sobota 16. září 2017

Mělnické vinobraní 2017- Dokončení průvodu a další snímky z neplacené zóny.


Zvažoval jsem letos, že bych možná mohl po delší době navštívit i placenou zónu, ale ona ta motivace byla dost nízká a olej do ohně přililo i spousta známých, kteří letošní program dost kritizovali. Navíc patřím ještě k té socialismem 80. let zhýčkané skupině lidí, kteří bývali zvyklí na televizí profláklé skupiny a zpěváky, nebo později na revivalové kapely napodobující slavné skupiny světového popu a rocku. Zkrátka, žádný Katapult, Olympic, Turbo, či Petra Janů, jak zde bývalo v minulosti zvykem, ani revivaly ACDC,Smokie, Rubettes, Slade,Sweet  atd. ( etc.)


Nakonec jsem tedy prošel volnou zónu, nafotil po městě nějaké atrakce, stánky, nakoupil cukrovinky a vyrazil k domovu. ,,Musíte se pořadatelé polepšit." Filmové melodie jsou hezká věc, ale že bych zrovna o Vinobraní měl na ně náladu, to ne. Své sehrálo počasí, věřím, že byla pěkná i historická scéna a jistě vařily dobře i některé regionální kapely, ale jména jsou jména a tomu bohužel nepomáhá dnes ani ta televize.


Na obrázku výše, se mi málem povedlo vyfotit vedle místostarosty Volfa i starostu města, ale časová prodleva mezi snímky mi to pokazila. Zde je tedy zbytek toho zatím nám neobvyklého průvodu, a jak jsem řekl, tak jsem přidal i několik fotek z neplacené zóny. Poslední článek na téma Mělnické vinobraní bude mělnický ohňostroj obrazem, ale nejspíše až zítra. Ještě uvidím.
Užijte si tedy i poslední den Mělnického vinobraní !

Vlastně bych měl ještě dodat, že jsem se mimochodem při fotografování průvodu do placené zóny dostal, aniž bych si to uvědomil ( byl jsem kousek za zábranami, které šly pak rychle na místo), ale měl jsem skutečně po této historické části myšlenky spíše trochu na tu pouť, pamlsky a pohodlí.






























2 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka16. září 2017 v 22:46

    Díky za fotoreport a další informace, ale u těch filmových melodií si dovolím nesouhlasit - snad jen, že to bylo moc dlouhé, ale zahráli perfektně, lidem se to, myslím, líbilo. Začátek ohňostroje sice nebyl správně sladěný s rytmem, ale závěrečná státní hymna byla perfektní. Škoda, že neměli s sebou pár zpěvaček - jejich "krkonošské pohádky" jsou se zpěvem o třídu výraznější. Ale i tak dobrý.
    Jména umělců z "komunistické popové éry" jsou na samostatnou debatu :-)
    Alegorické vozy by se měly vylepšit a opakovat - právě pro navázání dřívější tradice prezentace vinařů, to byl přeci původní smysl celého Vinobraní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezkou neděli Jiří

      a díky za komentář! Tak je vidět, že Vás program oslovil, protože píšete, že je škoda, že tentokrát sebou neměli zpěvačky :-). Také ostatní, co tam byli, tak šli prostě na program. Slyšel jsem už před vinobraním z jednoho zdroje, že ty filmové melodie v podání tohoto orchestru jsou prý velmi dobré. Netvrdím, že by se mi to třeba také nelíbilo a asi by mi to také připadalo dlouhé, ale pouze to, že to samo o sobě nebyl dostatečný argument, který by mě vyprovokoval.
      Pokud jde o debatu na téma komunistická popová éra, tak bychom se asi neshodli. Hráli tady Katapult, Turbo, nebo tu zpívala Petra Janů, či Věra Špinarová a myslím si že ten umělecký výkon byl stejný za každého režimu. Vždyť třeba mnohé texty, nebo úryvky písní znají lidé nazpaměť. Líbila se mi věta Karla Gotta, když jednou prohlásil, že on dostal vyznamenání za hudbu a nikoliv za politiku.
      K tomu poslednímu bodu jsem se vyjádřil. Nakonec, dnes v 15.30 tam to koupání nepoctivých řemeslníků v kašně bude. Akce s vozy se mi velmi líbila a vím, že je to navázání na tu nejstarší tradici, ale dovedu pochopit, že tak nějak může někomu ten podvečerní pochod na koních s pěšáky s loučemi v ruce za nimi chybět.

      Vymazat