pátek 15. února 2019

Již v polovině března půjdeme do dalších neznámých mělnických sklepů. Opět je tu mimořádná příležitost spatřit jednorázově veřejnosti dosud nepřístupný středověký sklep. Na knize Na kole přes Afriku, se usilovně pracuje. Co bylo před rokem ?


Únor patří masopustům, a to jak u nás, tak třeba u sousedů, nebo i v Brazílii proslulé svým tradičním karnevalem v Riu  právě v tomto období. Když jsem tedy nakousl tu Brazílii, tak dám odkaz aspoň na dvě brazilské netové stanice.

https://www.radio.net/s/tropicalisimasalsa     https://onlineradiobox.com/br/estancia879/?cs=br.villamix

Pojďme však dnes na něco domácího a parádního. Marathon otrevírání středověkých sklepů v centru města pokračuje i v roce 2019 ! Samozřejmě pod hlavičkou MOOSu. Poznačte si v kalendáři termín 16. března.

A až si přečtete dnes s předstihem v premiéře na Soutoku zvací článek, tak se trochu podíváme rok nazpět. Samozřejmě, že již s netrpělivostí vyhlížím vydání knihy Na kole přes Afriku, o jejíž kvalitě měli rozhodnout čtenáři webu, kteří projekt podpořili a vzpomínám, jak jsem tu před rokem podle možností na Google streetu cestoval africkými silnicemi, kudy tehdy projížděl v reálném čase prachatický rodák Tadeáš Šíma na svém bicyklu a držel mu palce, aby zdárně dojel.

I on kromě psaní knihy a různých přednášek pro veřejnost na svém facebooku občas vzpomíná a tahle příhoda v druhé části dnešního článku stojí za zmínku.

 Dodejme ještě, že se včera krásného životního jubilea 100 let dožil známý cestovatel Miroslav Zikmund a určitě je to příjemnější zpráva, než nedávné úmrtí pana Luďka Munzara, který si mě mimochodem ještě navíc získal seriálovou trilogií na přelomu tisíciletí, kterou věnoval našim rozhlednám, pramenům řek a památným stromům, což tehdy vedlo k záchraně mnohých těchto památek.




Den otevřených dveří mělnického podzemí - sklep domu čp. 134 v Palackého ulici


Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zve na prohlídku další části mělnického podzemí, které dosud nikdy nebylo pro veřejnost přístupné. V sobotu 16. března 2019 od 9:00 do 17:00 hodin budou mít zájemci možnost poprvé a pouze na jeden den navštívit dvoupatrové sklepení domu čp. 134 na rohu Palackého ulice a ulice Kněžny Emmy. V tomto sklepě je zavedena elektřina pouze v prvním podzemním patře, druhé patro osvětlené není, proto si vezměte baterky s sebou. Přístup bude volný průběžně po celý den, neděláme žádné rezervace ani objednávky vstupenek. Prohlídku lze absolvovat i s dětmi.

  Moc děkujeme panu Kopeckému, že nám umožní prohlédnout si krásné podzemí jeho domu.

Martin Klihavec, předseda MOOS





Ahoj, tady Táda 😊
Přesně vloni v tuhle dobu se stala velice zvláštní věc.
V úmorném únorovém vedru v Mali šlapal zarostlý chlapík na svém kole s plnou polní a kšiltovkou od Tatry do mírného kopečku, kde na něj čekal u zaparkované Toyoty veselý mužík s bílými zuby, načež přivítal osamělého jezdce plynulou češtinou: "Nazdar chlape, kam to šlapeš?"
A tak se stalo, že jsem potkal Sanugu. Doktora, který studoval v Bratislavě asi v době, kdy jsem se narodil a neměl o Mali ani páru.
Tehdy jsem z kola skoro spadl, jak jsem byl překvapen mateřškým jazykem v tomto kraji žhavého slunce, častými požáry vegetace a much tse-tse.
Dr. Sanuga má sedm dětí a jednu televizi. Když jsme se loučili, naklonil se ke mně a pošeptal mi: "Už trochu smrdíš!" A ukázal mi cestu k přírodní sprše před hranicemi s Burkinou Faso. To víš, 17 dní bez sprchy je už celkem znát.
Co z toho vyplývá? Nestyďte se za naší krásnou vlajku. Symbol, bez kterého by toto setkání a později přátelství nemělo šanci vzniknout!

Žádné komentáře:

Okomentovat