čtvrtek 7. září 2017

Volební bitva pomalu odstartovala, aneb Andrej Babiš na Mělnickém vinobraní. Do Prahy pojedeme vlakem i ve čtvrt na dvě na ráno. Noční Mšeno a ranní Bolka.


Tento víkend  nás čekají Dny evropského dědictví ( DED) a podle všeho to vypadá, že nejvíce lidí, se těší do historických sklepů pod domy čp. 5 a 11. Hůře už je na tom mlýn v Liběchově, který na seznamu památek DED není a i přes reklamu asi ve dvou novinách i zde je pro mnohé překvapením.

Za týden tu máme Mělnické vinobraní a já mohu opět oprášit tu známou větu Soutoku, že vše souvisí se vším. Takto loni vyfotil na několika fotkách na vinobraní Andreje Babiše jeden můj kamarád a článek http://soutok.blogspot.cz/2016/09/andrej-babis-na-melnickem-vinobrani.html  přinesl rekordní sledovanost 4 233 čtenářů, ale také pozdější reakce jeho odpůrců.

Jedno je jisté. Strany mají přidělena čísla a volby jsou již jen za několik málo týdnů . ( 20. a 21. 10.) Boj v médiích a na netu o nejvyšší politiku v ČR začal. Politici již do sebe opět šijí a čtenáři na webech občas radí, koho volit a koho nevolit.

Největší atrakcí je opět osoba Andreje Babiše, kterému kauzy u voličů jenom pomáhají :-). Stačí zavzpomínat na relativně nedávné divadlo u prezidenta republiky, jehož hlavním aktérem kromě obou zmíněných byl  politik, který možná snad posune ČSSD k číslům, která ještě nezažila a budou jednociferná :-)).

Těch stran kandiduje letos tolik, že by se jeden upsal, kdyby je tu měl vlastnoručně vypisovat. A tak nejlepší přehled je zatím asi zde na http://volby.cz/pls/ps2017/ps11?xjazyk=CZ&xv=1&xt=2 . Rozumný volič však má jistě již jakousi představu, kdo má tak asi šanci a kdo vůbec, čili komu je vůbec zbytečné dávat hlas. Další věcí je, koho bychom již opravdu nejraději poslali konečně pod 5 procent, a koho bychom třeba i  nově uvítali :-)).


Jízdní řád ČD pro rok 2017- 2018 je prakticky schválenou věcí.  Na stránkách SŽDC  http://www.szdc.cz/soubory/navrh-jr-2018/pha-stredocesky.pdf je již k 31. srpnu schválena aktualizovaná verze jízdního řádu po projednání s objednavateli a dopravci.

Pro nás zde v Mělníku je asi nejzajímavější situace v železničním cestování do Prahy a praktických změn dozná i lokálka do Mšena. Byli jsme zvyklí, že poslední přímý vlak jel z Prahy hl.n. asi ve 22.47 s příjezdem cca 23.50 do Mělníka. To již bude zřejmě minulost. Každý den bude možné jet z Prahy i v 0.16 s příjezdem do Mělníka   v 1.12, a o víkendu dokonce ve 2.33 s příjezdem  ve 3.31 do Mělníka.

Opačně jede vlak o víkendu v 1.18 do Prahy a vlak, který jezdil o pracovních  dnech ve 4.12 do Všetat, bude zcela nově pokračovat přímo po trati 070 do Mladé Boleslavi, což tu v historii také ještě za mého života nebylo :-)). V 5.02 tu máme i zastávkový vlak, který jede o pracovních dnech z Mělníka do Kolína. Počet spojení mezi Mělníkem a Prahou snad ještě vzrostl a podobné je to možná na lokálce.

Tady je myslím velmi důležitá integrace Mšenska do PID , která už brzy nastane, a kdy se konečně bude moci jezdit vlaky za takové ceny, že i pro mělnické bude snad zajímavější aspoň občas nechat doma auto a dát si třeba i někde ve Mšeně pivko.

I tady dochází ke sjednocení  odjezdů ve stanicích tak, aby to bylo zapamatovatelné. Bude možné jet ze Mšena v pracovní den ve 20.09 a o víkendu dokonce ve 20.29, což mohou uvítat turisté a účastníci některých akcí. Víkendový vlak ve 20.29 pojede dokonce až do Všetat, kde bude také začínat poslední spoj ( Mělník 22.25) s příjezdem do Mšena ve 23.03. Ta jede vždy. No, už se to blíží jízdním řádům ze socialistického období :-))). Ty ranní vlaky do Prahy tedy nejezdily.

Máme se nač těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat