pátek 7. září 2012

Víno, Mělník a Melnik.


Kdysi dávno, když ještě cigaretové krabičky neobsahovaly nálepku o plicní rakovině, stáli pár korun a byly ozdobou trafik, tak jsem zaznamenal hnědou krabičku s nápisem Melnik a Bulharský tabák. Tehdy jsem zjistil, že kdesi v Bulharsku leží snad partnerské město podobné názvem tomu našemu, ale to bylo na dlouhá léta vše.

Dnešní trh nabízí veliký výběr čehokoliv, včetně vína a díky satelitu a internetu, se k nám dostává i folklor z různých částí světa. Dříve jsme si  jižní Moravu spojovali s vínem, folklorem, cimbálovkou a náš Mělník vedle toho hraje takovou trochu zvláštní roli. Leží v Čechách, je městem vína a folklor tu představuje tak trochu soubor Jarošovci a festival Vrkoč.

Když jsem tuhle trochu proladil satelit a najel na stanici RTS ( Radio televizia Serbia), tak tam zrovna probíhalo finále folklorního festivalu s názvem Moravski biseri. Vy už víte z mého seriálu o hudbě neznámé i zeměpisných perlách, že v Srbsku leží také území se jménem Morava, kterým také protéká řeka Velká Morava. Festival se konal v městě Petrovac a mimochodem, pokud si dáte adresu http://www.youtube.com/watch?v=zOGYlU5ToHo a pustíte si úvodní znělku s přivítáním ( Dobro došli, jak ve Švejkovi), a pak přetáhnete jezdce na 30. minutu ( parádní solo na heligonku a po něm myslím vítězná píseň) , tak vážně neprohloupíte, protože to má něco do sebe. Inu, jiný kraj, jiný mrav, jiná kultura.

Později mě tyto souvislosti přivedly k článku o víně a seriálu, na který jsem málem zapoměl. Rozhodně se na ten díl podívejte....http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1138856531-putovani-za-vinem-iv/203562263500021-tracka-nizina-udoli-reky-strumy/titulky/

Co si budeme namlouvat, je tam nádherná krajina a jedna z nejlepších viničných oblastí na světě. Domácí vynikající odruda Mavrud je tu doplněna doveženým cabernetem i merlotem a pro oblast jižního Bulharska a severního Řecka představuje hlavní vývozní poklad. V závěru dílu se seznámíte s malebným vinařským městečkem Melnikem, který ve světě vína hraje podstatně větší roli, než ten náš Mělník. V každém případě si myslím, že to jsou zejména pro nás občany Mělníka zajímavé informace i přínos, a už proto stojí dokument za shlédnutí a připomenutí, ač je 7 let starý. Možná budeme více hrdí, že také žijeme v městě vína, královském městě i srdci Čech s krásným výhledem na tu naši zemičku.

Žádné komentáře:

Okomentovat