sobota 11. listopadu 2017

Poslední cestu přes starý Strakův most spojil Soutok s jeho kontrolou a přidal si procházku přes Hořín, až na špičku. Velká fotogalerie s komentáři.


Jak jistě mnozí víte, tak se nám uzavře v pondělí 13. listopadu asi na rok starý Strakův most. To vedlo k nápadu, se po něm naposledy projít, prohlédnout si jeho nejhorší místa, ale také zavítat ještě jednou  pěšky do Hořína. Ostatně, když jsem otevřel ve čtvrtek noviny, tak se z nich na mě usmíval také Roman Roubíček, se svým sloupkem, tentokrát na téma Hořín a pan Straka., což je aktuálně k téma.

 Trošku mě to pobavilo, protože momentální starý Strakův most tu samozřejmě není od roku 1888, ale od roku 1938 a pan Straka by těžko mohl udělat lávku pro pěší od starých lázní na Úpor, protože tam plují lodě, ale  což:, tak snad se za tu poznámku pan Roubíček zlobit nebude a třeba jsem to špatně pochopil, nebo se vloudil nějaký tiskařský šotek :-).



Pilíře se nedávno opravovaly a hlavně přibyly jejich ochrany z dřevěných kůlů. Právě na tomto místě někdy v 90. letech tahali hasiči z řeky strom a celou operaci jsem tehdy také vyfotil.


Z mělnické strany nevypadá tak nejhůře, ale až uvidíte tu druhou, tak to je opravdu hrůza.


Zde nezbytný vodočet a povodňové letopočty.


A dlouho se již takto z mostu na město nepodíváme.


Mělnický zámek nad řekou s vinohradem patří k nejkrásnějším věcem, jaké můžete kdekoliv u řeky strávit a možná ani moc nepřeháním :-).


Co asi cyklisté a Mělník? Máme očekávat odliv turistů, kteří v letní sezóně přijíždí na Mělník právě podle řeky na kole? Omezíme i my cesty na cyklotrasu  vedoucí kolem Labe a Vltavy?


Vždy, když vidím tuto hájenku v Hořínském parku, tak si vzpomenu na školní dětská léta, ale také na ne moc známý film Pozdní láska, který je pro nás místní zajímavý tím, že můžeme spatřit ještě filmové záběry právě toho prvního mostu, který tu stál od roku 1888 do roku 1937, a také můžeme typovat některá místa na Mělníku. Soutok film připomenul na přelomu roku 2011-2012, kdy byl i ke stažení na netu a nedávno se o něm psalo na facebooku historické mělnické skupiny.


Škoda mlýna na Sidonce, škoda stavení, které čeká zkáza, byť jej pamatujeme v lepším stavu, ale kout je to romantický.


Hořínské Versailles. Naposledy žilo životem v době, kdy zde bylo zemědělské účiliště. Četl jsem nedávno zprávu, že zámek chtělo město Mělník od zámeckého pána odkoupit, ale ten za něj chce prý příliš mnoho peněz. Čtenář: ,, Tak asi bude dále chřadnout".


A zřejmě nedávná vichřice poničila střechu tohoto stavení. Zaujalo mě originální závaží plachty z pet- lahví naplněných vodou. Mimochodem, ani nevím, jaká je nyní situace ohledně charitativního sběru jejich víček.


Tato sakrální stavbička v Hoříně by mi zde chyběla .....


.... stejně tak, jako koně, které sem patří odjakživa. Ještě dnes si vzpomenu, jak nás sem někam na tuto stranu ke strouze vzala jednou základní škola povozit.


Základní kámen protipovodňové zdi, která nese nyní již vybledlé tabule, se zajímavými informacemi.


Komory. Kolikrát tu jen již člověk za život byl a kolik slavných plaveb tu již bylo.


Protipovodňová zeď
.

,,U mě dobrý." Vždy, jak vidím tento pohled, tak si v posledních letech vzpomenu na konec zmíněného filmu, pojme mě určitá sounáležitost s městem a řeknu si tak: ,, Kolik diváků pozná, že je to Mělník, kde možná byli někdy na výletě, nebo, že tam mají někoho známého, či příbuzného ?".


Dnes jsem se po delší době vypravil na špičku. Tak se lidově říká místu na ostrově Mrkvice, které odděluje laterální kanál od Vltavy. V tomto místě  se spojuje kanál a Labe. Jak vidíte, tak i na vodě jsou značky pro křižovatky :-).


To se prostě musí vyfotit i po sté.


Amazonka. Tak podobně jsem nazval pohled na Labe z místa, kde se setká Vltava a Labe.Zde tedy kanál a Labe.Hodně vody a stromy.


Ještě pohled na pravý soutok Labe a Vltavy. Byl tak silný vítr ( 24 km/ hod), že to dělalo na vodní hladině slušné vlnobití.


Podle posledních zpráv bude prý letos tuhá zima ( nejhorší za 100 let) a možná budeme muset těmto roztomilým tvorečkům trochu pomoci s potravou.


Vyfotit Mělník tak, aby bylo patrné, že zámek a chrám jsou dvě oddělené stavby, lze jen odtud. Profesor Böhm ovšem píše ve své knize Okres Mělnický, že byly oba objekty ve výši prvního patra spojeny asi 7 let zastřešeným mostíkem.


Rybáři u řeky.


A zde jsou již ty slibované trhliny. Nejvyšší čas na opravu.


Příští záběry mostu budou snad již z fází jeho opravy. Hezký víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat