pátek 26. července 2024

Dny lidové architektury Středočeského kraje 2024 jsou již první srpnovou sobotu ! Speciál k tradiční srpnové velké akci. Paříž/š v Lysé. Speciál ke svátku sportu na výstavišti v Lysé nad Labem.

 



H:\2 složky\Dny LA\12.Dny LA OLK 2024 - Cholina\loga\logo DLA 2024_175 kB.jpgDny lidové architektury Středočeského kraje 2024 

O statcích na statku: Zachráněné vesnické památky středních Čech 

Sobota 3. srpna 2024 

Areál statku U Cinků čp. 15 – obec Ledčice, okres Mělník 

Středočeský kraj v rámci každoročních letních Dnů lidové architektury postupně představuje zájemcům rozsáhlé pestré a dosud ne všem zcela známé bohatství lidového stavitelství na svém území. Dosud se konalo sedm ročníků, vždy v různých muzejních expozicích lidového stavitelství a v různých regionech kraje. Letošní již 8. ročník se uskuteční v obci Ledčice ležící v rovinaté úrodné a odpradávna osídlené krajině Podřipska, v areálu nedávno památkově rekonstruovaného statku U Cinků. To určilo i téma tohoto ročníku, které by mělo na vybraných zdařilých příkladech dokumentovat mnohdy ne zcela jednoduchou cestu k záchraně a obnově památek vesnické architektury osvícenými soukromými vlastníky i obcemi, k níž nemalým dílem přispívají také dotační programy Ministerstva kultury a Středočeského kraje.   

Obec Ledčice leží na starém sídlením území Podřipska. Rozlehlá obdélná náves středověkého založení byla vysazena na místě starší osady. První písemná zmínka o pochází zroku 1226, kdy král Přemysl Otakar I. potvrdil vlastnictví vesnice ženskému premonstrátskému klášteru v Doksanech, ale podle archeologických nálezů je zde osídlení doloženo kontinuálně již od neolitu. 

Celodenní doprovodný program nabídne účastníkům ukázky tradičních řemesel a regionálních produktů, ochutnávku chleba pečeného v peci a stloukání másla, vystoupení folklorního souboru Jarošovci z Mělníka, předání titulů Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje, představení publikace pojednávající o historii Muzea vesnických staveb středního Povltaví na Vysokém Chlumci, tvůrčí hry a soutěže pro děti, komentované prohlídky historicko národopisné expozice statku U Cinků a kostela sv. Václava. Součástí bude také komentovaná prohlídka panelové výstavy vybraných příkladů zdařile rekonstruovaných vesnických památek, která vznikla právě u příležitosti Dnů lidové architektury Středočeského kraje 2024, a dále moderované diskusní setkání s vlastníky některých znich, doplněné názornými prezentacemi. Celá akce bude pro návštěvníky zdarma.   

Autorkami výstavy jsou zkušené odbornice Národního památkového ústav, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze, které se dlouhodobě věnují péči o historické architektonické dědictví našeho venkova, což je v současné situaci a podmínkách práce často dosti komplikovaná, náročná a zodpovědná.      

Zdařile a s respektem rekonstruovaných a vhodně využitých památek lidového stavitelství bychom na území Středočeského kraje našli jistě podstatně větší počet. Záměrem připravené výstavy je představit návštěvníkům na relativně malém, ale reprezentativním vzorku typově, konstrukčně i materiálově různorodý výběr citlivě obnovených vesnických staveb z rozdílných regionů středních Čech. Najdeme mezi nimi celé větší či menší usedlostní soubory nebo jen jednotlivá stavení odlišně sociálně postavených členů někdejší vesnické pospolitosti, stavby technické i hospodářské – vodní mlýn, stodoly, haltýře a brány, s konstrukcí roubenou i zděnou, jak kamennou, tak z cihel pálených i nepálených tzv. vepřovic. Kromě statku U Cinků čp. 15 v Ledčicích, který byl před zkázou zachráněn obcí a dnes má víceúčelové kulturně společenské využití, se v ostatních případech jedná o nemovitosti soukromých vlastníků sloužící po opravách k trvalému nebo rekreačnímu bydlení. Všechny mají však jedno společné – jejich zachování a rehabilitace se mohly podařit jedině díky značnému úsilí, porozumění a entuziasmu jejich majitelů, ať už jde o fyzické či právnické osoby nebo obce, a následné úzké spolupráci s projektanty, zhotoviteli a památkáři.  



Záměrem Dnů lidové architektury je seznamovat širokou veřejnost s mnohotvárnou, jedinečnou a mnohdy neprávem opomíjenou historickou architekturu našeho venkova. Cílem a přáním pořadatelů je, aby se staly podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a zároveň impulsem k posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování. Přímým popudem k vyhlášení prvního ročníku Dnů lidové architektury v Jihočeském kraji roku 2013 bylo 200. výročí narození věhlasného osobitého lidového umělce, zednického mistra a štukatéra Jakuba Bursy působícího na Volyňsku (21. 7. 1813), na něž navázaly další zdařilé akce v ostatních krajích. 

Organizátory jsou: Středočeský kraj, Kotěrovo centrum architektury, o.p.s., Regionální Muzeum Mělník, p.o., Obec Ledčice; spolupráce Národní památkový ústav, mediálními partnery jsou: Český rozhlas Dvojka, PROPAMÁTKY, Deník, Nová Večerní Praha. 

 

Podrobnější informace lze nalézt na webových stránkách:  

 

Přehled výstavních panelů: 

  1. Panel: Úvod   

  1. Panel: Ledčice, okr. Mělník – statek U Cinků čp. 15  

  1. Panel: Vepřek, okr. Mělník – Satranův vodní mlýn čp. 19 

  1. Panel: Jestřebice, okr. Mělník – dům čp. 4 

  1. Panel: Nové Osinalice, okr. Mělník – dům čp. 57 

  1. Panel: Sedlec, okr. Mělník – usedlost čp. 14 

                    Truskavna, okr. Mělník – usedlost čp. 3 

  1. Panel: Skalsko, okr. Mladá Boleslav – brány usedlostí čp. 6 a 19 

  1. Panel: Víska, okr. Mladá Boleslav – usedlost čp. 7 

                    Žitovlice, okr. Nymburk – usedlost čp. 24 

  1. Panel: Petrova Lhota, okr. Benešov – soubor haltýřů na rybníce 

                    Nové Dvory, okr. Příbram – polygonální stodola u čp. 3 

  1. Panel: Radětice, okr. Příbram – usedlost čp. 9 

Branov, okr. Rakovník – Kouřimecká rybárna čp. 55   

  1. Panel: Olešná, okr. Beroun – usedlost čp. 8 

  1. Panel: Dobrovíz, okr. Praha-západ  


Autoři textů a fotografií jsou Jana Berková, Markéta Hanzlíková a Pavel Bureš. 



Chtěl jsem se jenom tak podívat, jaké akce jsou v nejbližší době v Lysé nad Labem a objevil jsem akci, jaká tady ještě nebyla. Koukněte se na to. Možná je to třeba pro Vás a vaši mladou rodinu. Fantastické je, že je ta Lysá nad Labem vlakem tak blízko a díky jízdence PID je cestování sem pro nás výhodné.


https://www.vll.cz/parizvlyse


Pohodový víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat