úterý 27. prosince 2016

Byli jste již na Moravském poli ? Tip na levný výlet za králem železným a zlatým, kdy užijete i jízdní kolo a nový vlak flamendrák. A kam teď?


Vánoce jsou také časem, kdy ti šťastnější, co mají volno až do konce roku, tak mají čas i trochu snít  a plánovat své výlety. V praxi to pak mnohdy dopadne bohužel zcela jinak. Nemyslím teď zrovna výlet právě teď, protože počasí opravdu k ničemu moc neláká, ale třeba letní akci. Vždyť se nám to spojení mezi Mělníkem a Prahou zase zkvalitnilo.


A tak tu je jeden takový tip, který vás třeba osloví. Na Mělníku jsme letos oslavovali osobnost císaře Karla IV. , ale nemůžeme také opomíjet krále Přemysla Otakara II., který o 100 let dříve udělil Mělníku dne 25.11.1274 podíl z labského obchodu na dobudování obce, což je bod, od kdy je Mělník považován za město. A velké osobnosti našich dějin bylo věnováno i poslední číslo Živé historie, se zaměřením na tehdejší územní rozsah středoevropského království a panovníkův skon v bitvě na Moravském poli.

Moravské pole je přilehlá část rakouského území při řece Moravě, které je na severu ohraničeno moravským městem Břeclav a na jihu de facto soutokem řek Dunaje a Moravy. Jde poměrně o rovinaté zemědělské území, kde můžeme spatřit hned čtyři body významné historie. Kromě vítězné bitvy u Kressenburgu  z roku 1260 ( nedaleko soutoku Moravy a Dunaje), a bohužel slavné tragické porážky našeho krále dne 26.8. 1278 u Suchých Krut .....

.http://www.iereus.wz.cz/zajimavosti/moravske_pole.html, ještě v dějinách narážíme na zprávu, že zde pobýval na konci první světové války poslední habsburský český král Karel I.., který již nestihl  i díky své vladařské nevyzrálosti zachránit monarchii, byť měl údajně na rozdíl od svých předchůdců vztah k Čechám, k politice míru, a jako mladík sloužil dvakrát v posádce v Brandýse nad Labem. A v neposlední řadě musím vzpomenout i bájný hrad Děvín nad soutokem řek Moravy a Dunaje.

Mimochodem, víte že i Sicílie patřila asi 10 let rakouským Habsburkům ?https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_Rakouska




Jak už to tak bývá, tak každý dotyk s něčím může být inspirací. Nejprve pohleďte třeba na výše zmíněnou webovou adresu, která vás seznámí s oběma bojišti, která vedla k úspěchu i tragickému pádu našeho slavného krále. Pokud vás to inspiruje z nějakého důvodu k návštěvě, tak se musíte rozhodnout, jak to provést. Ono je to totiž z Břeclavi k Dunaji  ještě nějakých 80 km, což není málo a vlaky jsou v Rakousku aspoň pro nás trochu finančním luxusem., až na malou vyjímku v působnosti i speciální jízdenky Moldau-Donau poblíž Lince.

Snad právě proto, že díky fantastické Jízdence na léto jsem v nedávné minulosti navštěvoval Břeclavsko, tak se našla určitá inspirace. Což se takhle odvážit v železniční půjčovně jízdních kol v Břeclavi si půjčit nějaký ten dopravní prostředek ? Představa je asi taková:

Z Mělníka odjezd rychlíkem v 5.32 do Kolína, kde jste v 6.38. Odtud pokračujete v 6.59 vlakem EC Porta Moravica do České Třebové ( 7.59 příjezd). Sem přijede z Prahy v 8.21 RJ71 Gustav Mahler, který vás v 9.52 dopraví do Břeclavi. Ten pokračuje do Vídně a Grazu, ale to už nás nemusí zajímat.

Jak sami vidíte níže v odkazu, tak půjčení kola ve stanici Břeclav je jednoduché a je tam těch půjčoven více. Jednu jsem viděl například  i v opuštěném nádraží Lednice, kde kvete jen muzejní provoz. Zaplatíte asi 1000 Kč zálohy ( ta vám bude vrácena) a zhruba 160 Kč půjčovného. Není v našich možnostech jet 80 km k Dunaji a zpět, ale do Suchých Krut je to jen něco málo přes 30 km, což znamená celkem něco mezi 60-70 km. Na místo, kde tedy náš král tragicky zahynul, tak můžeme úplně v pohodě dojet po rovince a po cyklostezkách za nějaké dvě, až dvě a půl hodiny.

http://www.ceskedrahy.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-23667/

Dnes už můžeme jet domů z Břeclavi dokonce až ve 20.07 RJ Mozart, který přijede do Prahy ve 23.15. Pokud nezkusíte autobus a zůstanete věrní Jízdence na léto ( 14 vybraných dní cestujete po celé republice za paušál, který byl loni 1200 Kč), tak vám jede v 0.16 vlak do Mělníka s příjezdem v 1.13. Všimněte si, že pokud budete chtít, tak vlastně můžete na Břeclavsku, potažmo v Rakousku strávit celých 10 hodin času, což čas potřebný k pohodlnému ujetí 65 km převyšuje asi o pět hodin.

Pokud se tedy povede počasí, tak může jít o pěkný kombinovaný výlet s dostatečnou časovou rezervou, kterou můžete řešit až v místě dávné historické bitvy. Dokonce se tu prý i jednou v roce koná rekonstrukce této pro nás smutné bitvy.

Tolik tedy k možnému jednodennímu letnímu cyklo-vlakovému výletu. A kam ale teď v zimě ? Opět stačí jen nápad. Zajeďte si třeba autobusem ( Mšeno, nebo Kadlín přes Mělnické Vtelno) do Zahájí, vžijte se do časů partyzánů a vykročte Řepínským dolem k zemljankám. Z  Mělnické Vrutice už je pak celá řada možností. Před mnoha lety jsem to však vzal přes Horní Harbasko a Hostín  do Záboří, a po Turbovickém hřebeni na Mělník.( modrá, žlutá, zelená.) Počítejte asi se čtyřmi až pěti hodinami chůze.

4 komentáře:

  1. Díky za tip. Určitě to vyzkouším. Chystám se otevřít cyklo sezonu příští týden. Ještě čekám na pláště na kolo. Zima udělala svoje a bohužel jsem je našel na jaře dosti zpuchřelé, což mi samozřejmě neudělalo moc radost. Ale co se dá dělat. To je život. ;-) Já mám rád tu hlášku z Foresta Gumpa... Nikdy nevíš, co ochutnáš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem také zvědavý, kdy konečně letos vyrazím na naši cyklostezku podle Vltavy, nebo Labe. Duben skoro pryč a zatím chladno, což u nás není zvykem.

      Vymazat
  2. Už se nemohu dočkat až tento rok s manželem zase vytáhneme gravel kola a pojedeme se někam podívat. Ještě jsme v okolo Pelhřimova neobjevili Želiv, tak by to chtělo tam něco najít. Je tam poblíž tuším i vodní nádrž, neznáte někdo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystáte se na kolech na průzkum okolí Pelhřimova ? Tak, kde u nás není v přírodě hezky, že ? Posledně mě napadla Moravská Amazonie, kam vede jenom cyklostezka. Pěšky je to z Břeclavi dost daleko.

      Vymazat