sobota 9. února 2019

Muzeum bylo plné letadel. Do zítřka se můžete ještě na letadla přijít podívat. Nalaďte si hudební stanici Greatest hits. Vykopávky na Coloru, dálnice na Vysočině, nebo opět DAB-sport. Proč se restauracím v Mělníku nedaří ?


Pěknou nepěknou únorovou sobotu milí čtenáři. Na úvod si dáme reportáž z muzea, pak probereme trochu svět hudby a rádia a nakonec se podíváme na situaci bývalých krámků a hospůdek pod městem, čili pod centrem na kopci.

Muzeum bylo plné letadel…
Regionální muzeum Mělník - velký sál 7. a 8. 2. 2019

Mladými modeláři se stali žáci mělnických základních škol na programech se členy Modelklubu Mělník, které probíhaly na výstavě „Chlapi si zase hrajou“ v mělnickém muzeu. Děti se naučily skládat papírovou vlaštovku, vyrobily papírový model letadélka a některé si dokonce vyzkoušely řídit letadlo na 3D trenažéru.

 Zkušení modeláři v čele s předsedou mělnického Modelklubu Janem Zelenkou, předali dětem alespoň malou část svých vědomostí. Doufají, že pro svou vášeň zaujmou i mladší generaci. Pro zájemce vedou volnočasový kroužek „Mladý modelář“ v DDM Mělník. Projekty na výstavě „Chlapi si zase hrajou“ muzeum směřovalo také k podpoře polytechnické výchovy, která se v posledních letech znovu vrací do škol.
Výstava „Chlapi si zase hrajou“ končí již tuto neděli v 15:00 hodin. Poté letadélka z velkého sálu mělnického muzea odletí:-)




Dnes si ještě dáme několik zajímavostí ze světa rádia a hudby.

Máte doma internetové rádio ? Že ne ? Tak jistě, rozhlasové internetové stanice lze poslouchat na různých zařízeních, ale přece jen je rádio nejpohodlnější a nevyžaduje nějaká další přihlašování apod.

Asi před 14 dny nám začala v Anglii vysílat stanice s názvem Radio Greatest hits.

https://planetradio.co.uk/greatest-hits/
https://planetradio.co.uk/greatest-hits/playlist/

Stanice má hrát hudbu 70. až 90. let a hodně připomíná do jisté míry legendární Radio Luxembourg. Měl jsem trochu obavy, že jde zase jen o další stanici, která bude omílat ty nejlepší písničky z 80. a 90. let tak, jak to známe například z televizních hudebních stanic, které si vystačí s jedním rozsáhlým playlistem, ale zdá se, že tomu tak není.

Včera večer jsem tomu věnoval nějaký čas a objevily se tam věci, které jsem snad v tomto tisíciletí ještě neslyšel :-).

A u populární hudby ještě zůstanu. Mimochodem, mám teď období, kdy se spíše věnuji zase objevování starých vykopávek ze světa popu a rocku, než etnické hudbě, o které jsem v minulosti tolik psal :-). Ale, vše prostě podle nálady.

Dovolím si vám představit českou netovou stanici  Color music radio.

http://radiocolor.cz/showpage.php?name=party

Stanice snad hraje i na FM, ale mě hlavně zajímá tato stránka. Tam je plno materiálu na zkopírování do youtube. Plno muziky, která se skoro nehraje. Když pátráte po vzácných písničkách, tak vám sestřihy na youtube moc nepomohou. Je to pech znát jen melodie, nemít je nahrané a chtít je objevit.

Teď už pojďme do světa DAB+ . Na kanálu 12C nám přibyla stanice ČRo - Vysočina. Má sloužit hlavně všem, kteří jedou po dálnici mezi Prahou a Brnem. Včera jsem ji po 17. hodině naladil a hráli tam dechovku. Na stejném kanálu naladíte koncem dubna podobnou stanici zaměřenou na sport. Ta začne vysílat hokejový šampionát ze Slovenska. Vzhledem k tomu, že tu byla loni stanice ČRo- sport, která poměrně brzy zanikla, tak nejsem velkým optimistou, ale budiž.

