sobota 2. září 2017

Mimořádné prohlídky mlýna v Liběchově, program DED pro Mělník a okolí, výstava bonsajů a pozvánka na ,, Traktoriádu".


Milí čtenáři, nedávno jsem tu psal program pro tento víkend, kde nechybí takové akce, jako Poslední koupání ve Mšeně, další Happening v pivovaru v Lobči, country festival v Kanině, nebo sportovní akce pro mládež v Mělníku, či dětský den v Neratovicích.

Jenže, osobně jsem duchem o víkend dále ( ten příští :-)), což mají na svědomí především dny DED ( Dny evropského dědictví) a doufám, že to vyjde. Při této akci, se do některých míst můžete podívat prakticky periodicky, ale některá místa jsou skutečně ojedinělou návštěvou.

Připomenu třeba návštěvu buddhistického centra Samadhi v objektu Slavín v Tupadlích V Mělníku to byla vodárenská věž, Strakovy sklepy, Holečkovy sklepy, sklepy v Husově ulici, bašta v Jungmannových sadech, kostel ve Vysoké. To vše jsou objekty, kam jsme se mnozí podívali díky veliké náhodě jen jednou za život! Ano, díky náhodě, protože nám do toho mohlo cokoliv vstoupit.

Jeden můj známý mi například včera řekl, že bude bohužel na svatbě, a i kdyby nebyl, tak by prý jel na Den otevřených dveří Televize Nova do Prahy. Proto jsou některé památky tak jedinečnou nabídkou k návštěvě.

Co je tedy letos nové? Snažím se vždy navštěvovat místa, kde jsem při této akci v rámci regionu Mělníka ještě nebyl a mám tu letos horká želízka v podobě návštěvy sklepů pod historickými objekty na náměstí Míru.V případě sklepení domu čp.5 půjde jistě o první návštěvu, ale u čp.11 si nejsem jistý, zda sklepení nebylo v minulosti již součástí vinárny, kterou jsem na začátku 90. let navštívil. Nemíním ztrácet čas nyní s nějakým zkoumáním, když se to stejně snad na místě dozvím :-).

Myslím si, že je to docela vtipně symbolické, vždyť Soutok je takovým věčným harcovníkem v boji za zřízení hodnotného podzemního turistického okruhu, jak se na každé středověké město sluší a zvláště pro město královen.

Celý program DED pro Mělník a okolí najdete krásně po kliknutí vlevo v boxu v sekci ,, připravuje se" na webu Mělníčku. Stručný popis najdete na následujících obrázcích. Jednu akci tam však nenajdete a myslím, že je to krásnou ukázkou podnikavosti a vynalézavosti některých majitelů nemovitostí.

 Soutok nevolá jen po zpřístupnění reprezentativního turistického městského okruhu středověkými sklepy ( a mělnické sklepy jsou opravdu skvostem!), ale také po zřístupnění alespoň některých zejména vodních mlýnů pro veřejnost ( článků tu je za těch 6 let již dost), a tak s velkou radostí přidávám další pozvánku na dalším ( titulním) obrázku.  Rozhodně navštivte facebook ... https://www.facebook.com/umeleckymlyn.libechov/photos/gm.730098223859455/472344539790202/?type=3&theater

.... kde se dozvíte více. Určitě máte mnozí v neděli 10.9. v 11 a v 16 hodin jedinečnou příležitost k návštěvě, protože práce tu bude ještě moc.


Liběchov loni opravdu v DED při své premiéře vysoko zabodoval a mohu jedině doporučit. Máme tu o tom článek a stačí jen v roletě rozbalit příslušný rok, měsíc a vybrat asi z 20 článků ten správný.
Nemohu vůbec nic extra vyzdvihnout. Ať už šlo o komentovanou prohlídku zámecké zahrady, zámeckou salla terrenu, včelín ..., tak všude jsem obdivoval vynikající práci průvodců.


Tak trochu ve stínu DED nám zůstává výstava bonsají, ale rozhodně by bylo škoda na ni zapomenout. V dnešním přetechnizovaném světě je krásné si najít čas na obdivování stromových miniatur v příjemném prostředí parčíku u kostela sv.Ludmily. Nejde opět jen o výstavu denní, ale můžete si užít stromky i v noční atmosféře. Soutok zde také již několikrát  na této akci byl a dají se tu na blogu najít nějaké obrázky. Hledejte především měsíce září a tuším i duben, či květen.

Pokud jste zkoušeli pěstovat doma podle možností tak třeba pět stromků pro potěšení a nezapomněli jste je zalévat, občas ( ne moc často) přesazovat a zastřihovat větvičky, tak jistě víte, kolik hezkých chvil vám taková péče může dát.


A na závěr tu mám dnes pozvánku do nedaleké  Kropáčovy Vrutice, kde již Soutok v roce 2012, nebo 2013 také byl a akce se mi moc líbila. Nádherné prostředí, občerstvení, hudební program a technika od dob našich pradědů po vyspělou současnost. Co dodat?
Moje generace asi měla tu výhodu, že jsme na vlastní oči ještě zažili žebřiňáky tažené koňmi, váhy decimálky, konvice na mléko, a přitom dokážeme být nadšení i ze současné vyspělé techniky. Tolik tedy dnešní malé okénko do několika akcí příštího víkendu. Hezký víkend!






Žádné komentáře:

Okomentovat