neděle 14. července 2024

Proč jet na Jízdenku na léto třeba i jen k sousedům na Radobýl ? Tři dramatická videa z průtrže mračen v Litoměřicích oslovila kolemjdoucí. Proměna okolí Velkého Borku. Víte, že hořely komory v Hoříně ?

 



Nejlepší jízdenka všech dob je Jízdenka na léto, která je produktem společnosti České dráhy, ale to už čtenáři Soutoku snad vědí. Ta vám umožňuje během vámi vybraných 14 dní v měsíci červenci a srpnu zavítat za paušální cenu  1990 Kč ve variantě 14 dní do vámi vybraných destinací České republiky.

Dá se to připodobnit k takovému podnikovému rautu, který je také časově omezený a je jen na vás, co na akci sníte a vypijete. V případě Jízdenky na léto tedy jistě nejprve vyrazíte do těch vzdálených destinací republiky, kam by vás obyčejná jízdenka v jednom směru stála od nějakých 450 Kč do 700 Kč. Takový výlet by vás běžně vyšel mezi 900 - 1 400 Kč a lze si snadno spočítat, že již při druhé cestě do podobně vzdálené destinace, se vám vložené investice proplatily a následující volné dny v platnosti jízdenky již zcela v pohodě a bez starostí o cenu jízdy cestujete na vyjímečnou jízdenku do míst, do kterých by bylo nutné v jiném období podle vzdálenosti zvlášť kupovat jízdenky.



Jenže jsou dny, kdy už také nemáte se vzrůstajícím věkem zájem stále někam jezdit, nebo prostě brzy vstávat, když konečně nemusíte, a pak není od věci použít jízdenku i jen na krátký výlet bez přesedání. Takovým ideálním místem pro nás na Mělníku jsou Litoměřice. Proč ? Inu, když už si kupujeme ve stanici například v sobotu ráno druhou nejvýhodnější jízdenku, kterou je celodenní DUK, tak na ni nepojedeme přeci jen někam do Litoměřic, když už můžeme jet například až do Českého Švýcarska, nebo Krušných hor.

Lze ji užít i jako první a závěrečnou část výletu cesty na Karlovarsko, Chebsko i blízké cesty do zahraničí, když si půlhodinu čekání na rychlík z Prahy v Chomutově vyplníme nákupem výhodné nepřenosné celodenní jízdenky Egronet platící navíc i v části tří německých spolkových republik. Pak má smysl k cestě do Litoměřic tehdy, když se chystáme využít lodních výletních linek číslo 901 a plout jimi třeba do Ústí nad Labem, ale určitě není velkou motivací jet za 170 Kč do Litoměřic a zpět, když se za stejnou cenu dostanete mnohem dále, nebo prostě více užijete.




Ostatně běžná jízdenka ČD jen směrem do Litoměřic ( 38 km) by vás vyšla na 84 Kč ve směru tam. S nákupem jízdenek DUK nemám zkušenosti a ani jsem nikdy neslyšel, že by někdo na nádraží požadoval jinou variantu, než celodenní DUK, kterou vám pokladní ve stanici vyjede a prodá. Už z toho je patrné, že nemusíte vůbec s Jízdenkou na léto řešit nějaké výhodné jízdné a prostě si zajedete na takový krátký oddechový výlet bez nějakých větších starostí.

Vybral jsem si tedy ve čtvrtek po poledni výlet na Máchou tolik oblíbený Radobýl a důvodů bylo hned několik. Kromě toho, že je tam hezky a není to daleko od důležitého města, tak nám letos pořád straší nějaká horka, bouřky a průtrže. Navíc nejsou moji radostí jen rozhledy, ale rovněž občas i koukám, co že se kde dá dálkového naladit v rádiu. Tedy, dálkový příjem v pásmech FM ( VKV) a DAB+.

Odjížděl jsem tedy někdy ve 12.52 a ve 13.30 jsem již byl v Liťáku, jak si zdejší zkracují slangově název svého města. Navštívil jsem předně na Mírovém náměstí zdejší IC, nebo TIC a objevil jsem zde silnou turistickou návštěvnost ze severu. Vždyť sem mimochodem jezdí snad dokonce denně jedna přímá spoj dopoledne z Drážďan a odpoledne zpět. Paní průvodkyně je provázela po náměstí a ukazovala přitom na různé budovy a jejich historii.




Mám tu již naučenou cestu přes náměstí a podle pivnice Sparta k zimní hokejové aréně, odkud již po silnici míříte ke vsi Michalovice, před níž je odbočka k samému kopci. Jak to vypadalo zprvu nadějně, tak u odbočky již slušně hřmělo, a tak jsem dost nerad obrátil a začal sestupovat zpět. Dlouho nebylo jasné, kam mraky vůbec půjdou, ale pak se část vydala na Prahu a druhá na Žandov. Slunce vysvitlo a já se vrhl na druhý výstup, který již proběhl úspěšně.

Kupodivu bylo na kopci dost lidí, kteří se dovezli auty na parkoviště u vysílače Michalovice, který šíří místní Hitrádio na 99.5 MHz, jenž je silné i u nás. Na kopci jsem kromě fotografování a průzkumu rozhlasu poznal i celou řadu lidí. Utkvěl mi v hlavě Broumov, kde místní utíkají do Českého středohoří před nájezdy Poláků a velkou popularitou Adršpašských a Teplických skal. Prostě se tu ubytují a vyráží do okolí.





