středa 15. listopadu 2017

Na Mělníku je v létě bílý den delší o 18 minut, než u Lipna, ve Šluknově dokonce o 24 minut.


Přehradní nádrž Lipno.

Poslední dobou člověk tak nějak zkoumá i počasí, zkracující se den a pomalu již odpočítáváme čas do Vánoc, kterým také předchází důležitý zimní slunovrat. Proč tomu tak je? Inu, člověk si uvědomuje více, než kdykoliv jindy, že vlastně žijeme tak trochu divně.

 V dávných dobách totiž život začínal s východem slunce a končil s jeho západem nikoliv jen v říši zvířat ( denních tvorů), ale i lidí. Současnost je taková, že nejen šoupeme hodiny na letní, a zase zpět na Středoevropský čas, ale vstáváme i v době, kdy nám tělo říká, abychom ještě spali, a my ho proti přírodě probouzíme studenou vodou v obličeji. Večer zase mnozí ponocujeme podle možností a nechceme se o určitou noční idylu připravit. Zkrátka, asi moc zdravě nežijeme.

A právě teď, se mnohým lidem už moc vstávat nechce, těší se na nějaké to vánoční volno, a pak to bude ale hodně dlouhé, než budou opět přijatelné ranní podmínky. To všechno všichni víme, a tak mě to tak trochu přivedlo k novému téma.


Nejsevernější chalupa na našem území je v obci Severní v nejsevernější obci Šluknovského výběžku.

Ze školy si ještě mnozí pamatujeme nejen to, co snad každý ví z běžného života, který se nás dotýká, ale také trochu teorie ohledně délky dne. Víme například, že polární kruh je oblastí, kde existuje takzvané půlnoční slunce, které nezapadá. Pokud by snad někdo jel v červnu do Finska, do oblasti, které se říká Laponsko, a která se nachází převážně za severním polárním kruhem, tak by spatřil brzy přírodní úkaz, kdy by slunce sjelo po své dráze v půlnoci těsně nad obzor, aby opět začalo stoupat, ač pod podstatně menším úhlem, než třeba u nás.

Ještě zajímavější situaci bychom zažili přímo na pólu, kde máme den celý půlrok a slunce zde běží po celých 24 hodin ve stejné výšce nad obzorem a jen nepatrně vždy změní výšku. I v dobách socialismu, kdy se nanejvýš občas někdo dostal do Leningradu ( dnešní Petrohrad) vyprávěli lidé u nás o takzvaných bílých nocích, kdy se na šedesáté rovnoběžce schovalo slunce třeba jen na dvě hodiny pod obzor a pořád bylo dost světla. Ti odvážnější mohli tehdy zkusit s nějakou cestovkou i návštěvu nejsevernějšího mořského přístavu v ruském Murmansku za polárním kruhem, ale to je možná ještě větší utopie cestování, než dnešní možnosti cestování na sever do Skandinávie.

Lidé dnes totiž nejvíce oceňují právě možnosti mnohdy bezproblémově cestovat, pokud ovšem mají čas, dostatečné finanční prostředky a hlavně zdraví.
Ač se to nezdá a člověk o tom ani nepřemýšlí, tak ačkoliv je ta naše zemička taková malá a zejména od severu k jihu měří jen 278.2 km, tak ani tady není nikde stejně dlouhý den.

 To jsme si hlavně uvědomovali v dobách ČSSR, když jeli hrát fotbalisté pražské Sparty ligový zápas do Košic, a zatímco zde ještě svítilo slunce, tam se již rozsvěcelo nad stadionem umělé osvětlení. V tomto případě šlo o rozdílný poledník a skutečně docela velkou vzdálenost. Mnohdy jsem se podivoval tomu, proč nesedí oficiální data s daty na barometrech a ukázalo se, že i tak nepatrná vzdálenost, jako je ta mezi Mělníkem a Prahou hraje roli. Na 30 kilometrech je to zde rozdíl někdy až dvou minut ráno i večer.

Podívejme se tedy na zajímavé výsledky, které dokazují, že například na Mělníku je v létě o 18 minut delší den, než u Lipenské přehrady a v zimě je naopak o 15 minut kratší. Ještě větší je samozřejmě rozdíl mezi Lipnem a severským Šluknovem. Takový turista ze Šluknova má na dovolené u Lipenské přehrady v létě až o 24 minuty kratší bílý den, než ve své domovině a v zimě je to obráceně ( 22 minut).

Vyšší Brod ( Lipno)  21.6. 5.00-21.09 SELČ,  21.12. 7.52-16.09 SEČ.
Praha                     21.6. 4.52-21.15             21.12. 7.58-16.02
Mělník                    21.6. 4.50-21.17             21.12. 7.59-16.01
Šluknov                  21.6. 4.47-21.20             21.12. 8.03-15.58

Údaje jsou pro rok 2017 a programů na tato měření je mnoho. Třeba http://www.meteogram.cz/vychod-zapad-slunce/  Ano, pro běžného občana v rámci ČR je to celkem nepodstatné a spíše uvítá zprávu, že v Praze je zpravidla o stupeň, až dva stupně Celsia chladněji, než na Mělníku, ale zajímavost to určitě je a nejen třeba pro hvězdáře. Pokud se chystáte dále za hranice, zejména o dovolených, jsou to jistě již docela zajímavé údaje ( třeba západy slunce někde u moře), ale i tak záleží na vkusu každého, jak si umí tyto informace vychutnat.


Žádné komentáře:

Okomentovat