úterý 3. července 2018

Od Morany po Taste of Italy. Velká fotogalerie mělnického kulturního jara, která každým obrázkem a datem prezentuje jednu důležitou akci, která se tu udála. Neuvěřitelné množství akcí. Písničky k budoucímu článku.


V minulém článku jsem se zmínil o jedné myšlence. V našem městě proběhlo během jara 2018 neuvěřitelné množství akcí a bylo to tak silné, že jsem ve svém okolí doslova slyšel mezi lidmi nadšení. Napadlo mě tedy nedávno, že si je tu můžeme připomenout.

Vybral jsem ovšem jenom ty, co měly největší ohlas, největší reklamu, největší důležitost a mnohdy se konaly v samotném centru města. Vím o mnoha dalších akcích z Polabí, z Blat, ze hřiště od bývalé stáčírny na Pšovce, nebo od KD, ale to by už bylo velmi náročné a nemám ze všeho ani materiál :-).

Začínáme tedy studenou březnovou nedělí s datem 18.3. 2018, kdy  jsme se oficiálně rozloučili se zimou, která asi týden přesluhovala. Vhození Morany do Labe musí potěšit každého, kdo má rád teplo a dlouhé bílé dny.


Dne 15. dubna jsme se šli letos prvně podívat do mělnického podzemí. Tentokrát to byl dům ve Svatováclavské ulici. Soutok si ještě ten den odskočil do Letňan na 2. autobusový den PID ( vše je tu zdokumentované), ale to sem nepatří.


K dubnu patří také Vinná noc. Ta tady byla letos 28. dubna.


Od 8. do 13. května jsme tu měli na nádraží ČD stát legiovlak.....


...., a protože tu stál skoro týden, tak mu zde věnuji dva obrázky :-).


Dne 13. května probíhaly na náměstí Míru oslavy konce 2. světové války. Nejvíce se těšili lidé asi na odpolední bojovou ukázku.


O týden později ( 19.5.) tu byly letos sklepy znovu. Tentokrát to byl rozsáhlý komplex sklepů a chodeb, který pod označením Strakovy sklepy zabíral však mnohem větší katastr  pod částí celé Palackého ulice. Na prohlídku, se během dne dostavilo přes 1 100 lidí, což je nový rekord v dějinách návštěvnosti mělnických sklepů.


Martin Klihavec byl 20. května na Dni koně na Podkově, kde také vystupoval herec Václav Vydra, kterého najdete v příslušném článku.


V pátek odpoledne v 17 hodin, pak dne 25. května oslavilo mělnické RMM na náměstí Míru 130 let své existence komentovanou přehlídkou historických kočárků.


O den později už jsme se radovali na Druhém mělnickém pivním festivalu. Opět si v hodnocení kvality vedla dobře piva ze severu Čech a mezi účastníky vládla přátelská srdečná atmosféra.


O týden později  ( 2.6.) jsme tu měli již jubilejní 30. veterán rally, která startovala z mělnického autokempu.


Největší slávou však byl obnovený závod Mělnický okruh ( 2. a 3.6.), jehož historie po desetiletích pauzy pokračuje.


 Sobotní dopoledne u pneuservisu Ostaševski patřilo především starším Škodovkám.


Mělnický Vrkoč měl letos 20. výročí a zahraniční hosté přijeli tentokrát z Valencie a ze Slovenska. Po deštivé sobotě 9.6. na náměstí Míru následovalo slunečné nedělní Matiné na radničním dvoře, kde jsem neodolal a do článku jsem vtiskl i videosekvence.


Dne 17. června tu byla zatím poslední vycházka do mělnického podzemí. Tentokrát nešlo o středověké sklepy, ale o chodbu k bývalému městskému vodojemu. Opět padla hranice 1000 návštěvníků.


Sotva skončila chodba, již tu byla od 17 hodin MJ-50, která také jubilovala. Šlo o 25. ročník tohoto náročného recesistického závodu.


Dne 23. června dopoledne přišel na řadu dálkový pochod Mělnický hrozen ....


..... a odpoledne tu již byl festival Taste of Italy.

Tím tedy skončilo mělnické kulturní jaro, které sklidilo mezi lidmi vlnu nadšení. Čas jde ovšem dále, jsou tu prázdniny i dovolené a bloger, se tak nějak musí snažit, aby web žil. Aby tu bylo aspoň jednou za čas něco ke koukání a ke čtení.

Minule jsem tu představil skupinu Die Twinnies, která se mi nějakým přehmatem spustila na youtube a bylo to téměř symbolické, až jsem se musel té náhodě sám smát. Dnes vám ještě neprozradím proč, ale určitě si dáme ty dvě písničky, co jsem od nich objevil ještě jednou, protože jsou prostě fajn a svědčí o tom i obrovské množství lajků, které děvčata získala. A když už Bayern, tak si připomeneme ještě mé oblíbené Die Mayrhofner :-). Melodické věci jsou dobré :-).

https://www.youtube.com/watch?v=CpmDAu_47OE&list=RDCpmDAu_47OE&start_radio=1

https://www.youtube.com/watch?v=XPNnrw8VT4k

https://www.youtube.com/watch?v=dHxqnRg29PY

Žádné komentáře:

Okomentovat