neděle 15. března 2015

Astra 19.2 E a její nabídka.


SWR  (Bádensko-Würtenbersko) Schwarzwald je krajem hodin, zejména výrobou kukaček.

Poslední dobou jsem si všiml, že řada z vás navštěvuje články o nových programech na Astře 19.2 E, které jsou již pěkně staré. Jako-by to možná tak trochu vypovídalo o tom, že televize, se stala nedílnou součástí naší domácí kultury a mnozí si nedovedou bez ní zejména večer vůbec představit, byť na ni mnozí nadáváme slovy. ,, Zase nic kloudného, co by stálo za větší pozornost tam není." Člověk si však dnes již nějak nedovede představit, že bychom měli mít v nabídce jeden, dva, či tři programy a mnohá domácnost je navíc vybavena kabelovou televizí, nebo satelitem.


Rakouská Melodie Express je teleshoppingová stanice, která však vcelku příjemným způsobem představuje interprety, lidovou hudbu a přírodu. Některé noční pořady jsou věnovány spíše cestopisným snímkům.

Dnes máme zrovna takový uplakaný nemastný neslaný den, počasí k vycházce nelákalo, a tak....
..., proč si koneckonců po dlouhé době zase něco nenapsat  o nejvíce sledované družici, kterou Astra 19.2E zde ve Střední Evropě zřejmě je ? Říká se jí lidově také německá satelitní družice, protože anglické stanice již před mnoha lety přešly v převážné míře na kurz stanic placených a kodovaných. Volné francouzské stanice jsou zase vyloženě reklamního rázu a ostatní státy jsou zde zastoupeny jen malou měrou.


Regionální stanice města Mnichova představuje tamní život a nejzajímavější je samozřejmě v slavném období Oktoberfestu. Ale, i mimo něj ráda představuje, že Bavorsko, to je především siesta u zlatavého moku.

Český divák dnes již nemá potřebu sledovat zahraniční filmy, nebo reality show, které vysílají stanice typu RTL, Pro 7, Sat 1 apod., protože má k disposici případně škálu našich stanic, a to ať už v podobě příjmu našich multiplexů, tak kabelovkou především v našem rodném srozumitelném jazyku. I tak nám však satelitní příjem může často dodat něco, co jinde jen tak sledovat nemůžeme.


Euronews je jednou z mnoha zpravodajských stanic.

Nejdůležitější domácí zpravodajskou stanicí je jistě ČT 24. Ovšem, lze zavzpomínat třeba na rušnou dobu první války v zálivu v roce 1991, kdy televizní stanice CNN přinášela vůbec ty nejaktuálnější obrázky z toho tehdy snad nejsledovanějšího místa naší planety. Zpravodajských stanic je na Astře celá řada a někdy může člověk spatřit i neobvyklé záběry z akcí, které u nás neznáme a voní třeba i exotikou.


Lyže najdete nejčastěji na Eurosportu.

Od časů. kdy se v 90. letech položil americký Screensport, si post nejdůležitějšího sportovního programu drží Eurosport. Výhodou sportu je, že bez velkých jazykových znalostí je srozumitelný každému. V našich multiplexech dnes již často není nouze o ty nejdůležitější sportovní události, ale Eurosport i některé jiné německé stanice jsou dobrou příležitostí, jak divákovi přiblížit třeba sjezdové lyžování v přímém přenosu z druhé strany oceánu, nebo si opravdu užít Tour de France v celé své parádě, tedy i s krajinou, kterou se projíždí.


Regionální BR (Bavorsko) na nímku představuje práci krmičů a ošetřovatelů prasat.

Na satelitu však najdete i programy, které se obyčejně do kabelových sítí nedávají. Nejde o sport, ani o vědu, ale o programy z regionů. Naše republika je ve značné míře obklopena množstvím německy mluvících států a téměř každý z těchto států má svoji regionální Televizi. Tyto regionální programy mívají některé poměrně bohatou skladbu.


NDR ( Dolní Sasko) Další z regionálních stanic přináší zde momentálně mši. Bývají běžné i pořady, kde kamera navštěvuje interiery kostelů.Na těchto stanicích najdete opravdu všehochuť z tamního dění, což pro nás nemusí být zrovna atraktivní, ale je to určitým návodem, co že se vše dá vysílat. Zejména víkendová odpoledne jsou plná návštěv zoologických zahrad, zajímavých atrakcí ( např.modelová železnice), různých cestopisů, návštěv interiérů kostelů, kuchyně z celého světa, vědeckých pořadů, lidové hudby s propagací německé krajiny a kdoví co všechno. Nutno však říci, že i zde platí, že ani tady mnohdy nevíte na co koukat. Přes týden vás máloco zaujme, a pak se sejdou třeba čtyři zajímavé programy.


Rozhovor s opravářem počítačů na stanici Welt der Wunder, která patří k těm nejnovějším přírůstkům na Astře. Zaměřuje se na vše nějakým způsobem zajímavé.


Jedním z jevů, který se v naši televizi moc nevídá, nebo alespoň ne v takové míře, tak to je návštěva všelijakých továren a seznamování diváků s tím, jak se co vyrábí, či jaké pracovní úkoly obnáší ta či ona profese. Mladí lidé si tak mohou udělat určitou představu o svém budoucím pracovním životě, nebo se zde jednoduše dostanete na taková pracoviště, která jsou určitým unikátem. Nezapomenu například na nedávný dokument, jenž byl věnován lokomotivě Taurus, která dnes tahá soupravy mezi Prahou a Vídní.


