středa 26. srpna 2020

Září v RMM bude bohaté nejen na program, ale i na akce k jubilejním výročím dvou významných historických osobností Mělnicka. Pokud se ještě něco nezmění, tak nás čeká například i DED.

 



Máme před sebou poslední prázdninový srpnový víkend a bohužel musím konstatovat, že nám pokračuje rušení různých krásných velkých známých periodických akcí, na které jsem vás tu v minulosti občas pozval ( Tankový den v Lešanech, Traktoriáda v Kropáčově Vrutici i různá vinobraní v našem okolí apod).

Nicméně, některé akce se zřejmě uskuteční, a tak se budete moci zajet podívat do Přívor na také již pomalu známou rytířskou bitvu, nebo do Mšena na tradiční  nedělní pochod, jak jsem tu nedávno psal.

Ovšem, září je již za dveřmi a s ním přichází nový program RMM. Vypadá to, že tradiční DED budou a opět se nám naskytne příležitost zavítat do některých většinou již tradičních kulturních objektů, ale tentokrát je září zaměřeno především na dvě velké historické osobnosti Mělnicka.

Známý sochař Václav Levý, jehož plastiky poblíž obce Želízy snad celý život všichni obdivujeme má letos hned dvojité opravdu významné jubileum. Vždyť je to již neuvěřitelných 200 let, co se bývalý zámecký kuchař panství A. Veitha v Liběchově narodil a 150 let, co zemřel.

V Želízích mívají takovou krásnou akci, o které tady ještě až tak moc nevíme ( spíše až loni díky FB historické skupiny) ale myslím, že by se to dalo letos ještě nějak rozšířit třeba i na jiné výtvory ( Harfenice, Had, Klácelka) ...... Třeba by tam jen symbolicky a pod dozorem mohli nějak turisté v určitou dobu ( časové rozpětí) rozsvítit u plastik svíčky, což by mohlo vypadat také nějak zvláštně.

Nebo i nějaké nasvícení útvarů z akumulátorů. Promiňte, jen se probudila po delší době opět moje fantazie :-).

Myslím však, že bude úspěch, když se náhodou nějak dozvíme, kdy se nám opět Čertovy hlavy takto krásně osvítí, protože je možné, že třeba velká popularita akce nemusí být zase až tak žádaná.


Druhou osobností je pochopitelně svatá Ludmila, od jejíž mučednické smrti uplyne 1 100 let, a kterou si u příležitosti tohoto výročí máme trvale připomínat sochou, jenž má být během příštího roku instalována poblíž vchodu do chrámu sv. Petra a Pavla.

Kdo se o věc trochu zajímáte, tak již víte, jaký návrh vybrala porota, a i to, jak reagovali na FB lidé. V týdeníku Mělnicko na titulní stránce( srpen 2020, redakce se údajně nedávno přestěhovala do Prahy) máte vlevo určitou inspiraci a vpravo vítězný návrh, který má být realizován.

Co k tomu dodat ? Nic. Všichni víme, že diváci mají většinou nejen v soutěžích leckdy jiný názor, než odborné poroty a jen málokdy mohou něco nějak ovlivnit, byť samozřejmě ankety, petice i referenda papírově existují.

Třeba k nám přijede stejně tak, jako do Ostravy aspoň jednou Televize, aby ve večerních zprávách někdo řekl, že se mu to zdá zajímavé a jiný to tvrdě odsoudil.

Myslím však, že výroční turistická vizitka s Marií Terezií do turistického deníčku, kvůli které jsem si zajel dvakrát po sobě do Prahy mluví aspoň za můj vkus jasně. Asi jsem už staromódní :-).



 





Léto v mělnickém muzeu ještě nekončí!

Léto v mělnickém muzeu ještě nekončí! Výstava Imaginárium bratří Formanů je v plném proudu a s ní i soutěž o originál grafiku Matěje Formana a dřevěné autorské hračky. Stačí se ponořit do tajuplného světa fantazie a pozorně se dívat. Každý, kdo splní 10 soutěžních úkolů, je zařazen do slosování. Najít na výstavě klokana nebo spočítat vlky, které musí překonat Karkulka, než přijde k babičce, či namalovat obyvatele dřevěného domečku s ovečkami…

Úkoly jsou zábavné, ale nijak složité. Děti i dospělé nenásilně navedou, aby objevili všechny skryté taje divadelního a výtvarného světa přátel a tvůrců Divadla bratří Formanů, který výstava představuje. „Jsme rádi, že i v této nejisté době lidi chodí a z výstavy jsou nadšení. V každém dospělém se stále skrývá kousek malého dítěte, a tak se tu vyřádí všechny věkové kategorie návštěvníků. Nejvíc je baví hybohledy, barevné dostihy, dřevěná zvířátka i camera obscura.“ říká ředitelka muzea Miloslava Havlíčková

. Výstavu Imaginárium můžete navštívit až do 4. října 2020. Je otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod. 

Na září Regionální muzeum Mělník připravuje další bohatý program např. posezení s harmonikou, dobovou módní přehlídku k oslavám sv. Ludmily, akce k výročím Václava Levého či Dny evropského kulturního dědictví…

Kontakt:

Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923 Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje, nám. Míru 54, 27601 Mělník http://www.muzeum-melnik.cz

2 komentáře:

  1. Ahoj Stando, já jsem asi taky staromódní. Martin KL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Před několik lety jsem navštívil kolonádu v Poděbradech, kde nám po krásné velké kašně s měnícím se vodotryskem přibyla mezi centrem a parkem docela pěkná pohyblivá vodní zelená část, která mi připomínala zahrady někde ve starověké Mezopotámii.To se jim tam fakt povedlo.

      O pohyblivou vodní část, se pokusili celkem úspěšně i na svažitém náměstí v Mladé Boleslavi, byť v menším rozsahu.


      Možná, že by Mělník chtěl mít také někde nějakou pohyblivou hladinu, ale je to otázka správného výběru. Už jen z toho popisu a náčrtku v novinách nejsem vůbec moudrý. To tam bude stát nějaká skleněná socha plná vody, která skrze ní bude buď proudit, nebo ne ,nebo jak ?

      Do toho tam píší o dlani, kterou bude snad někdo zkoumat. Fakt nevím. Mimochodem, v Poděbradech (bylo teď v novinách) si teď trvale, nebo dočasně udělali vídeňský Prátr. Možná zajímavé, a přesto je otázkou, zda to již nebude třeba trošku překombinované a nesebere to tomu parku u nádraží ČD takové to genius loci, na jaké jsme bývali zvyklí. Snad to člověk pozná až na místě.

      Vymazat