úterý 27. srpna 2024

Léto v muzeu ještě nekončí. Pozvánka vás zve hlavně na velkou výstavu Mělník v čase - 750 let města, na Dny evropského dědictví, ale i na další akce. Poslední číslo Živé historie vypadá zajímavě.

 


Milí čtenáři,
mám tady další milý e-mail z našeho muzea a tentokrát i s poetickým názvem. Léto opravdu ještě nekončí, a jak vidíte, tak nabídka je pestrá. K těm největším akcím zcela jistě patří tradiční Dny evropského dědictví, které celkově připadají na termín 7. - 15. září. Ty nás zavedou v Mělníku již na tradiční místa, ale bude pochopitelně možné navštívit také opět například Liběchov, Dolní Beřkovice, snad i Vrbno.

Osobně jsem to zatím ještě řádně neprohlédl a máme malinko čas, ale pokud jste již dlouho nebyli, nebo vůbec nikdy nebyli v krásném kostelíku v Záboří, tak se zdá, že hned 8.9. k tomu bude ta správná příležitost. Nejbližší akcí však je velká dlouhodobá výstava ,, Mělník v čase - 750 let města" , která má svoji vernisáž již ve čtvrtek 29. 8. v 17 hodin a myslím, že každý, kdo je aspoň trochu patriot, tak by si během toho půlroku měl najít někdy čas.

Ty vystavované artefakty vypadají zajímavě, něco bude ještě jistě překvapením a píše se, že jde i o výstavu interaktivní a nebude chybět ani videomapping Petra Raista Šťastného, který zkrátka videomapping umí. Těch zajímavých nabídek je více, jak vidíte na plakátech, ale jal jsem se slovem ujmout řekněme takových těch majestátných, které mají dotyk s historií. A u té historie zůstanu i posledním obrázkem.

Dnes už si čísla časopisu Živá historie vybírám podle množství témat, která mi připadají zajímavá. Je to z několika důvodů, protože už má opravdu člověk k různým téma těch materiálů mnoho a zálib je více. Nejnovější číslo mi připadá zajímavé, jeho obsah si zájemci mohou prohlédnout v tradičním miniaturním měřítku na stránkách https://www.epublishing.cz/ziva-historie a vzhledem k tomu, že už se nám dny krátí a noci prodlužují, tak to může být milé zpestření. Je to tedy takový tip Soutoku.

Léto v muzeu ještě nekončí - 750 let Mělníka, Výstava hub...

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

Léto v muzeu ještě nekončí! Vernisáž výstavy Mělník v čase: 750 let města se koná již ve čtvrtek 29. 8. v 17:00 hod. Těšit se můžete na středověkou hostinu!
Již zítra (27. 8.) v 14:30 hod. můžete zavítat s dětmi na doprovodný program s dílničkou k výstavě Mělnické medvídkování aneb s medvídky za historií Mělníka. 




V roce 2024 slaví město na soutoku dvou největších českých řek 750 let od svého založení. Regionální muzeum Mělník připravilo při této příležitosti výpravnou výstavu Mělník v čase: 750 let města. Ta nabídne návštěvníkům výběr artefaktů ilustrujících minulost města od jeho středověkých počátků přes raný novověk a rozvoj v 19. století až do moderní doby, kdy se území města rozšířilo daleko za někdejší prstenec kamenných hradeb. Dějiny města bude představovat v úzké vazbě na vzestupy a pády našich národních dějin, neboť o Mělníku vpravdě platí slova básníka: „vždyť v něm je zhruba český osud...“


Nenechte si ujít další letní akce:

Sobota 31. 8. Figaro - představení Divadla A. Dvořáka Příbram pod širým nebem ve Lhotce na hřišti v rámci Středočeského kulturního léta

Středa 4. 9. Výstava hub - na Vaše dotazy odpoví mykolog Jaroslav Malý od 16:00 do 19:00 hod.

Víkendy 8. - 15. 9. Dny evropského kulturního dědictví na téma: Památky spojují svět.

V kavárně a vstupních prostorech muzea na Vás od 3. 9. čekají výstava fotografií Ladislava Záruby Mělnické inspirace a výstava prací dětí ze ZŠ J. Seiferta Mělník s mezinárodní spoluprací Setkání světů.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!

 

Přeji příjemný den

Kristýna Frelichová, DiS. 

PR a propagace 








Žádné komentáře:

Okomentovat