, kdo že tedy od časů Jaromíra Tůmy vlastně vybírá asi ten program ? Všichni stárneme.

Je to takový zvláštní koloběh života. Když byl člověk mladý, tak nejprve nesměl na akci ani chvíli chybět a připadal si, jako ryba ve vodě. Později měl třeba k některému programu výhrady, aby se ještě mnohem později smál tomu, jak se rozčilují ti mladší podobně, jako kdysi on. Nu, a dnes už mám pocit, že jsem z jiné planety :-).

Ne  snad, že by člověk nějaká ta jména mladých nadějí popu někdy nějak v médiích nezaznamenal, ale jsou už jiné zájmy a pokud jste četli zdejší hudební články, tak se týkají spíše zahraniční hudby 70. a 80. let. Jako by to bylo včera :-). Na druhou stranu není pro bývalé hvězdy jednoduché zpívat i v sedmdesáti letech a kritika publika je někdy neúprosná. Šanci tak mohou mít i občasné revivaly, ale i tady aktéři stárnou a jsou podrobeni ostrému oku kritiky.

Pohodový zbytek týdne a užívejte září.

Aktualizace 31.8. v 17.35 :

Mám často ve zvyku si druhý den přečíst to, co jsem napsal, protože to už jsem jako  opravdový náhodný čtenář. Po napsání článku, se totiž obvykle snažím okamžitě v několika vlnách  rychle ještě něco opravovat, nebo upravovat., co mě tluče do očí a konečně jít také zase dělat jinou činnost. A jak tak čtu nyní to, co jsem včera napsal, tak vidím, že mi tam chybí jedna podstatná věc.  To je ta domovská webová stránka Mělnického vinobraní:




Žádné komentáře:

Okomentovat