neděle 5. dubna 2020

Máte rádi mělnické středověké sklepy ? Unikla vám některá pozvánka do některého z nich ? Neviděli jste mělnické zvony ? Souhrnný článek i s odkazy vás odvede z doby koronaviru do éry mělnických podzemních pokladů a něco i přidá pro zábavu.


Milí čtenáři, je skutečně ještě předčasné cokoliv kolem koronaviru hodnotit, ale mám takový osobní pocit, že jsme na dobré cestě, a že si Česká republika vedla do současnosti skvěle. Když se podíváme na okolní státy v Evropě, Asii i USA a na výsledek samotného okresu Mělník, tak se zdá, že jsme ve vítězné válce s epidemií.


Samozřejmě, jsou tu ztráty, a nemyslím teď ty na životech, které jsou u nás v ČR vzhledem k počtu obyvatel zatím prakticky zanedbatelné, ale ty ekonomické. Kdo nevyráběl, kdo nepracoval, tak teď je možná v problémech a někde se budou i propouštět zaměstnanci.


 Kromě toho se šíří určitá nespokojenost, kde podnikatelské subjekty poukazují na fakt, že mnohých státních zaměstnanců, se na rozdíl od nich současná situace ani platově, natož pracovně existenčně nijak nedotýká. Ti pracují ve styku s veřejností v lepším případě v omezeném, či speciálním pracovním režimu, nebo nepracují vůbec. Situace má samozřejmě pak vliv i na firemní zaměstnance, na což bývá také poukazováno, a kteří zase mohou o práci přijít.


Pravdou je, že někdo hledá podnikavé způsoby, jak aspoň nějakým způsobem přinést do své ohrožené firmy finanční příjmy a na opačné straně jazýčků váhy těchto dní, se pohupují slůvka dobrovolnost a charita. Nechtěl bych být teď v kůži těch, kteří rozhodují o tom, co a jak, a případně komu dát, nebo v čem vyjít vstříc.Už jenom proto, že prakticky vše jsou jen fráze a paradoxy, jak to ostatně i v jiných časech vnímáme.


Když přijedete v běžných dobách někam k někomu o víkendu na návštěvu, a ten člověk je aspoň trošku patriot, který se zajímá o dění kolem sebe, tak vám bude s radostí vyprávět o krásách a turistických atrakcích svého města, jakož vás zvát někam třeba i k nějakému příjemnému polednímu, nebo večernímu posezení.

Věřím, že mnozí z vás se podobně rádi před pozvanou návštěvou vytáhnete tím, že je budete zvát nejen na nádherný rozhled od zámku, ale také třeba na návštěvu zámku, kostnice, zámeckých sklepů, středověké studny, muzea, chrámu sv. Petra a Pavla atd.


To vše tu vzniklo za nějakých okolností a podobné je to i s akcemi ve městě. Vždy, když se koná na náměstí Míru nějaká akce, kterou může být třeba Mělnický vrkoč, Mělnický pivní festival, ale také třeba farmářské trhy, tak se samozřejmě předpokládá, že přijdou lidé, kteří si nejen vychutnají atmosféru akce, poslechnou hudbu a poklábosí případně se známými, ale také si něco koupí ve stáncích a udělají obchodníkům i pořadatelům takzvaně kšeft.


Kšeft, který je ke spokojenosti obou stran. Tedy, návštěvníků i často převážně domácích, ale někdy i vzdálenějších firem. Ovšem, pak jsou i akce osvětové, kdy ten pořadatel má s akcí také mnoho práce, ale kromě vlastní statistiky, atmosféry akce, která na něj nějak působí a případných vybraných dobrovolných mincí za tím jiný, než morální společenský efekt nehledejme.


Takovou akcí bývají například  známé Dny evropského dědictví (DED), na kterých se podílí  RMM, ale byly to i akce MOOS, který vás pod vedením Martina Klihavce v uplynulých letech pozval do mnoha mělnických středověkých sklepů. To vše samozřejmě jedině po domluvě s konkretními majiteli a lze to nazvat akcemi jednorázovými.


Nechci tady ve středu historického centra, kam mnozí rádi zavítáme, zapomenou také na mělnické zvoníky a zejména jejich akci, při které vás provedou po mělnických zvonicích. Co však mělo v uplynulých letech opravdu neskutečnou obrovskou návštěvnost, tak to byly vysoké návštěvy mělnických středověkých sklepů.


Myslím, že se na to všechno tak trochu neprávem zapomnělo, protože to vzal čas do propadliště dějin. Přitom za tím stojí aktivita člověka, který byl ve správnou dobu na správném místě a přišel se správnou myšlenkou, kterou se aspoň takto podařilo dočasně prosadit a ukázat, co lidi opravdu zajímá.


Protože jsem vlastně již také dobrých 30 let příznivcem turistického středověkého podzemí města a vím, co to je kolikrát za nerovný boj proti mnoha okolnostem, tak mi dovolte, abych to v dnešním článku trochu připomněl. Neměli bychom na naše mělnické středověké sklepy zapomenout stejně tak, jako na ty lidi, kteří činí něco pouze pro osvětu, sobě a jiným lidem pro radost.


V následujících odkazech můžete navštívit všechny mimořádně zpřístupněné sklepy od podzimu 2017 a přidal jsem i odkaz na krásnou akci našich zvoníků, která vyšla trochu nešťastně na období dovolených a maličko tu zapadla.

https://soutok.blogspot.com/2017/09/nejvetsim-tahakem-dnu-evropskeho.html

https://soutok.blogspot.com/2018/04/sklepy-ve-svatovaclavske-ulici-cp-13.html

https://soutok.blogspot.com/2018/05/strakovy-sklepy-navstivilo-v-sobotu.html

https://soutok.blogspot.com/2018/06/melnicane-zboznuji-podzemi-sveho-mesta.html

https://soutok.blogspot.com/2018/11/melnicane-si-opet-vysli-do-zatim.html

https://soutok.blogspot.com/2019/03/oblibili-jste-si-prohlidky-melnickych.html

https://soutok.blogspot.com/2019/04/dalsi-stredoveky-sklep-v-kvetnu-bude-uz.html

https://soutok.blogspot.com/2019/05/nejvetsim-slagrem-soboty-18-kvetna-byly.html

https://soutok.blogspot.com/2019/08/stredoveke-sklepy-vedle-restaurace-u.html

https://soutok.blogspot.com/2019/08/nedelni-dopoledne-patri-na-melniku.html

https://soutok.blogspot.com/2019/09/skvelou-sobotni-akci-tohoto-vikendu-byl.html


Malá zábava pro tyto dny.

Projeďte se po trati z Prahy do Bratislavy. Stačí vám pouhých 12 minut :-). Klikněte na úvodní obrázek a roztáhněte na celou plochu. Pozor, může se vám zamotat hlava :-).

https://brnensky.denik.cz/serialy/lokomotivu-neposkodi-naraz-ve-stokilometrove-rychlosti-lide-je-foti-i-ze-stromu-20170419.html

A ještě Košice-Praha za 8 hodin. To jsem ještě nekoukal a ani není nějak čas :-).

https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/na-co-zira-masinfira-zeleznicni-trat-kosice-praha-pohled-strojvedouci-lokomotiva-seznani-trati.A180603_133933_po-cesku_vrja

Děčín - Přerov přes Mělník z nejmodernější mnichovské lokomotivy Vectron. 

https://www.youtube.com/watch?v=lm1Ry__JwFU


Úspěšný vstup do dalšího a tentokrát zkráceného týdne :-) ! Tentokrát Velikonoce bez zeleného piva, společného pálení Jidáše tam, kde je to zvykem i  chlapeckého řehtání, koledování a výprasku dívek.

Žádné komentáře:

Okomentovat