úterý 26. září 2017

Dny českého piva právě začínají . Mělnické restaurace, až na jednu vyjímku nabízí pivovar Heineken.



Víno je sice hlavním nápojem, který vzhledem k historii zde na Mělníku propagujeme, ale celorepublikově jsme především pivní velmocí a minipivovarů rok od roku neustále přibývá. Mnichovský Oktoberfest ještě ani neskončil, a už je tu další pivní akce, tentokrát v našich restauracích a hospodách.

 Mimochodem, pokud se budete chtít na poslední chvíli ještě vypravit do Mnichova, tak počítejte s tím, že tamní metro funguje zcela odlišně, než to pražské a může se vám stát, že k vašemu nástupišti přijede za čtyři minuty linka, která jede úplně někam jinam, než vy chcete. Nejsou tam prý úrovňové přestupní stanice, ale řeší se to výhybkami. Můžete pak snadno bloudit, jako jeden můj známý. Další věc, kterou v médiích v souvislosti s festivalem nenajdete je situace na toaletách, ale to zde raději publikovat nebudu :-). Cena tupláku již překročila 10 euro.

Na Dny českého piva můžete již od zítřka klidně vyrazit i do mělnických restaurací. Seznam najdete zde na http://www.dnyceskehopiva.cz/kam-vyrazit#!/seznam?b=&c=M%C4%9Bln%C3%ADk&p=&r=20 .
Ovšem, odborníci přes pivo Mělník velmi zkritizovali. Do akce se zapojilo 6 restaurací v Mělníku i jeho čtvrtích, a pouze jedna nabízí piva z produkce pivovaru Svijany, vše ostatní je skupina Heineken a drobné pivovary a minipivovary zde nejsou do akce zahrnuty vůbec.

Soutok dává do článků i reklamy na výstavy v Lysé nad Labem. Tam jsou teď na podzim snad ty nejlepší výstavy, ale to si necháme někdy na příště. Dnes jen jednu v souvislosti s dnešním téma:

Pivní a vinné slavnosti 2017Pivní a vinné slavno...
10.11.2017 - 12.11.2017

3 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka27. září 2017 v 10:33

    Tak když už jsme u té kritiky, tak si přiložím polínko do ohně, respektive do "Šalandy" v Palackého ulici (objekt známý pod názvem U Císaře). Zkuste, prosím, zjistit, odkud vzal majitel souvislost s Karlem IV a tímto domem, suplující pojem pivních lázní a zejména souvislost se šalandou v původním smyslu slova.

    OdpovědětVymazat
  2. Krušovický pivovar vznikl nejdříve v roce 1517 ( jeden z nejstarších v Čechách) a příjmení ,, královský" získal patrně za vlády Rudolfa II. v roce 1583. Od roku 2008 je součástí nadnárodní firmy Heineken.

    Šalanda byla původně místnost k odpočinku, stravování a ubytování námezdných dělníků. Šalanda není jen na Mělníku, ale více krušovických restaurací bylo přebudováno v různých městech v tomto duchu. Pivní lázně jsou dnes běžnou nabídkou některých gastronomických zařízení. Co dodat?

    Vše jsem vypátral na internetu a musím se přiznat, že od chvíle, kdy zmizely ze stěn ty krásné obrazy šlechtičen ( U císaře) a došlo na předělávku restaurace, tak mě to tam nějak nezlákalo zasednout ke stolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirka z Mělníka27. září 2017 v 18:31

      No právě. Šalanda patří k pivovaru, tedy alespoň v případě, že je prezentována v téhle souvislosti. Majitel rozjel podnik, založený na historii, která k tomuhle místu podle mě nepatřila. Navíc spojovat pojmy Karel IV + Mělník + pivo, je hodně odvážné.
      Nicméně... nechci jen nadávat, jde o jeden z mála podniků, kam se v centru vejde naráz autobus turistů a po změně kuchyně se tam podávají už i únosná jídla. Provozovatel se zřejmě přesvědčil, že investice do lepšího personálu se vyplatí.
      Musím tam někdy zajít a "zkontrolovat" zastřešení dvora a nové úpravy, abych se netrefoval do něčeho, kde jsem delší dobu nebyl :-)

      Vymazat