pátek 20. března 2015

Předjarní pátek v Mělníku obrazem.


Poslední týden nám jaro ukazuje, co to je Slunce. Hvězda, která má velký vliv na naši psychiku a do značné míry ovlivňuje náš život. Jak symbolické, že zrovna v těchto chvílích, kdy končí svoji vládu astronomicky zima, se můžeme podívat na zatmění Slunce, které zdaleka nebývá tak častým jevem, jako je například zatmění Měsíce.


Naše Slunce nám dnes od půl desáté dopoledne představilo nebeské divadlo, které patří k těm nejvzácnějším na obloze. Jedná se o takzvané zatmění Slunce, které diváky v jakékoliv formě vždy velmi zaujme. Vy si dnešní zatmění Slunce určitě vychutnáte na mnoha internetových záběrech a sluší se připomenout, že největší fáze překrytí měsíčním kotoučem byla u nás v Čechách asi v 10,45 hod a vše se vrátilo k normálu v pravé poledne. Soutoku, se podařilo pořídit několik nepřipravených záběrů asi kolem půl dvanácté, kdy už se většina Slunce vyprostila z toho maximálního 75 procentního zakrytí, které se u nás konalo.

Když už se zdálo, že kromě několika záběrů Slunce nebude k dnešku čím jiným přispět nějakým záběrem, tak jsem se rozpomněl na akci bourání komínu mělnické elektrárny. Viditelnost byla opět díky nádhernému počasí hrozná a vše se nacházelo v oparu. Jak však vidíte, tak původně 200 metrů vysoký komín mělnické elektrárny ( druhý zprava), se od naší poslední návštěvy na konci února pěkně zmenšil.


Ačkoliv, se komíny nacházely ve slušném oparu...


....., tak si na tomto obrázku, kde nejvyšší komín má výšku 270 metrů můžete sami udělat představu, jak nám již práce při bourání komína pokročily.


Upravený vyčištěný snímek přináší při přiblížení zoomem zrno. Na snímku vylezl zcela vpravo i komín ve Štětí.


Ihned mé oko upoutala zahraniční výletní loď společnosti Viking River Cruises, která je první předzvěstí, že jaro na vodě už začalo.http://www.vikingrivercruises.com/



A nakonec nám jakýsi ohýnek v Brozánkách připoměl, že právě zítra nás čeká Keltský telegraf.

Aktualizace 21.3. v 9.00 : Keltský telegraf-časy (některá místa pozorovatelná od mělnického zámku): Oheň, ohňostroje a signální světlice, se za určitých podmínek dají pozorovat na velké vzdálenosti a někdy i za pomoci triedru. Proto tato tabulka.

20.02 Vinařická hora, 20.08 Slánská hora, 20.04 Budeč, 20.06 Holý vrch, 20.10 Říp,
20.14 Radobýl, 20.16 Varhošť, 20.18 Milešovka, 20.29 Sedlo.

A ještě tu mám jeden odkaz pro vás, kteří máte zájem sledovat oblet kolem světa letounem na solární pohon:

http://www.solarimpulse.com/home

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat