úterý 14. května 2019

I toto jsou akce, které probíhají na Mělníku, jen o nich nevíme, nejsou periodické, známé, slavné, či zajímají jen nějakou skupinu lidí. Tak chodí po akcích kronikář města Martin Klihavec.


Čtenáři blogu jistě vědí, že jsem se začátkem víkendu nepříjemně nachladl, a tak jsem nedělní Oslavy konce druhé světové války na Mělníku s fotoaparátem na náměstí Míru prakticky proběhl. A vzal jsem to na jeden zátah k Tesku, kde zase probíhala s neuvěřitelnou reklamou prosazovaná výstava Česká historie, na které byly největším lákadlem slavné panovnické osobnosti našich dějin ve formě figurín v životní velikosti a další slavné propracované artefakty.

Kdybych šel v pondělí do práce, tak bych si spíše zdraví podlomil a vás bych ochudil o vyjímečný pondělní článek, který jsem nemusel věnovat jen reklamám na akce, nebo reportážím z vlastních akcí, které se prakticky píší od srdce samy, ale mohl jsem si zase pohrát s vlastní nápaditostí a vynalézavostí.

V podvečer jsem písnul Martinu Klihavci, který se mimochodem nedávno nechal inspirovat jedním mým dávným 10 let starým výletem do Hřenska, neboť mě zajímala jeho víkendová aktivita. Vždyť Martin píše městskou kroniku, která je občas později k netovému přečtení na stránkách města a k tomu potřebuje řadu fotografií nejen z těch velkých profláklých akcí, které zajímají kulturní většinu obyvatel.

Když zvážíte jeho veřejné nasazení ( práce v MOOS, kronika města, práce na měsíčníku radnice, zastupitelská činnost) a samozřejmě vlastní pracovní povinnosti v jeho zaměstnání, skloubené s rodinou a soukromými aktivitami, tak je to téměř k neuvěření.

Ale, to jsem už trochu odbočil od téma. Ač jsem i dnes nemobilní, tak tu mám díky včerejšímu podvečernímu e-mailu zajímavé aktuální fotografie a vlastně i námět na článek.


Martin šel prý zrovna pěšky někde po Chloumečku kolem známé restaurace U České koruny ( U Podařila) a náhodou spatřil malý plakát zvoucí do patra na sál na výstavu loveckých trofejí. Prý nikde nikdo nebyl, vstup dobrovolný, a tak trochu mu to bylo pochopiteně i líto, protože on patří mezi ty lidi, kteří mají radost, když je o akce zájem, když je tam více lídí a naprosto ho chápu.

Někomu to může být trochu líto, protože zvířata máme rádi, ale na druhou stranu jde jistě o nezbytnou věc, trofeje jsou častou výzdobou zámků, a tak tady zřejmě vzniklo něco,co přece jen mohlo nadchnout více párů očí, pokud by ovšem byla třeba taková reklama, nejlépe s fotografiemi, někde v centru města na několika místech. Zamyšlení na příště ?


Charitativní odpoledne u DDM na Polabí a Sabina Laurinová. Zde prý bylo docela dost lidí a samozřejmě i dětí, ale prý nepřijelo několik ohlášených hereček.


Čtenáři Mělnické radnice si snad aspoň matně vzpomenou, že se někde objevila zpráva, že ve Vehlovicích .....

.... a na Chloumku ( pokud jde o katastr Mělníka! ) se obnovují tradice stavění májky a i u toho Martin byl. Mimochodem, aktuální pozvánka pro rodiny s dětmi .....



Kdysi bývalo zvykem, že v sobotu se do obchodu chodilo jen dopoledne pro něco, na co se v pátek nechtěně zapomnělo, pokud se ovšem neodjelo na výlet. Dnes je snad sobotní dopoledne přímo předurčeno hromadným nákupům v supermarketech a setkávání známých. Ono se po práci během týdne do front už málokomu chce. Naštěstí se vždy někdo najde, kdo si vzpomene, že budou u zámku motorky a nejsou to jenom motorkáři.To by totiž samo o sobě nestačilo :-).

Tentokrát jste mohli vidět krásné fotky z akce na FB pana Lojky a samozřejmě nechyběl i Martin, který má velký smysl pro statistiku a vždy ještě počítá účast.

Dostal jsem od Martina Klihavce těch fotografií z výstavy na Mělníku - Chloumku více a dle jeho slov byl výstavou nesmírně nadšený, ale ačkoliv bylo vstupné dobrovolné, tak přece jen se jedná o interiér, a to jsou vždy problémy.

 Někdo to totiž pochopí, jako reklamu, což by ovšem bylo nejlepší zase za rok před akcí. A někdo to pochopit vůbec nemusí a ještě s tím mohou být zbytečné nepříjemnosti, protože i fotografování podléhá určitým doporučeným pravidlům a jedním z bodů je fotografování interiérů. A o mnohem více to platí pro šíření na webu, či na FB.

V každém případě, se teď může stát, že díky tomu štěstí, že šel právě kolem Martin Klihavec, tak pokud si někdo vzpomeneme a uděláme tomu trošku reklamu, tak to může být třeba za rok o jiné návštěvnosti.

Jiná věc ovšem je, zda pojede ještě Soutok, ale ono pořád něco jede a zatím mě to pořád ještě baví :-). Když si najdete ty první ročníky, kdy jsem tu dne 11.11. 2012 -13-14-15 psal nějaká ta zhodnocení a kritiku, a porovnáte to se současností, tak se opravdu podařil neskutečný pokrok.

 Vždyť má dnes Mělník několik papírových tiskových periodik, řadu komunitních facebooků, ze kterých se valí zprávy o dění v našem městě, několik opravdu aktivních osob a pionýrské chvíle časů, kdy to všechno neexistovalo, kdy periodika o víkendech spala a nebyly ani FB jsou prakticky zapomenuty. Jen škoda, že se přece jen přitom všem ještě nepodařilo s některými krásnými dávnými myšlenkami tady ve městě zahýbat a čtenáři vědí do čeho Soutok šil.

Někomu se to možná nemusí líbit a Soutok i občas chválí, ale co by to bylo za web, kdyby nepředhazoval občas  nápady, občas nad něčím nepřemýšlel, občas do něčeho nešil a jenom chválil a chválil. A takových už tu bylo, a takových už tu je.






Žádné komentáře:

Okomentovat