středa 8. května 2019

Největší reklama začíná zítra a nese jméno České dějiny. Konec války na Mělníku, aneb skvělý článek o jejím konci a pozvánka na oslavy. V Benátkách se zubrům daří, aneb čtenáři klikají dost podivně na stejné věci..


Sotva člověk zasedne k snídani a k počítači, tak už slyší něco, co nebývá běžné. To přece není z televize. Že by městský rozhlas ? Ne, to jede kolem nějaké auto a zve na putovní výstavu České dějiny. Opět žasnu, jakou reklamu tato akce má a ačkoliv jsem jí tu asi v sobotu představoval, tak vzhledem k tomu, že začíná zítra a bude trvat až do neděle, tak jí dělám reklamu opět.

Zároveň mi ty dohady připomněly jednu věc. Pamatujete, jak jsem loni zauvažoval, zda by nemohl být při Mělnickém okruhu využit městský rozhlas ? Sám zatím nevím, jaký by byl výsledný efekt v celé své šíři, byť se ve sportu akustický přenos využívá hojně.


Proč vlastně máme státní svátek 8. května, když  v Plzni měli již své osvoboditele, v Praze se ještě bojovalo 9. května, na Mělníku je považován za den osvobození 10. květen a za poslední výstřel na našem území je považován 11. květen u Milína ( Příbram) ?

Co je tedy Den vítězství ?

http://svatky.centrum.cz/clanek/8-kveten-den-vitezstvi/9/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_v%C3%ADt%C4%9Bzstv%C3%AD

Pamatujme si tedy fakt, že 8. května ve 23.01 SEČ byla podepsána úplná a bezpodmínečná kapitulace Německa. V článku se píše cosi o první minutě 9. května času moskevského. Nevím, ale vždy byl rozdíl mezi Prahou a Moskvou dvě hodiny. Ale budiž. Ostatně to bychom museli zase zkoumat, jaký kde do kdy platil čas a i dnes nás někdy překvapí, že rozdíl mezi Prahou a New Yorkem není pokaždé nějakou dobu oněch 6 hodin, ale občas i jen pět, a totéž platí třeba pro Rio, kde snad byl rozdíl v době konání MS ve fotbale pět hodin, ač jde jinak o čtyři hodiny.

K tomu dochází v rozdílném střídání časů ve státech, které ani nejsou součástí EU. Ale, to jsem hodně odbočil.

Oslavy konce války na Mělníku tedy začínají již dnes, ale je celkem logické, že ta největší paráda, na kterou se jistě mnozí opět těšíme, tak ta bude v neděli.

A ještě u té války zůstanu. Pan Lojka na svém facebooku otiskl nedávno skvělý, stručný, a přitom dost dlouhý příspěvek o konci války na Mělníku. Hodně čerpal mimo jiné z knihy Květen 1945 na Mělníku, která je výbornou knihou o regionální historii, doplněnou ještě o DVD.

Řekněte sami, Proč by nemohl čtenář vědět, kde třeba u nás v závěru války dopadly bomby, kdo bombardoval, kudy a kam unikaly německé jednotky, kde byly shromážděni zajatci, nebo jak tehdy vypadalo město s protitankovými zátarasy a technika, kterou němečtí vojáci stihli jenom naložit na vagony ?

Pan Lojka si dal s příspěvkem opravdu velkou práci, protože on je velký rozdíl věnovat den svého volného času se sepsáním nějakého výtahu z několika knih, nebo to celé pomoci myši během několika vteřin odněkud okopírovat .

A je od něj velmi záslužné, že takto zdarma to podstatné dodá přímo ke čtenáři. Každý čtenář pak ví, jaký má vnitřní pocit radosti, když ví, že něco ví, nebo i ví kde si to doma najde. Když jsem zde včera s předstihem upozornil na dopravní problémy v našem městě ve dnech 31.5. - 2.6. 2019, tak proč bych vás aspoň neměl navést odkazem k těmto skvělým regionálním dějinám, které je potěšující aspoň trochu znát a mít představu, jak to zde asi tehdy vypadalo.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/2543091169250240/


Pokud vás zajímá, proč vlastně píši tento článek, tak důvod je prostý. Na některé akce upozorním s dostatečným předstihem, ale těch akcí a toho dění kolem je tolik, že když se vlastní akce přiblíží, tak už dávno všichni zapomenou, že jsem o tom třeba před týdnem, či 14 dny psal a navíc každého zajímá hlavně to nejnovější, co zde vzniklo. A když je něčeho moc, tak je to někdy příliš.

Přiznejme si, kolik článků někde na www. idnes, či v novinkách necháme bez povšimnutí a leckdy nám je někdy připomenou ve večerních zprávách apod. Jsme prostě zaplaveni médii.


Na závěr mám dnes takovou zvláštní věc. Píši tu už  7,5 roku a pochopitelně se bavím nejen psaním, ale také tím, že vidím, na jaké články vlastně klikáte, co vás zaujalo, a jakou to má sledovanost. Zpravidla je to tak, že nejnovější články mají téměř vždy dočasně nejvyšší sledovanost, což je samozřejmě dobře.

Pak je ale velmi zajímavá ta další část. To jsou články, které nejsou nijak nové a přesto se najde podle statistik třeba 5 lidí, kteří klikli během jednoho dne z nějakého důvodu na jeden třeba dva roky starý článek. Jako kdyby je zaujalo nějaké téma a přesto si vyberou všichni právě ten jeden článek.

V extrémních případech dokonce navštíví třeba během dvou hodin nějaký starý stejný článek třeba 15 lidí a vůbec se nedozvíte proč, ač uděláte rychlou aktualizaci s dotazem. Nikdo vám neodpoví, proč na to klikl.

Tak třeba téma zubři alias bizoni. 

To je téma, které vás průběžně už dva roky zajímá. Jenže, když porovnáte ty tři články níže, které vznikly v průběhu dvou měsíců roku 2017, tak zejména v posledním půlroce zjišťuji, že vás hodně kliká na článek první, kde nenajdete jedinou živou fotku zubra. Autor ( já ) se vydal díky reklamě s kolem do obory Ralsko, kde ovšem žádného zubra neviděl a fotky z Milovic mi dodalo příbuzenstvo, které tam bylo na výletě.

Od bizonů v Ralsku do království divokých koní a praturů. Navštivte nedaleké Milovice a zcela unikátní evropskou atrakci.


https://soutok.blogspot.com/2017/03/od-bizonu-v-ralsku-do-kralovstvi.html

Vydáno 18.3. 2017 Počet návštěv 377.

Co se muselo stát ? Dočetl jsem se v novinách, že pokud chci mít opravdu velkou šanci, že zubry uvidím, tak musím jet k Benátkám nad Jizerou, a pokud chci vidět pratury, tak si ještě musím zajet do Milovic. Tady už čtenář uvidí všechno, ale podívejte se na to hnusné počasí a smutné záběry. Tento článek vás poslední dobou také několik navštíví, ale je tu samozřejmě ještě k disposici článek ještě lepší. Zajímavé ovšem je, že čtenáři si houfně vyberou ten či onen článek, ale nikdy nevidíte, že by během jednoho dne někdo zkusil kliknout na oba články, se stejnou tématikou.


Do Benátek nad Jizerou a Milovic za zubry, divokými koňmi a pratury. Město hvězdářů a zoologický unikát. Fotogalerie.


https://soutok.blogspot.com/2017/04/do-benatek-nad-jizerou-milovic-za-zubry.html

Vydáno 14.4. 2017   Počet návštěv 306.


A nakonec ( zatím) je tu článek třetí, který je dle mého názoru nejlepší, ale nikdo na něj poslední půlrok nekliká. Senzační počasí, zubři z několika metrů, návod na krásný cyklistický výlet do relativně  nedalekých Benátek nad Jizerou.

Z Mělníka přes Hostín na kole za bizony. To bylo zážitků ! ( fotogalerie) Legiovlak bude ( 9.5.-14.5.) v Kolíně.


https://soutok.blogspot.com/2017/05/z-melnika-pres-hostin-na-kole-za-bizony.html

Vydáno 8.5. 2017      Počet návštěv 329.

A tak nějak podobně to vypadá i v jiných tématech. Čtenáři si vyberou vždy nějaký článek, který není nutně nejlepší, nebo zkrátka je i nejlepší, ale nepochopíte, že  někdo nezkusí něco jiného. Příkladem toho je článek o krásných procházkách u Mělníka:

https://soutok.blogspot.com/2017/04/ctyri-varianty-jedne-z-nejkrasnejsich.html

Tento článek je věnován Brabčovu, Hořením Vinicím, obci Kly a Polabí.

Pak jsem udělal seriál o třech dílech s názvem Nejkrásnější procházky po Mělníku II , který zahrnuje severozápad města k Liběchovu. V posledních letech bývá navštěvována z nějakého důvodu pouze tato série.

https://soutok.blogspot.com/2017/04/nejkrasnejsi-prochazky-po-melniku-ii.html

Tak to vidíte, bloger  se zkrátka i pokouší zjistit, proč lidé klikají tak, jak klikají, nebo proč vůbec klikají :-) .

Snad vám dala tato poslední část článku zase nějakou motivaci, nebo orientaci. To víte, když jsem začínal, tak mě ani nenapadlo, že tu bude jednou skoro 1668 článků a sám budu mít problém vypíchnout v každém téma to nejlepší a třeba i technicky nejnovější. A tak se opravdu stává,že některé články na některá témata  již byly překonány, ale schovávají se třeba i ve směsici dlouhých ne zrovna jasných názvů.

Žádné komentáře:

Okomentovat