středa 29. listopadu 2017

Na radnici se křtila kniha Mělník na starých pohlednicích II. Song který mě dostal. Hudba ze srbské Moravy.


Dnes v 17 hodin, se opět po roce v obřadní síni mělnické radnice křtila kniha Martina Klihavce a Josefa Kárníka. Šlo samozřejmě o druhý díl titulu Mělník na starých pohlednicích, který jsem i zde několikrát propagoval. Jak vidíte, tak účast na akci, se od loňska nijak nezměnila a nenechte se zmást několika  momentálně prázdnými židlemi na konci, neboť bylo opět plno.


Zahájení tohoto slavnostního momentu, se ujal opět kronikář města a spoluautor knihy Martin Klihavec. Na úvod poděkoval lidem v publiku, kteří nějakým způsobem přispěli do knihy třeba i nějakým tím historickým pohledem. Svěřil se nám, že je to právě 20 let, co pořádal první výstavu svých historických fotografií.


Poté nám prozradil, že závěrečná část knihy je tentokrát taková zvláštní. Posledních 30 pohledů z obvyklých 400 kusů je totiž zobrazeno z rubu, aby si čtenář mohl prohlédnout i to, co si tenkrát lidé psali. Při výběru ho prý nejvíce zaujal vzkaz jakési mámy od rodiny, která píše něco v tomto smyslu : ,, Doufám, že doma hospodaříte dobře a nezapomeňte hlavně podojit kozu ". To vyvolalo všeobecně veselou náladu, na kterou navázal i druhý autor Josef Kárník.


Pak již přišel na řadu s velmi krátkým projevem starosta města Ctirad Mikeš, který apeloval na Martina Klihavce s tím, že by možná stálo za zamyšlení věnovat nějakou příští knihu o Mělníku také starým fotografiím a nejen pohledům, což bylo okomentováno tím, že zde je situace trošku horší. Pokud si však vzpomínám dobře na loňské setkání u prvního dílu, tak by snad mohlo přijít příště na řadu Kokořínsko. Inu, uvidíme.


Starosta však ještě pokračoval a prozradil nám na Martina, že právě dnes slaví své jubilejní 40. narozeniny, což se samozřejmě setkalo s potleskem.


Pak již následovala klasická autogramiáda obou autorů a mně nezbývá, než ještě jednou a tentokrát prostřednictvím média :-) popřát Martinovi,, pevné zdraví a hodně inspirace a vůle, ať už na pozici kronikáře města, nebo čerstvého regionálního politika, nebo předsedy Mělnického okrašlovacího spolku, jakož i v osobním životě" A dovolím si i poděkovat, ne jen za hezké knížky, ale i za práci pro veřejnost především na stránkách měsíčníku radnice, a konečně nemohu opomenouti skvělou podzimní akci, na jejímž úspěchu měl MOOS  lví podíl .... Více na....

http://soutok.blogspot.cz/2017/09/nejvetsim-tahakem-dnu-evropskeho.html


A zatímco si prohlížíte několik jakž-takž koukatelných obrázků, které mi umožnila klasicky trošku zastrčená parketa, tak vás vlastně musím pozvat ještě na facebook .... https://www.facebook.com/login/?next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgroups%2F488911344564704%2F
...., kde by se nejspíše mohly objevit nějaké ty první fotky, které se týkají přímo křtu knihy. To jsem rád nechal těm, co to měli podstatně blíže :-).


Poslední dobou jste si jistě všimli, že jsem z několika článků udělal články obsahující dvě téma a druhé téma byla hudba. Přišlo to tak nějak spontánně, snad v jakési touze po osvětě, a Soutok vlastně i chce být tak trochu magazín.

Zrovna včera večer jsem zažil takový ten pocit, co se jen těžko popisuje, a při němž člověku až naběhne husí kůže. Asi před 5 lety jsem brouzdal po netu, po youtube a hledal jsem zapomenuté písničky, které se mi kdysi líbily. Ta jedna písnička byla dokonce česká a já si pamatoval, že ji naposledy hrála na Mělníku v KD v roce 1987 skupina Bacily s Vaškem Neckářem. Pátral jsem, ale marně. Až včera ta vypalovačka přišla. Považte, že přesně po 30 letech!!  Tady je: https://www.youtube.com/watch?v=GSRD_mp55ZU


Podívali jsme se poslední dobou na hudbu v rytmu salegy z Madagaskaru ( Jaojoby), pustili jsme si Řecko, Tahiti, naše Kučerovce, a dnes se podíváme na Moravu. Ale ne na tu naši Moravu, ale na srbskou Moravu. Píše se tam sice azbukou, ale jazyku je krásně rozumět a hudba se jakoby trochu podobá naší lidové moravské hudbě a přece je úplně jiná. Vybral jsem dvě asi tři roky staré ukázky, kdy RTS byla ještě na satelitu Astra, ale nejprve jednu takovou opravdu popovou věc, která se však musí líbit :-). Všimněte si ve druhé ukázce, jak ty národy tu svoji lidovou melodickou hudbu prožívají. Není to fajn?

https://www.youtube.com/watch?v=Bzx7DRJmv5g

https://www.youtube.com/watch?v=4CntLkiu6Dc

https://www.youtube.com/watch?v=p6R0BSEJeRc

Žádné komentáře:

Okomentovat