úterý 20. ledna 2015

Seriál: Lyžování na jihu Evropy

Možná už máte dost lyžařských areálů které jsou pár kilometrů od domova, ale ceny odpovídají Alpám. Třeba máte problém s komunikací právě v Alpách. A nebo by jste chtěli zkusit něco jiného.

Co třeba lyžování na pláži? Ano. Při sjíždění sjezdovky koukáte na moře a odpoledne si v podzimní bundě můžete dopřát procházku po nábřeží.
Vybrali jsme pro vás lyžařské lokality v Chorvatsku. Bosně a Hercegovině a Řecku. Do všech zemí se dostanete pouze s občanským průkazem. Jen u Bosny si dávejte trochu pozor, ale o tom až v dalším díle.


SKI ZAGREB - Sljeme Medvednica


Zhruba 7 hodin jízdy od Mělníka je Zagreb. Do Zagreba se dostanete skoro celou cestu po dálnici. Já jen doporučím vyhnout se Slovinskému úseku dálnice přes silnice první třídy. Hned za hraničním přejezdem sjedete na čerpací stanici Petrol. Následně se držíte ukazatelů na Maribor. Během Mariboru sledujte ukazatele na Ptuj nebo Zagreb. Není důvod se bát zabloudění. Cesta je krásně značená a s pomocí spolujezdce nemůžete sjet z trasy.

Po příjezdu do Zagrebu nechám volbu ubytování na vás. Množství hotelů, jejich cena i kvalita je na úrovni Prahy. Například na www.booking.com naleznete velký výběr.

Samotný Skiareal se nachází nad Zagrebem. Ze sjezdovek je krásný výhled na celé město. Celková délka sjezdovek 5 km sice není nijak ohromující ale zase možnost okolního vyžité je víc než veliká. Kvalita a upravenost sjezdovek je ohromující. Samozřejmostí je kabinková lanovka a noční osvětlení. A kdo ví, třeba potkáte na svahu Ivicu Kostelice.

V Zagrebu následně doporučíme Náměstí Svátého Marka. Jízdu Lanovkou. Park Maksimir nebo obyčejnou procházku po centru spojenou s návštěvou jedné z mnoha kaváren.



Ceny od 50 Kn na den. V přepočtu 180 Kč. Možnost i placení EUREM oficiální měna je ale stále Kuna.

V zemi platí Evropské zdravotní pojištění. Helmy pro děti nejsou povinné. Toleranci alkoholu na sjezdovkách je nulová. Na silnici 0,5% promile pro řidiče nad 24 let.

Země je v EU ale není v Schengenském prostoru. Proto jsou zachovány hraniční kontroly pasů nebo občanských průkazů.





Odkaz: www.sljeme.hr


2 komentáře:

  1. Lyžování v Chorvatsku? To by mě nikdy nenapadlo. Máte k tomu někdo rady a tipy? Teda myslím i o něco víc, než je tady v článku. Klidně bychom se tam vypravili. Proč tam taky jezdit jenom k moři, když tam člověk může jet na lyže. To abychom si tam pak koupili chatu, když tam budeme jezdit dvakrát nebo třikrát do roka. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Lidé mívají různé nápady. Před 20 lety jsem se zabýval hobby, kterému se říkalo CB- stanice ( občanské radiostanice). Našlo se spousta fandů, kteří si na dovolenou k moři do Chorvatska, nebo Itálie nezapomněli přibalit vysílačku právě proto, aby se díky letním odrazům od vrstvy es pokusily dovolat z hotelu do Čech stejně praštěným kolegům, nebo dokonce známým.

    V některých případech dokonce předem napsali na netu pro zájemce, na kterém kanále a v kolik hodin to budou asi zkoušet.

    Myslím, že Roman, když psal tenkrát tento seriál, tak tam v Chorvatsku dokonce pracoval. Pravdou je, že nás většinou napadne lyžování u nás, nebo v Alpách a tím to většinou končí, ale není tomu tak.

    Vždyť v sousedním Slovinsku je známý obří můstek Planica pro lety na lyžích, tak proč by se nemohlo lyžovat i v Chorvatsku, že :-)? Jen to chce občas trošku googlit.

    OdpovědětVymazat