ZDF info se dost podobá našemu druhému programu, případně Prima Zoom ( věda, historie, cestování, filosofie...)

Horlivý moderátor vědeckých pořadů je vynikající pozvánkou na určité téma. ZDF info má i další sestry. Jednou je například ZDF art, kde můžete shlédnout opery, koncerty velikánů popu, nebo různé umění všeho druhu.



Diváci velkofilmu Troja jistě poznali bájného koně. Řeč byla samozřejmě o jeho pohonu, interieru i možném počtu bojovníků.


Tak, jako v kabelové televizi zavadíte o programy Spektrum či  Discovery, a v pozemním vysílání vás zaujala třeba Prima Zoom, tak i satelit přináší množství podobných programů. Zde je však dobré zůročit alespoň částečně určité jazykové znalosti.


Rakouský Servus patří do výše zmíněné vzdělávací kategorie.


Dalším programem, kde můžete shlédnout dokumenty a patří k těm posledně přidaným, je rakouský program Servus. Samozřejmě, že i zde platí, že mnohdy narazíte na téma, která vás neosloví.


Program stanice MDR ( Sasko) je našim nejbližším zahraničním regionálním programem. Také zde je samozřejmě všehosměs. Na snímku je pořad o železnici v Saském Švýcarsku.


Program MDR je programem sousedního Saska. Občas zavítá kamera na tomto programu i do Čech, či přímo Mělníka, ale mnohdy presentuje různým způsobem Saské Švýcarsko, dvakrát v měsíci dává magazíny z Lužice v srbském jazyku s německými titulky a často se samozřejmě věnuje metropoli, kterou Drážďany jsou. Kromě různého vysílání zde můžete občas spatřit obrázky z kdysi dávných slavných pořadů Ein Kessel Buntes, naše pohádky a včera tu kupříkladu dokonce vysílali seriál Žena za pultem.


Dnešní díl byl věnován modelové železnici kdesi v Nizozemí (Holandsku).


Poslední  a první sobotní předpoledne v měsíci patří magazínům  z Lužice. Pokud se zrovna kalendářně netrefíte, tak se můžete náhle octnout ve zcela jiné zemi, nebo aspoň jiných německých končinách.


Donau TV je tu 20 let.

Regionální TV Isar se střídá během dne s 30 minutovým magazínem Donau TV. Ten vysílá pro města Regensburg, Deggendorf, Passau a Plattling. To je shodou okolností území, které je pro nás zajímavé díky dopravnímu spojení. Určitě znáte ze Soutoku články o jednodenních výletech do Řezna a Pasova. Zde vidíte, jaké kulturní akce tam právě probíhají, co tam řeší za problémy a i na Dunaji měli zajímavé problémy s povodněmi, kterým museli čelit.




Poslední z obrazové nabídky regionálních televizí je regionální program města Vídně. Tento pořad byl věnován filmům, na které se může vídeňský divák v nejbližší době těšit v tamních kinech.

O Vídni platí to samé. Bohužel, jazykové bariery nás mnohdy odrazují od sledování těchto programů, které mají i v naši televizi podobu v pražské televizi, či programu, který dává asi 15 minutové bloky z různých regionů od nás.Pokud snad někdy pojedete na malý výlet do bývalého hlavního města našeho bývalého 400 letého soustátí, tak si na Schau TV vzpomeňte.


 Na závěr jsem si nechal programy, které by se snad neměly propagovat, ale nelze před nimi zavřít oči a dělat, že neexistují. To jsme již mnohokrát zažili (  turistické mapy, které končily ještě před hranicí, či hudba, která se neměla propagovat) a zažíváme ( weby, na které odkaz v médiích nenajdete). Abych tedy vyhověl nějakým těm požadavkům, o kterých moc páru nemám, tak jsem se oprostil od reklamy na tyto programy a zvolil jsem i určité přiměřené obrázky.


Na Astře jsou kvanta těchto programů a měla být v roce 2012 zlikvidována, ale nestalo se tak. Nicméně, 98 procent programů dává pouhé statické fotografie s telefonními čísly apod. Pouze zlomek z toho nabízí i lechtivé noční filmy. Vy si všechny volné programy na Astře můžete prohlédnout zde na :
http://en.satexpat.com/sat/east/19.2/  a sami vidíte, že u těchto erotických programů chybí loga stanic.


A na samý závěr bych měl takový apel na ty, kteří mají ( nebo možná budou mít) aspoň nějaký vliv na to, co se v televizi dnes vysílá. Lidé dělají to, co vidí. Když vidí násilí na lidech a na zvířatech, přiblblé seriály ze světa scifi, nekonečné nicneříkající nastavované seriály, tak co to komu dá?  Už dnes je populace otrávená, někteří jedinci nebezpeční svému okolí. Volné televizní programy populaci vychovávají, a jak jsem tu kdysi psal v seriálu Rádio kdysi a dnes, tak je chyba, že se nám nedochoval ten systém ze stanice OK3, která vysílala jazykové kurzy. V každém případě šlo o vysílání z Milovic, které mělo malý dosah. http://cs.wikipedia.org/wiki/OK3 a v Mělníku šlo jen někde. On je málokdo ochotný za některé věci platit, zvlášť když si není jistý s osobní výdrží.

Jenom pro zajímavost připomenu, že stanice do nekonečna celých 24 hodin dávala jazykové lekce čtyř světových jazyků. Každá lekce běžela čtrnáct dní a po týdnu se k ní přidala druhá. Divák se tak v denní době, která mu vyhovovala věnoval studiu pouze toho svého jazyka, což vlastně byly asi dvě hodiny denně.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat