čtvrtek 22. srpna 2024

ABBA na Mělníku v pátek večer. Fantastická alba ABBA a Arrival měla svoji krásnou předehru již na prvních dvou mnohem méně hraných LP. Obsah LP v článku.

 


Přátelé, žijeme v době, kdy leckterý hudební interpret bojuje o přízeň potenciálního publika a má k tomu plno nejrůznějších příležitostí. Na druhou stranu je třeba říci, že naše starší generace již svým způsobem  často chodila na hvězdy, nebo je poslouchala v médiích a později bylo i příjemné slyšet někoho, kdo dal obecenstvu jejich hudbu.

Nejinak je tomu i nyní. Sice se o tom nějak moc nebavíme a spíše uvnitř sebe sama spřádáme různé plány na víkend, ale když jsem dnes dostal dvakrát otázku : ,, Půjdeš v pátek na ABBU ?", tak mě napadlo, že to sem prostě dát musím. To je pro mnoho lidí stále obrovský pojem a pro mnohého i jeho mládí, nebo dokonce ještě dětství. Jejich hudba se nesmazatelně zapsala do našich myslí, protože byla melodická, krásná a ať už projev pěvecký, nebo projev hudební byl dotažen k dokonalosti. Nejeden kritik kdysi řekl, že ABBU poznáte již jen podle takového plného charakteristického zvuku.

Kritika někdy říká, že se v médiích hrají jen ty jejich nejznámější a nejslavnější skladby, až se nám to občas poněkud trochu oposlouchalo. Nevím, protože jsem zrovna nedávno ladil rádio a v jakémsi pořadu Českého rozhlasu, kde se hrálo na přání jsem dvakrát narazil na něco, co zase až tak často možná v médiích není a bylo to pohlazení. ABBA  se pochopitelně také vyvíjela a měnila v průběhu času svůj repertoár. Osobně si myslím, že se mediálně často pozapomínalo na ty skladby, kde ještě v počátku prakticky zpívala celá čtveřice a hrají se převážně ty, kdy ABBA byl již celosvětový pojem a pěvecký part se stal téměř vyloženou dámskou parketou.

ABBA také byla dlouhou dobu hudební kulisou v mělnickém kině Oko, před začátkem filmového týdeníku v 80. letech. Za zvuku jejich písní jsme usedali do sedadel a ohlíželi se, zda někde nespatříme sedět někoho známého. Dnes si díky internetu může každý vyhledat celou jejich diskografii a díky youtube pustit skladbičku, jaká vám jen přijde na mysl. Prakticky nic z toho není vaše a můžete to užít jen pro vlastní potěšení a vědomost. Já si však kdysi ještě před internetem z nějakého časopisu tu jejich diskografii napsal do sešitu, a tak mě tak napadlo, že bychom si do tohoto článku mohli dát něco ze začátků ABBY, když už ji věnuji celý dnešní aktuální článek.

Dnešní mládež by se asi divila, ale bylo tu i období, kdy si lidé vzájemně půjčovali audiokazety, kupovali hudební časopisy i v zemích spřátelených socialistických států východního bloku a někdy došlo i na sběratelskou činnost fotografií. Srovnejte to s dneškem, kdy si můžete každou hudební hvězdu na fotografii stáhnout z internetu stejně tak, jako libovolnou písničku legálně pro svoji potřebu a hned v podobě videa, či živého koncertu.

Ring ring (1973)

1) Ring ring

2) Another town, another train

3) Disillusion

4) People need love

5) I saw it in the mirror

6) Nina, pretty ballerina

7) Love isn't easy

8) Me and Bobby and  Bobby's brother

9) He is your brother

10) She's my kind of girl

11) I am just a girl

12) Rock'n roll band


Waterloo ( 1974)

1) Waterloo

2) Sitting in the palmthree

3) King kong song

4) Hasta Maňana

5) My mama sayd

6) Dance

7) Honey honey

8) What about livingstone

9) Watch out

10) Gonna sing your my lovesongs

11) Suzy- Hang Around


https://www.youtube.com/watch?v=AHY6jJbq9iA&list=PLeFSczB_q_3Y1ZGX5XliiDqpEKD80JF9J&index=1

To tedy byla prvá dvě alba, která předcházela ještě úspěšnějším albům s názvy ABBA ( 1975) a Arrival ( 1976). ABBA měla málokdy nějakou slabší píseň, která by se moc nelíbila a každá měla něco do sebe.

Pohodový srpnový víkend !


Žádné komentáře:

Okomentovat