sobota 24. srpna 2024

ABBA World Revival na Mělníku ( 23.8.2024) byla skvělou tečkou za mělnickým kulturním létem. Abbamánie slaví 50 let ( 1974 - 2024), město 750 let. Pozvánka na pamětní videa.

 


Přátelé, na včerejší koncert ABBA World Revival jsem přišel a atmosféra se mi líbila. Snad by mohl někdo říci, že tu byli hlavně lidé, kteří byli mladí právě v čase zrodu takzvané Abbamánie, která má letos svým způsobem také výročí, ale bylo tu i plno mladých tváří, což svědčí o tom, že to byla opravdu dobrá hudba, která se nám už kdysi líbila. Samozřejmě jsem měl zájem na akci nafotit nějaké fotky a hlavně zkusit videa, protože dnešní mobily dokáží hodně i za horšího počasí, nebo večer. Nicméně to nemůže konkurovat speciálním fotoaparátům, zvlášť když jsou blízko stage a mají samozřejmě i lepší zoom.

I tak věřím, že pohledy do publika, vystižení atmosféry, určité efekty, sestřih písní ve zkratce podobající se přehledu v hitparádě, nebo pěknému závěru akce, že to třeba někoho osloví. Hrál jsem si s tím celou dnešní sobotu, aniž bych prakticky opustil křeslo u PC. Materiál na článek jsem nemusel znovu vyrábět, protože jsem zkrátka použil popis od videí. Máte tedy článek níže. Co ještě zbývá ? Tak samozřejmě ... odkazy na videa.




Skupina ABBA ve skutečnosti vydala svoji první desku Ring Ring už v roce 1973 i s několika povedenými singly, ale až teprve účast skupiny v pěvecké soutěži Eurovize v Londýně v roce 1974 s písní Waterllo odstartovala její neskutečnou a věčnou slávu. Byla to doba, kdy jsme po každém jejím novém hitu byli jak u vytržení a její gramofonovou desku ABBA (3. LP) dokonce přinesla spolužačka do hodin hudební výchovy, která do té doby patřila pouze vážné hudbě.
Zajímalo mě tehdy o něco dříve, co že hraje slavná stanice Rádio Luxembourg ráno před tím ,než jdu do školy, a když jsem tam prvně slyšel písně Mamma mia, Knowing me, knowing you a Money money money, což mi prakticky ihned pouštěl stejně znalý spolužák na kazetovém magnetofonu, tak jsem věděl, že bych takový magnetofon s písničkami skupiny ABBA a tehdy i Smokie chtěl také, ale musel jsem si na něj ušetřit, což ještě několik let trvalo. Bohužel to nebyla doba na to, aby si dal člověk v mnoha případech dohromady, který že interpret co hraje a opačně. To vše mělo přijít později, ale u ABBY to byla jistá vyjímka snad i proto, že vystoupila v roce 1977 v polských Sopotech a Československá Televize ten koncert dávala se zpožděním několika měsíců v televizi.




Včerejší vystoupení skupiny ABBA Wold Revival pro mě bylo zajímavým zážitkem. I přes nějakou veřejnou kritiku ozvučení z jakého si místního fb, jak se mi doneslo, tak na mě udělalo dojem, jakým způsobem si hlavní protagonistky poradily se svojí obtížnou rolí, která je o to obtížnější, že napodobují hvězdy popu první velikosti. Myslím, že dokázaly více, než tuší ony samé.

Písně Gimme Gimme Gimme a Voulez -Vous, které jsem občas slyšel v rádiu, nebo viděl na obrazovce hudební stanice MTV nikdy nepatřily k těm, které by mě někdy nějak zvlášť zaujaly, byť to určité pecky jsou. Po včerejších, a až od srdce neuvěřitelných tanečních kreacích obou zpěvaček jsem zjistil, že to vlastně se zájmem sleduji. Mohu jen litovat, že jsem je v těchto skladbách nenatočil.

Podobnou smůlu jsem měl při své oblíbené písni Chiquitita ( 1979). Ta končí tím, že píseň jakoby skončí, avšak po menší pauze přichází parádní šmrncovní klávesová dohra. Už se zdálo, že potlesk mělnického obecenstva píseň ukončí a klávesová dohra známá z videoklipů tentokrát bude nejspíše snad pro nedůležitost vypuštěna, když na místo dominantních kláves přišly opět fantastické taneční kreace zpěvaček, které již můj mobil žel neočekával. Inu, mládí dokázalo v sobě najít to nejlepší.

3 komentáře:

  1. Tento koncert Abby na mělnickém náměstí byl pro mě úžasným zážitkem, na který budu dlouho vzpomínat! Jsem rád, že jsem si ho nenechal ujít! Obdivoval jsem obě zpěvačky, s jakou energií vydržely více než 2 hodiny bez přestávky podávat výkony na pódiu - jak pěvecké, tak i taneční!

    Martin Klihavec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Dnes se o ničem jiném prakticky nemluvilo. Však také bylo v pátek plné náměstí. Ohlas byl obrovský. ABBA je legendou, kterou známe pouze z televize, rádia, gramodesek, ale nikdo jsme na jejím koncertu nebyli. Nebo tu někdo takový je ?

      V pátek jsme viděli především dvě mladá děvčata s úžasným hlasem, který se minimálně podobal originálu, a ta neskutečná energie a úžasné taneční kreace dostaly nejednoho diváka. Uznání si zaslouží všichni. Vždyť to nebyla úmyslně nejvěrnější kopie toho, co známe, ale místy jsme v písních viděli originální hudební provedení i duety v jiné tónině, a to celé musel někdo vymyslet a jiný zahrát. Občas mi z toho běhal úžasem až mráz po zádech, jak se říká a nezapomenu na poslední skladbu Thank you for the music, kde představitelka Agnethy velkolepě nádherným hlasem rozjíždí tu ,,šanzónovou" pasáž plnou vyznání k člověku za klávesami, který to údajně celé uvedl v život, aby pak obě děvčata přešla do majestátného refrénu. To se mi až třásla brada, protože Abbamánie byla mé dětství, uteklo 50 let života, a teď to v takovém úžasném prostředí a provedení bylo jen kus přede mnou. Co by na to asi řekla ta pravá švédská ABBA ?

      Vymazat