Ostatně, ač i dnes existují pořady typu ,, S mikrofonem za fotbalem/ hokejem" , tak si myslím, že dnešní doba patří spíše obrazu, pokud ještě považujeme některé výkony našich reprezentantů vůbec za sport. Sorry, ještě pamatuji generaci fotbalistů, kdy jsme byly v tabulce světa snad až na 8. místě a zápasy našich fotbalistů nebyly předem ztracené . Hráli srdcem, rozumem, a když nemuseli, tak nepadali.

Nutno však říci, že jsme měli v rádiu i slavné komentátory, kteří když dostali slovo, tak to byl kabaret :-).


Měl jsem dnes nejdříve čas až odpoledne, a tak jsem se aspoň prošel za zámek, abych pohlédl do kraje a samozřejmě proskenoval DAB+ . Je sice krajně nepravděpodobné, aby se udělaly takové podmínky, jako 27. prosince .....



....., ale ono to jinak nejde. Když nebude rybář chodit k vodě, tak rybu neuloví.

Foukal silný vítr, poněkud se zatáhlo, ale objevil se nápad. A jak tak jdu, tak se objevil další. Vzpomněl jsem si na tu knížku plnou historických fotek našeho města od pana Lojky a Martina Klihavce, ale i na řadu dalších věcí.

Pan Lojka tam hodně fotil Vodárenskou ulici a připomínal malý obchůdek, kde je dnes velmi malá, leč stále žijící restaurace Koruna. Už nevím, kde to bylo, ale občas si také někdo vzpomene, že od školy ZDŠ Jungmannovy sady vede dolů prudká Fügnerova ulice.....


....., která má těsně před kruhovým objezdem na Bezručovce odbočku vlevo do sídliště, kde je hned na rohu tento opuštěný komplex ( snímek). V dobách socialismu tu byla samoobsluha s řeznictvím, která zůstala po pádu režimu opuštěna ( možná tam měl jepičí život ještě nějaký podnikatel) a později v části objektu vznikla restaurace s herna barem, což zde fungovalo ještě na konci starého tisíciletí.

Je jasné, že než v těchto místech vznikly supermarkety, tak po všech mělnických sídlištích žily v různých vchodech v přízemí různé zejména potravinářské obchody a večerky. Diskuse na téma supermarkety a obchody v centru, nebo supermarkety a obchůdky v sídlištích už dávno nikdo na serveru Mělníček. cz neprobírá.

Jako kdyby tato nová generace byla už se vším smířená, nebo spokojená, či je prostě jen nebavilo diskutovat. A tak ani nevíme, kolik jich potřebuje náhle koupit jednu, dvě věci a vydávají se pěšky, nebo s vozy ( auty) ve směru od centra přes rušnou Bezručovku do supermarketů.

Já však chtěl dnes psát hlavně o těch restauracích a hospodách pod městem právě u Bezručovy ulice, jakož hlavní mělnické dopravní tepny.. To už nějak občas nechápu. Sídliště, kde není restaurace, a přitom to byla dříve slušná budova. Naprosto stejný případ jen o něco dále, kde bývala pojišťovna a krásná restaurace Narcis s balkonem do parku. Tam se dalo chodit ještě v roce 2008 !  Ale, vezměme to od Pšovky.

U Cinků zavřeno. Dobře, tak je tam ten Motorbar + ještě jedna směrem k Průhonu. Ale, něco jsem říkal o tom, jak pamětníci nenávidí zánik objektů minulosti. Restaurace 106 u dnešního Junkera, U koček, dva roky už i Potůček u koupaliště, kde to v létě žilo.

Pan Lojka vzpomínal OSP, kde také byla hospoda. Vzpomínal jsem ten krásný Narcis. Vždyť dole pod městem na Bezručovce od Olympioniku a té kostky tam není až po Motorbar na Českolipské jediné pohostinství. Kde je chyba ? V lidech ? V podnikatelích? Je to dobou ?

Fakt je, že člověk již mnohokrát musel někde konstatovat, že pokud to chtějí takto dělat, tak přijdou na buben, což se vždy vyplnilo. Většinou tedy píši o centru a případně dění tam, takže dnes změna.

Žádné komentáře:

Okomentovat