čtvrtek 28. září 2017

Volby 2017: Volební sliby ? Snad jen Češi přemýšlí, zda jdou splnit. Poslední graf.



Dnes je Den české státnosti, tak se můžeme vrátit k jedné z posledních větších akcí pod sochu sv. Václava. Krátce před pádem předposlední vlády.

Tak se nám to pomalu blíží a již za necelý měsíc tu budou volby do parlamentu ČR. Tentokrát je zajímavé, že je to snad prvně v posledních letech, co se mezi lidem šušká, že vítěz je prakticky jasný. Jmenuje se ANO a slyšel jsem dokonce přirovnání  k hnutí OF ( Občanské forum) z 90. let. Za ty čtyři roky, co už je na politické scéně nám to připadá mnohým normální a ani se neptáme na důvody, kde se tu vzalo a kam vlastně směřuje.

A to je někdy chyba, že se vůbec před volbami mnozí lidé o minulost politiků, stran a jejich počínání nestarají. Vždyť není tak dávno doba, kdy pražské demonstrace odborářů vlastně předznamenaly pád vlády. Jenže, komu by se dnes chtělo vzpomínat, nebo hledat na internetu, kdo v té vládě tehdy byl, že ?


,,My jsme vždy říkali, že jsme stranou pro schopné pracovité a bohaté občany". ( Volební plakát v Mělníku-Pšovce u odbočky ke starému mostu v roce 2006)

Někteří chodíme ke svobodným volbám již přes čtvrt století, jiní třeba jen několik let, nebo jde zcela o nováčky, ale otázka zůstává stále stejná: ,, Koho volit?" A lidé voliči jsou různí. Jedny to vůbec nezajímá, druzí jsou oddanými příznivci jedné strany, třetí zase zvažují volební programy a přemýšlí, co je jim nejbližší, čtvrtí nevědí co si myslet, protože se jim líbí jen část programu strany atd.

Jenže si myslím, že u nás máme i jednu takovou specialitu, která nejvíce vynikala v 90. letech, ale v podstatě platí dodnes. Téměř asi všude na světě v demokratických systémech platí, že strany předkládají voličům své politické programy a podle toho, se volič zařídí. Nikoho nezajímá, jak strana body ze svého programu splní, ale zda je splní.

Otázka od voliče směrem ke straně, kterou zvolil zní při příštích volbách: ,, Splnili jste ? Ano, jste tedy dobří. Nesplnili jste ? Ne?! No tak vypadněte! Jenže, u nás to tak nikdy nebylo. Český student nikdy neřekl: ,, Výuka, nebo učebnice zdarma ? No to je fajn, tak já vás tedy zvolím, ale jak to nesplníte, tak vás příště už nezvolím !"

,, Vždy mám ke všemu v televizi co říci, co by mělo lidi zajímat."

On řekl: ,, Učebnice zdarma ? Výuka zdarma ? Kde na to chcete vzít ?!! No, to tedy ne, to je drzost, to je čistý populismus. To zvolím raději ty, co mi slibují, že budu za vše platit."
Prostě je tu zcela odlišný postoj k volebnímu programu. My nereagujeme na nabídky, jak je zřejmě jinde obvyklé a netrestáme po čtyřech letech jejich nesplnění, ale předem to odsuzujeme, jako nesplnitelný populismus a zabýváme se tím, zda je reálné sliby splnit. Přitom vám mimochodem dnes i každá volební kalkulačka pomáhá vybrat stranu dle jejich volebního programu ve slučitelnosti s vašim požadavkem.


,, Jakýpak já jsem euroklaun a kývající panák ? Divadélko u prezidenta kvůli Babišovi jsem sehrál asi dobře, když jsme v průzkumech druzí. To se nám to povládne, jen ještě nevím s kým. "

Tak to je jedna taková specialita některých českých voličů, jak jsem ji zejména v 90. letech zaznamenal. Samozřejmě, vlastní strany, se nakonec prezentují tím, s kým to dají vlastně dohromady, jak se jejich jednotliví členi, nebo i špičky předvádí, jaké kde vznikají kauzy, a jak pochopitelně dodržely volební sliby dané voličům.

A opravdu je vše na voličích. Položme si například otázku: ,, S kým dá případně ono zřejmě vítězné hnutí ANO dohromady koalici a kam vlastně bude kráčet ?" No, to bude hodně zajímavé, protože se pořád ještě najde dost voličů, kteří dají hlas stranám, které v minulosti i v současnosti selhaly a nechají se obalamutit nějakými řečmi o reformách uvnitř těchto stran. A tak budeme mnozí dále koukat  v televizi na ty, ze kterých si leckdo dělá alespoň legraci


Také ne zrovna oblíbený pravděpodobný vítěz.

