neděle 8. března 2015

Obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Ronov řečený Roll.


Ronov a Vlhošť z Mělníka.

Posledně jsme zavítali daleko za hrad Bezděz, až za samotnou hranici našeho CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, která dosahuje až k řece Ploučnici nedaleko Mimoně. Navštívili jsme tam hradní zříceninu hradu Ralsko, kterou snad čeká příjemný osud v podobě rozhledny s kruhovým výhledem a nyní se vydáme po obvodu CHKO západním směrem. Stranou necháme zámek v Zákupech, který je úzce spjat s Habsburky i hraběnkou Chotkovou, jakož i skalní hrad Sloup u Nového Boru. Také dnes mineme hrádek Jestřebí, kterému patřil 2. díl, nádhernou Lysou skálu zvanou též Spící panna a vypálený zámeček v Zahrádkách u České Lípy. U Holanských rybníků znovu překročíme hranici zpět do našeho CHKO Kokořínsko- Máchův kraj, do původní správní mělnické části, abychom se zde zastavili na jedné zřícenině, kam také Mácha rád z Bezdězu dále putoval.



Ronov, malý kopeček zcela vlevo na obzoru (552 m.n.m.) Obzoru dominuje Vlhošť ( 614 m.n.m.), který je nejvyšším kopcem CHKO.

Básník Mácha pro nás také uchoval poetické jméno Ronova, který nazýval Roll. Hrad založili ve 14. století páni z Klingštejna ( větev Ronovců) na čedičovém vrchu ( 552 m.n.m.) a první písemná zmínka o něm je z roku 1429, kdy patřil Berkům z Dubé. O hradu se můžete dočíst z nafocených tabulí ( po zvětšení), nebo na http://cs.wikipedia.org/wiki/Ronov_%28hrad,_okres_%C4%8Cesk%C3%A1_L%C3%ADpa%29


Pro letmý přehled bude postačující datum 1608, kdy byl hrad uváděn již, jako pustý a rok 1643, kdy byl vypálen  za 30- leté války Švédy. Ti totiž zjistli, že se na něm ukrývají obyvatelé nedalekých Stvolínek a jiných obcí v okolí.


V roce 1832 objevil zříceninu Mácha a roku 1844 zde vznikla i křížová cesta, která se však bohužel nedochovala. I tak však místo rozhodně stojí za návštěvu a téměř bych řekl, že nezavítat sem by byl hřích. Právě tady si člověk uvědomí, jak je všude kolem krásně a výhledy z něj stojí za to, stejně, jako romantický pobyt na zřícenině.


Cestovat sem lze mnoha způsoby. Autem je asi nejlepší cesta přes Liběchov, Zakšín, Tuháň, Blíževedly a do Kravaří v Čechách, odkud vede na kopec turistická značka. Možné je ale i přijet přes Dubou a Holany, či Zahrádky, což užijí ti, kteří chtějí poznat tento krásný kout naší CHKO.


Pěkný výlet sem je ale i vlakem. Pouze v Litoměřicích je nutné přejít z dolního nádraží na horní, ale to má své kouzlo. Jednak budete obdivovat tamní starobylé domy a při  zpáteční cestě, se jistě zastavíte v některé příjemné stylové restauraci. Na lokálce z Lovosic do České Lípy zažijete nejen pěknou krajinu, ale i zajímavý turistický ruch v této rekreační oblasti.


Na dalších snímcích si již užijte atmosferu zříceniny a nezapomeňte pohlédnout především na Holanské rybníky.
.




Nejkrásnější pohled je na Holanské rybníky a k Bezdězu, či Ještědu na pozadí. Zde nebyla dobrá viditelnost, ale tu si můžete vynahradit u článku http://soutok.blogspot.cz/2014/08/kratky-vylet-ve-kterem-budete-obdivovat.html .Ten stojí z mnoha důvodů ( obrázky z LT apod.) k návštěvě.



Pohled na sousední Vlhošť, který je nejvyšším kopcem CHKO. Bohužel je celý zalesněný a míst s díčími výhledy je na něm málo.




Občas bývá zřícenina na vrchu dobře spatřitelná za pomoci triedru i z Mělníka

Na zdejší lokálce mají u nádražního domku působivou ozdobu. To nejsou živé postavy :-).


Kromě Kravaří je sem i poměrně příjemná luční cesta z obce Stvolínky. Tam mají motorest, který je pojmenovaný podle tohoto ptáka, který ovšem živý je a zatím se sem vždy v dubnu na hnízdo vrací.


Nedaleko silnice ze Stvolínek do Zahrádek leží tento Nebeský rybník, který jsem prvně spatřil v knížce věnované právě básníku Máchovi. O pár set metrů dále najdete v lese skálu jménem Smrtka a Koňský rybník. To je v dnešním dílu vše a příště se můžete těšit na Helfenburk, zvaný též Hrádek.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Hezká inspirace. Děkuji. Ráda chodím na výlety po naší krásné zemi. Do zahraničí mě to ani moc netáhne. Loni jsem byla ve Znojmě. Tady to bylo: http://www.hotely.cz/znojmo/pobyty/pobyt-pro-seniory---3-dny/
    Ani jsem nevěřila, kolik je kolem zajímavých míst.
    Na Ronov se pojedu podívat tento rok !

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě Váš zájem. Bohužel, seriál o hradech a zámcích v okolí Mělníka má poměrně nízkou sledovanost. Jen tak pro porovnání : Kokořín 59, Houska a Jestřebí 60, Bezděz 32, Ralsko 30, Ronov 30. Naproti tomu: Přijďte se rozloučit s elektrárenským komínem 695, Kameňák 622, Nemocnice 576. A dnes snad zaboduje cirkus :-). Nicméně, Soutok je tak trochu misijní magazín, protože musíme mít stále na paměti, že pokud chceme žít v příznivém klima a rozumět si se spoluobčany, tak je třeba, abychom tak nějak vyznávali aspoň trochu společné hodnoty. Znojmo znám, je tam krásně ( i po okolí) a možná i další skryté materiály pro magazín. Ronov opravdu doporučuji a pokud možno přeji dobré podmínky pro výhled. A když už budete na Ronově, tak to spojte s nedalekým Helfenburkem, nebo zavítejte i na Ostrý, kde je prý již opravena křížová cesta. O Helfenburku budu psát příště :-).

    OdpovědětVymazat