úterý 13. ledna 2015

Víte, že měl náš cukrovar tři komíny ? Další fantastický webb s historickými fotografiemi Mělníka !


Někdy má člověk pocit, že už ho snad nemohou historické fotografie Mělníka překvapit. Vždyť už bylo tolik výstav, vydalo se tolik materiálů od pohledů až po knihy, a mělnickým kronikářem není nikdo jiný, než známý sběratel a vystavovatel historických pohledů města pan Martin Klihavec.

A přece jen taková malá debata u pivka způsobila, že jsem se doma na netu dopátral od dvou historických fotek našeho cukrovaru ( na webu zde sídlící společnosti), až po úplně pro mě neznámou sběratelku, jejíž webb přestal žít (poslední aktualizace) asi 4 měsíce před narozením Soutoku ( 2011), ale stojí za to. Věřím, že i pro vás budou některé fotografie dosud ještě nespatřené a třeba tímto propagačním činem potěším i autorku webu paní Petru Nápravníkovou.

Adresa webu je http://www.kalendariky.cz/pohledy/default.htm ( sekce kalendáříky a fotky Mělník)

Aktualizace 24.1.2015 v 16 hodin : Důležité!!!!

Změna webu : Autorka upozorňuje, že starý odkaz přestane brzy platit. Nová adresa je
http://www.pohledy-melnik.cz/ a je již doplněna o nové pohledy!!!

SŠ.

5 komentářů:

  1. Všechny komíny Cukrovaru a rafinerie Mělník stavěla společnost Fischer a spol, sídlící v Letkách u Libčic nad Vltavou. (http://fabriky.cz/kominy/schornsteinbau.htm)
    Dva vysoké komíny (z nichž jeden dosud stojí) sloužily pro kotelnu. Třetí, nižší, jež se nacházel zhruba v polovině budovy rafinerie, na nádvoří , sloužil jako odtah z pecí na regeneraci spodia. Spodium bylo tzv. kostní aktivní uhlí a sloužilo pro filtraci cukerných roztoků při rafinaci cukru. Po určité době používání se spodium nasytilo tzv. necukry z filtrovaných roztoků a aby je bylo možné opět použít, zachycené nečistoty se ve spodárně vypalovaly (regenerovaly) při vysokých teplotách právě v těchto pecích.
    Komín byl zbořen po požáru v listopadu 1987.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  2. Web bude žít dál, jen musím najít více času - sbírka se rozrůstá a tak bude co ukazovat :o)
    PN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jistě potěšující zpráva pro ty, kteří aspoň občas zatouží objevit nějaké staré fotografie, nebo i popřípadě přemýšlí, zda tu, či onu fotografii již někde viděli. Na webu jsem objevil také nápis Semtěš. Zdá se tedy, že jste k nám přišla z předhůří Železných hor, či Karlovarského kraje, a že Vás Mělník zřejmě oslovil. Ať se tedy sbírka úspěšně rozrůstá a ať je pokud možno i více toho volného času :-)!

      Vymazat
    2. Prosím o aktualizaci odkazu k pohlednicím - nově na http://www.pohledy-melnik.cz/ - jsou tam již doplněny nové pohlednice. Starý odkaz již brzy nebude platit. Děkuji :o) PN

      P.S: Semtěš z předhůří Železných hor - pochází odtud má rodina historicky. Já přišla odjinud :o)

      Vymazat
    3. Dobrý den, aktualizace článku byla provedena a na skutečnost ještě upozorním i v příštím článku :-).

      Děkuji za odpověď ohledně Semtěše. To je taková má cestovatelská deformace, že zjišťuji, odkud lidé jsou a zda jsem tam někdy byl :-)).

      Vymazat