Vybírat však nové strany je také dost nebezpečné řešení, byť se mezi nimi určití favorité rýsují, jak ukazují různé průzkumy. Jde totiž o to, jak budou ti opravdoví skalní příznivci svých parlamentních stran pevní a hlavně to, s kým zřejmě vítězné ANO bude chtít jít vůbec do vládnoucí koalice Poslední průzkum je čerstvý z  https://www.irozhlas.cz/fotogalerie/5988254?fid=6239347 Přitom si uvědomme, že tu byl nedávno hon na Babiše doslova  prakticky ze všech současných parlamentních stran a bude to zřejmě on, kdo bude stavět novou vládu. S kým?


Poslední volební graf.

Než půjdeme k volbám, tak popřemýšlejme, aby se něco řešilo a nebyl to zase jen poziční mocenský boj.

Doufám, že jste se pobavili i zamysleli :-). Pěkný zbytek státního svátku! Pokračování:

Aktualizace 29.9.2017 v 10.20:  ( nejčerstvější průzkum dnes)

A je to tady..... https://www.novinky.cz/domaci/450455-ano-by-ziskalo-27-procent-do-snemovny-by-prosla-i-top-09-plyne-z-pruzkumu.html

Tak to je přesně to, co jsem psal. Už se zase zvedají hlasy škodičům, kteří se jako před voliči reformují, aby se i s několika málo procenty zase takticky spojili  a začalo se zase politikařit. Ta hranice těch pěti procent je tak kouzelná a mocná. Už tam máme tu squadru zase komplet. Zase se to bude jen dohadovat a zákony budou stagnovat, což je bohužel leckdy pomalu lepší. Český volič je nepoučitelný. Ale, jde jen o průzkum z malého vzorku, který bývá obyčejně spíchnutý v Praze :-).

Aktualizace 9.1. 2018 v 19 hodin:

Tento článek čte velmi mnoho lidí. Tak vidíte, jak jsem se sekl v případě starostů. Nejen, že překročili hranici 5 procent, ale nakonec ještě zalitovali, že neudělali koalici s TOP 09 a KDU-ČSL. Pomohlo by jim to ? Asi naopak, co ?  A zase by někomu pomohli. Jak je ta politika vlastně svým způsobem kouzelná.

9 komentářů:

  1. Ja to vubec nechapu. Jakoze si lide zvoli tu stranu cloveka ktereho nesnaseji? Proc?

    Jinak je pravda, ze vim o strane kterou bych volila, protoze se mi nejvice zamlouva to, co (jak pisete slibuji), nacez ale se mi nelibi jedna vec, a to treba zavedeni eura v CR. Pokud zvolim tuto konkretni stranu, a ta by vyhrala, o cemz pochybuji, ale dala bych hlas i tomu v cem nesouhlasim. Tak nevim...

    Jen jeste podotknu, ze jsem v zivote volila jen jednou. Politice moc nerozumim, nerozumim te reci, ale nejak se v posledni dobe citim zodpovedna. Ale vazne nevim...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Vendulko,
    tak koukám, že už jsi se aspoň na chvilku vrátila z cest a snad zase něco po dlouhé době písneš na svém webu :-).

    Žádná strana není nikdy stoprocentně ideální, protože i uvnitř té strany budeš narážet na politiky a na názory, které ti nebudou zrovna sympatické, ale to potom nemusíš jít k volbám vůbec, skalní příznivci svých stran rozhodnou o výsledku a tvůj hlas si všechny strany přerozdělují, což je samozřejmě špatné. K volbám se prostě chodit musí, i kdyby to třeba nevyšlo zrovna teď dle tvého přání.

    Aby měl tvůj hlas smysl, tak nemá cenu volit stranu, která jen horko těžko překročí hranici pěti procent.

    Sice se v minulosti nadávalo, že ty průzkumy jsou zkreslené, odbyté a mnohdy probíhají pouze v Praze, kde je přece jen trochu odlišné klima, než ve zbytku republiky, ale na druhou stranu napovídají, které z těch malých chudých straniček, nebo různých nově poslepovaných odnoží nepříliš úspěšných parlamentních stran mají vůbec šanci.

    Ani nevím, co tam je všechno za strany, ale smysl má, se bavit tak o 10 z nich. Žádní starostové, nebo Republikáni apod., protože ti tam zkrátka nebudou. To ty grafy hodně napovídají.

    Pak je také dobré, se podívat, co ti různí politici říkali, jak přebíhali, jak se chovali, jak dlouho tu už vládli jak slibovali, že se jejich strany musí transformovat, jak se museli vždy a ke všemu v televizi vyjadřovat, ačkoliv by díky svým několika procentům třeba měl mít v televizi prostor pro vyjádření někdo úplně jiný apod. Není to přece těžké.

    Zavedení eura je v současné situaci problém tak trochu mimo mísu. Mnoho Čechů očekávalo od členství v EU zcela jiné výsledky. Rozhodně ne to, že nám bude někdo říkat, jak máme pojmenovávat různé zboží a stačí si vzpomenout, jaké všelijaké nároky byly kladeny na ČR při vstupování do EU a s jakou lehkostí a rychlostí, se připojovaly další vzdálenější okrajové státy.