Opravdovou radostí však bylo setkání se smíšenou rodinou, kde manžel české ženy pocházel z Budyšína a jeho dcera mi řekla, že má ve Zhořelci tetu. Tak, když to někde navštívíte, tak se dobře navazují kontakty a navíc pán věděl, co je to DAB+ pásmo, a protože nikam nespěchali, tak se i rád chvíli díval, co se nám tu podaří ulovit. Inu, díky terénu a blízké Bukové hoře tu jde plno našich stanic a saské německé stanice, které doma máme mnohdy i s RDS, tak tady přes ty blízké kopce přijímáte až skoro obtížně. Není vždy výhodou být něčemu blíže.

Náhle se začala docela rychle valit jakási bouře a ač jsem měl sbaleno a v půlce cesty do Litoměřic, se ozval poblíž i dvakrát hrom, tak již na kraji města přišel déšť, který stále sílil a tu pravou průtrž jsem prožil na náměstí v podloubí. Vznikla tak tři videa, která jsem si dovolil umístit na svůj youtube kanál a jste samozřejmě zváni, protože to, co se dělo zejména na známém přechodu u nádraží nemá obdoby.














Sice jsem viděl později nějaká videa z Mělníka, ale myslím, že toto bylo asi o chloupek větší drama.




Nu, v 18.30 mi jel vlak domů s příjezdem v 19.03 a pomalu jsem skládal plány na ještě jeden výlet.




Během cest jsem si našel i čas na domácí dění. Zajímalo mě, jak se proměnila od poslední návštěvy vegetace na mokřadu u Velkého Borku. Horké léto vykonalo své.









Možná to někdo ani nezaznamenal, ale vzrůšo bylo i na komorách v Hoříně, kde shořela elektroinstalace, která má za úkol ovládat automaticky i zvedání několika mostů na laterálním kanálu.

Pohodový vstup do dalšího týdne !

2 komentáře:

  1. DÚK má i klasické jízdenky, ke koupi v pokladně, ve vlaku, mobilní aplikaci. z Mělníka do Litoměřic to stojí 58.5 Kč. Většinou je to levnější než ČD či Regiojet. A co se týče jednodenních výletů na druhý konec republiky, tak ČD má celodenní pro jednu osobu za 699Kč či za 899Kč pro dva dospělé a tři děti (ta platí jen o víkendu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za věcný příspěvek. Ano, tak to je. Jsou dokonce lidé, kteří snad každý víkend mají potřebu jet vlakem na výlet a užívají k nákupu jízdného mobilní aplikace. To je výhodné zejména ve chvíli, když přejíždíte rychlíkovým spojem z jednoho regionu do druhého, přičemž původní jízdence končí k nějaké stanici regionu platnost a následující platnou jízdenku byste neměli možnost získat jinak, než tak, že ve stanici, kde by ji již bylo možné koupit, by bylo nutné jízdu přerušit a jízdenku tam zakoupit. To třeba nevadí při cestě do Karlovarského kraje, když na jízdenku DÚK koupenou v Mělníku dojedete po přestupu zastávkovým vlakem do Chomutova, kde již zakoupíte jízdenku Egronet a máte na přestup do rychlíku 30 minut času, ale problém už to může být v rychlících jedoucích z Prahy do Plzně, nebo do Pardubic. Ne vždy je zřejmě možné v nějaké stanici koupit před nástupem do vlaku jízdné i pro sousední návazný region a v každém případě je cestování již náročnější na výběr dobrého řešení problému. Samozřejmě, že jsou i výhodné skupinové rodinné víkendové jízdenky, které u nás prvně v roce 2004 vstoupily do povědomí cestujících, jako jízdenky SONE+ a máme i celodenní jízdenky třeba pro celou republiku, ale těžko je můžeme poměřovat s Jízdenkou na léto, která lidově řečeno zahraje v určitou roční dobu za stejný peníz podstatně více muziky.

      Nekoukal jsem na kalkulátor DÚK a nevidím důvod, proč bych neměl věřit, že lze jet za necelých 60 Kč od nás do Litoměřic, ale tady už to je o pohledu i určitém chtíči každého člověka. Takový výlet pak vyjde turistu na 120 Kč a řada lidí je kopci Českého středohoří nadšena, ale další zase kalkulují tak, že pouhých 50 Kč navíc ( Celodenní DÚK za 170 Kč) a už můžete jet rovnou výhodně do Českého Švýcarska, nebo někam do Krušných hor. Nejspíše přijde chuť i na středohoří, ale motivačně to táhne dále. Proto i tento článek, který vykládá o tom, že Jízdenka na léto je vlastně velmi výhodná pro cestování v určitém období do dálek naši republiky, ale po určité únavě z dlouhých cest, nebo občasné nechuti z brzkého vstávání může být dobrá i pro tento kratší počin. Osobně si myslím, že cestování na jízdné, kde nemusíte nic počítat, v podstatě i hlídat čas a třeba i nějaká pásma, nebo čtverce, tak je zřejmě snazší i populárnější.

      Vymazat