úterý 6. června 2023

Velká čtveřice akcí druhého červnového víkendu nabízí pozvánku na dvě velké akce v Mělníku a po jedné ve Mšeně a v Lobči. Sklepy v režii MOOS. Kouzlo podzemí - netová premiéra.


Milí čtenáři, po těch mizerných letech s covidem - 19 , se situace v našem městě  v oblasti kulturních akcí zase začíná aspoň trošku podobat těm slavným jarním sezónám z let cca 2016 - 2019.

Červen je přímo skvělým měsícem na místní akce a není víkend, aby se tu nekonalo něco velkého a významného s určitou tradicí. Již tuto sobotu jste měli možnost vidět u mělnického kempu krásná auta i motocykly a čas chvátá dál k období prázdnin a dovolených.

Pokud vám imponují stará auta z minulého století a líbí se vám i různé staré anglické sporťáky, kterým obvykle dominují vozy značky MG, tak je na čase, se následující sobotu vypravit k severu a hlavně do Lobče, kde kromě krásných aut pořídíte i dobré pivo. Ovšem, můžete to spojit také s návštěvou Mšena, kde už to bohužel není taková sláva, jako v časech, kdy  tu v tento krásný den jezdila vyjímečně parní lokomotiva, ale stále se tu snaží v tomto termínu o nějaký kulturní program a  nechybí samozřejmě i trhy.

Na Mělníku lze setrvat klidně celý víkend v centru, které patří tradičně Mělnickému Vrkoči, ale přátelé a fandové objevování mělnických středověkých a vinných sklepů by rozhodně měli využít mimořádné situace a vypravit se na vinici Klamovka, která leží jen kousek na sever od loni nově utvořeného městského obchvatu.

Nu, a pokud jste dobrodruzi, kteří chtějí ochutnat ze všeho kousek, tak je to možná ta pravá chvíle. Sice bude opět záležet na počasí, ale Soutok od roku 2012 již několikrát dokázal, že i to lze zvládnout :-).



Báseň Kouzlo podzemí byla součástí společné sbírky Mělník veršem a obrazem z roku 1993. Toto je vůbec její premiéra na tomto webu i na webu Můj Mělník.

Dnešní pozvánkový článek na akce nemohu začít ničím jiným, než pozvánkou do dalšího mělnického podzemí. Důvod je jednoduchý a vysvětlil jsem jej zde již nesčíslněkrát v mnoha článcích věnovaných mimořádným návštěvám mělnického podzemí. Běžně nepřístupné sklepy jsem prvně navštívil v roce 2005 a své  první dojmy jsem vložil sem:


Pak jsme si museli počkat až do roku 2017, kdy nás do sklepů pozval znovu MOOS s novým předsedou Martinem Klihavcem. Ostatně, víte kam všude už nás od roku 2017 MOOS zavedl ? I to je součástí tohoto článku. Sice tu mám někde svojí rekapitulaci, ale dovolil jsem si užít komentář pana Karla Lojky, který byl hned pod pozvánkou na návštěvu Klamovky.

Jinak ovšem, musím ještě podotknout, že o téma mělnické podzemí jsem zavadil již v časech, kdy jsem se věnoval poesii.( 1992 - 1995) .Jak to tenkrát vlastně všechno bylo s mělnickým podzemím i mojí poesií, se můžete dočíst zde :


Neuvěřitelné, co ?

Ale, pojďme již k pozvánkám.


Prohlídka vinařského sklepení Klamovky
==========================
Mělnický osvětový a okrašlovací spolek a Vinařství Kraus Vás zvou na prohlídku historického sklepení nacházejícího se pod vinařskou usedlostí Klamovka.
Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (MOOS) od roku 2017 zpřístupňuje vždy na jeden den různé části unikátního mělnického historického podzemí. Akce se vždy pořádají díky spolupráci a vstřícnosti majitelů jednotlivých objektů.
V roce 2021 jsme se navíc vydali mimo vlastní centrum města a začali jsme navštěvovat historická vinařská stavení stojící přímo ve vinicích v okolí Mělníka. V roce 2021 to byl Turbovický lis.
Letos budou mít zájemci unikátní příležitost navštívit vůbec poprvé v historii Klamovku (čp. 1720) a její vinařská sklepení rozkládající se pod tímto stavením. V těsném sousedství se nachází i vinařská usedlost Bašovka pocházející z přelomu 17. a 18. století.
Otevřeno bude v sobotu 10. června 2023 od 9:00 do 17:00 hodin. Pozor, akce se koná pouze jeden den. Prohlídky budou probíhat za každého počasí průběžně po celý den. Není potřeba žádná rezervace ani objednání předem. Prohlídku je možné absolvovat i s dětmi. Ve sklepení není zavedená elektřina, proto doporučujeme, abyste si s sebou vzali baterky. Pro dospělé zájemce bude připravena nabídka vín z Vinařství Kraus.
Jak se ke Klamovce dostanete: Autem je nejlepší jet po novém obchvatu vedoucím od supermarketu EVA po novém nadjezdu přes koleje a dále kolem firmy Vibracoustic a jezdeckého areálu Na Podkově. Hned za ním po pravé straně Klamovku a Bašovku uvidíte. Místo pro zaparkování auta bude u silnice označeno. A protože se obě vinařská stavení nachází uprostřed vinic, nedá se zajet až úplně k nim, ale budete muset malý kousek cesty mezi vinicemi s nádherným výhledem na Mělník a do okolní krajiny dojít pěšky. Jste srdečně zváni! Využijte této jedinečné příležitosti.
Martin Klihavec, předseda spolku MOOS


Mělnické podzemí.
V letech 2017 a 2018 se podařilo Mělnickému osvětovému a okrášlovacímu spolku pod vedením předsedy Martina Klihavce umožnit zájemcům prohlídky jinak nepřístupných podzemních prostor v centru Mělníka. V roce 2021 byly otevřeny vinné sklepy ve Skuhrově-Turbovicích ve vinařství pana Válka.
Běžně přístupné jsou pouze zámecké sklepy v zámku Jiřího Lobkowicze, podzemí s městskou středověkou studnou a podzemí domu čp. 5 majitelky Olgy Douděrové na náměstí Míru.
Mělník má zajímavé, rozsáhlé a mnohdy několikapatrové podzemí, které kromě přístupové cesty ke studni zůstávalo i pro místní obyvatele skryté a zatím nepoznané. Proto přišel v roce 2017 Mělnický osvětový a okrašlovací spolek s myšlenkou otevírat postupně pro veřejnost jednotlivé části mělnického podzemí. Zájemci tak měli možnost prohlédnout si chodbu pod Palackého ulicí, sklepení „U Straků“, „U Holečků“, domů čp. 5 a 11 na náměstí Míru, čp. 13 ve Svatováclavské ulici i chodbu vedoucí z Tyršovy ulice pod Jungmannovými sady až k bývalému vodojemu pod náměstím Míru. Podloží Mělníka tvořené křídovými pískovci a slínovci (opukou) umožňovalo hloubení sklepů ve skále pod jednotlivými měšťanskými domy. Tyto sklepy sloužily obyvatelům středověkého města hned k několika účelům. Nejprve jako zdroj stavebního materiálu (kamene) pro výstavbu domů a městských hradeb, pak jako úkryt před častými požáry, či nájezdy nepřátelských vojsk. Další možností využití sklepů bylo skladování potravin, vína a piva. K tomu se užívalo první podlaží sklepů. Původní účel spodních pater sklepení postupem času upadl v zapomnění a nejhlubší části byly zaplněny odpadem, popelem a sutí z průběžných přestaveb domů stojících na povrchu. Podzemní prostory většinou vybočují z půdorysů stavebních parcel a zasahují pod sousední domy, ulice i pod náměstí. Tvar sklepů a chodeb je podobný, výška 2,5 až 3 m, šířka 2 až 4 m. V posledních dvou desetiletích došlo k zaměřování mělnického podzemí, statickému zabezpečení a k čištění sklepů. Suť i odpadky byly odvezeny a smysluplné využití většiny sklepení se teprve hledá. Bohužel jednotlivé sklepy mezi sebou většinou nejsou propojené, ba dokonce podle dosavadních průzkumů spolu, až na pár výjimek, ani přímo nesousedí. A právě Palackého ulice je výjimečná tím, že některé sklepy zde propojené jsou. Například chodby „U Straků“ a „U Holečků“ vedou nejen k několika sousedním domům, ale i k domům na protější straně ulice.
Seznam částí podzemí, které Mělnický osvětový a okrašlovací spolek již otevřel a počet návštěvníků:
9. 9. 2017 Náměstí Míru čp. 5 - 400 lidí
9. 9. 2017 Náměstí Míru čp. 11 - 400 lidí
14. 4. 2018 Svatováclavská čp. 13 - 608 lidí
19. 5. 2018 Palackého ulice – „U Straků“ a „U Holečků“ - 1174 lidí
16. 6. 2018 Chodba z Tyršovy ulice k bývalému vodojemu - 1035 lidí
10.11.2018 Palackého čp. 11 - 4 865 lidí
Rok 2021 – vinné sklepy ve Skuhrově –Turbovicích, vinařství pana Válka.
Celkem dny otevřených dveří mělnického podzemí v letech 2017 - 18 navštívilo více než 4 000 návštěvníků.
Text: Martin Klihavec, předseda Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku









Tak já myslím, že kdyby měl člověk za tu sobotu navštívit všechny čtyři slavné akce, tak je to tedy slušný sportovní výkon. Přitom je těch akcí všude mnohem mnohem více, a to nemluvím i o možných individuálních akcích.

Přežijte nějak ještě  tyto tři  dny, a pak už si jen můžeme přát slušné počasí a aby nás to opravdu aspoň někam zaneslo. Nezřídka se stane, že člověk pořád přešlapuje na místě, váhá, rozhoduje se, až je po víkendu :-).
 

Žádné komentáře:

Okomentovat