čtvrtek 23. května 2019

Ke 150. výročí mělnického cukrovaru byla vyrobena přímo v Mělníku další sada prodejních homolí. Fenomén Kinder a Svět kostiček v RMM. Konečně víme, jak sledovat v přímém přenosu plavbu lodi na Slovensko včetně fotogalerie.


,,Tak co sousedé ? Máte už ve vitrínce obě barvičky krásných homolí z našeho cukrovaru ?"

K významnému výročí 150 let od postavení cukrovaru na Mělníku, které si letos připomínáme, nechal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek na začátku roku vyrobit upomínkové předměty – homole cukru.

Homole jsou vysoké 10 cm a byly na zakázku ručně vyrobené přímo v mělnickém cukrovaru. Tyto unikátní sběratelské suvenýry byly velice rychle vyprodané, proto jsme nechali vyrobit dalších 200 kusů, tentokrát ve světle oranžovém obalu. Homole jsou v omezeném množství v prodeji pouze v mělnickém Turistickém informačním centru v ulici Legionářů.

Martin Klihavec, předseda MOOS.


A kromě zítřejší Muzejní noci tu mám i podrobnější pozvánku na některé další akce.

Svět kostiček bude v mělnickém muzeu
Regionální muzeum Mělník - velký sál 21. 6. - 25. 8. 2019

Velký sál Regionálního muzea Mělník ovládne v létě Lego. Putovní výstava s názvem Svět kostiček bude zahájena 20. června 2019 v 17:00 hodin. Malí i velcí návštěvníci vernisáže se mohou těšit na setkání s autorem expozice a zakladatelem projektu Svět kostiček® Ing. Arch. Petrem Šimrem Ph. D.
Dominantou výstavy bude diorama Lego města s kolejištěm a pohyblivými vlakovými soupravami

. Dále se představí válečná zóna robotů z edice Lego Bionicle, vybrané tovární sety z posledních 40 let produkce firmy LEGO i novinky, filmová tvorba a další exponáty. Pro nejmenší stavitele bude ke shlédnutí sbírka kousátek, chrastítek, kostiček, minifigů a hraček z dnes již nevyráběné edice Lego Baby Primo.

Na děti čeká herna s kostkami Lego Duplo a Lego Classic. V pokladně muzea bude možnost zakoupit vybrané druhy nových stavebnic Lego za skvělé ceny. Výstava potrvá do 25. 8. 2019 a bude otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod.


Kontakt:
Ing. arch. Petr Šimr - Peesko®
Svět kostiček® - projekt putovní výstavy exponátů ze stavebnice Lego®
T.: 733 214 465
@: peesko@seznam.cz, svetkosticek@svetkosticek.cz W.: www.svetkosticek.cz

Kontakt muzeum: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
 http://www.muzeum-melnik.cz/


Zábavou těchto dnů může být také sledování lodí Bohemia a Rio 2. Víme konečně více.


ilustrační foto

Ve včerejším článku jsem si postěžoval, že o lodi Bohemia, která má plout cca 2 800 km z Prahy na východní Slovensko nejsou vůbec žádné zprávy. Že zkrátka vše skončilo paletou fotografií z Prahy z minulého víkendu.

Dnes se konečně ledy pohnuly a víme více, ale jde přesně o ten případ, kdy se udělá na začátku obrovská reklama a skutek utekl. Odkaz na známém webu vás totiž neuvěřitelně ( a možná i po jisté kritice od jednoho českého diváka) po téměř pěti dnech dovede na stránky jakéhosi lodního deníku sledované lodi Bohemia, kde vám každý den popisují plavbu.

Tam se dodatečně dočtete například to, že loď Bohemia vyplula z Prahy až ve 12.55 a nocovala u nás pod Mělníkem. To je na facku.

Pak se dočtete, že fotogalerie má být souhrnem po týdnu. Jediné, co je tak aktuální je poloha lodi na mapě, kde však zase záleží, jak často ta či ona loď hlásí svoji polohu. Zpráva o poloze může být klidně stará 1 hodinu a 20 minut, což vůbec není zanedbatelné.

Mimochodem, loď Bohemia jsem na poslední chvíli viděl prosvištět kolem dočasně ukotvené nákladní lodi Rio 2 u města Koblenz na Rýnu.

Adresa deníku:  https://www.domasacity.sk/sk/uvod/clanok/denne-aktualizovany-lodny-dennik-z-lode-bohemia-na-ceste-z-prahy-na-domasu

Poloha: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:1817469/zoom:10


Žádné komentáře:

Okomentovat