    Jinak je rozhodně lepší, když člověk nemusí do směnárny ( už jen sepsání jednodenního cestovního pojištění je neuvěřitelná pakárna a kvanta zbytečně popsaného papíru), ale fakt je, že asi vůbec není doba na to se bavit o nějakém euru. Jiná situace byla před 10 lety, kdy bylo politicky rozhodnuto, že přijetí eura není momentálně ještě výhodné. Tehdy jsem v Rakousku prodavačce u kasy vysvětloval, že bych také nejraději nechodil do směnárny, ale situace je taková, jaká je.

    Tak už jsi z toho trochu moudřejší? Čím méně tam bude těch starých zkušených stran, co umí oblbovat lidi, mastit si kapsy a vymlouvat se na to, že oni ten správný názor měli, ale opozice jim ho neumožnila schválit, tím lépe.

    Hodně stran v parlamentu je věčné neštěstí naší politiky a to tomu také moc nerozumím :-). Potom místo práce na zákonech to jsou samé interpelace ( ty jejich zbytečné rozpravy, které občas druhá strana odmítá vůbec poslouchat) a ty zákony, to je někdy skvost.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za dlouhý komentář. Nakoned jsem stejně byla pryč v cizině... Santiago de Compostella, pouť z portugalského Porta a ještě dál. Dnes se vracím. Ale psát o všech mých cestách nestihám. Všechno zachrání pár slovíček a fotky na facebookovém blogu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna předevčírem jsem koukal na ten web, kde je myslím poslední článek o tom pavoukovi. Tak to se rád podívám. Když jsem si v 80. letech dopisoval, tak jedna dopisovatelka byla právě ze Santiago de Compostella. Tehdy to byla jedna z mála možností, jak se aspoň na pohledech podívat, jak to tam vypadá :-).
      No.. i v cizině můžeš v čase voleb volit, ale musíš myslím kvůli tomu na naše velvyslanectví zpravidla do hlavního města té které země, což v případě takovéto turistické akce je celkem zbytečné :-). Ostatně, jsem zvědavý, co z toho bude :-).

      Vymazat
  4. Právě, žr na takovéhle cestě se to moc nedá, když je člověk mimo hlavní město několik set kulometrů a ani neví, kde bude další den..:D
    Jinak si vyprošuju, aby tahle cesta byla nazývána "turistickou" :))
    Jinak facebooková stránka tady:

    https://www.facebook.com/V%C5%A1echny-mo%C5%BEn%C3%A9-mali%C4%8Dkosti-316481518723481/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasné, to bylo jen tak :-). Už jsem si to okopíroval do řádku, otevřel tvůj facebook a vložil do záložky oblíbené. Rychlý pohled na nějakou mapku, která se mi na chvíli otevřela mi dal odpověď, že asi nešlo o běžnou turistickou cestu, co znám od nás :-).

      Asi předloni jsem koukal na stránky poutník.eu. Tak nějak to bylo. Jsou tu i články. To byl mladík od Nymburka ( Petr Hirschner myslím), který se rozhodl po několika poutích, že bude vždy půl roku chodit po světě a půl roku psát doma knihy. Začal v Čechách a vždy všude za účasti radních zasadil někde strom míru. Já ho potkal v Praze-Suchdolu, kam jsem za tím účelem jel. Pak pokračoval do Paříže, přes Benelux a Berlín do Osla, a pak už jsem to nějak přestal sledovat. On chtěl vždy projít hlavním městem toho státu a další etapu začínal na jaře tam, kde na podzim skončil. Předtím tu vlastně chodil se psem po Čechách zase Ital GianLucca Ratta a nechávali ho přespávat po ZDŠ, kde dělal přednášky. Vždy mě tyto nápady tak nějak zaujmou, což je dáno asi tím, že to jsou trochu neobvyklé osudy :-).

      Většina lidí zná nejčastěji cestu domov- práce-domov a někteří to mají okořeněné tím, že to nemají vždy ve stejnou dobu ráno, ale třeba i odpoledne, nebo večer, nebo i jen mimořádně, a pak se těší na dva dny volna, kdy je program někdy i jen na nich. Proto je zajímavé sledovat aspoň občas osudy těch, co žijí jinak. Ačkoliv, zase se nedá říci, že by někdo s těmi velkými dobrodruhy nějak měnil, jak jsem tak zjistil v dotazech, protože většina lidí je přitahována svým domovem, ale aspoň na několik hodin chce vypadnout většina lidí, ač i tady jsou vyjímky, co ani po tomto netouží.

      Vymazat
  5. Kilometrů nikoliv kulometrů :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překlepy dělá téměř každý. Účelem jazyka je, aby druhá strana pochopila, co jí chceš říci, a to se stalo :-).

      Vymazat
  6. Propagace na tvé weby je nově v článku.... :-))

    http://soutok.blogspot.cz/2017/11/chodite-do-prace-zivot-nabizi-mnoho.html

    OdpovědětVymazat