středa 28. ledna 2015

Největší menhir v Čechách bychom viděli od mělnického, zámku a nejbližší máme v Chodči.


Menhir v Chodči je asi 80 cm vysoký.

Probíral jsem se nedávno archívy a hledal nějakou inspiraci, když můj zrak spočinul na složce s názvem menhiry. Den se začal nepatrně prodlužovat a tak si myslím, že takové putování za těmito nezvyklými posvátnými kameny není vlastně vůbec od věci. Jenže, kam jsem dal ten obrázek menhiru v Chodči ? Snadná pomoc. Dám to do vyhledávače a ono se uvidí.

Při zadání slov menhir v Chodči, se vám hned na prvním místě zobrazí téměř 8 let starý článek z Mělníčku :-). Tehdy ještě žádný Soutok nebyl, ale už tehdy, se psaly na Mělníčku články. Ten o našem menhiru je tedy zde na http://melnicek.cz/node/1966   . Tenkrát jsem tuto fotografii zaslal i na nějaký webb, který se týká menhirů v Čechách, ale už ani nevím, zda mi tehdy vůbec odpověděli. Nicméně, menhir se dostal do katalogu menhirů, jako menhir pravděpodobný, který je asi 80 cm vysoký a nalézá se 200 metrů od Chodče. Co o něm píší odborníci si můžete přečíst zde, ale mnoho toho není... http://menhiry.mysteria.cz/seznam.htm V každém případě je krásné, že tu něco takového také máme, jen je otázkou, co s ním popularita provede a zda neskončí někde na zahradě.

Aktualizace 18.11.2023 :

Menhir v Chodči  se později dočkal  bez mého vědomí důstojné podoby. Krásné posezení u něj obsahuje i výhledové tabule.



Původní článek pokračuje :

Avšak, protože se nerad opakuji a nerad něco opisuji, tak si dnes dáme takovou stručnou okružní jízdu za menhiry a zrovna těmi nejvýznamnějšími.

Silnice do Slaného je krásná i rychlá, a přesně ta vede za naším největším menhirem v republice, který má název Pastýř a výšku 3 metry 30 centimetrů. Ze Slaného se vydáme na Louny a v obci Třebíz odbočíme na romantickou silničku vedoucí do obce Klobuky. Kousek za obcí ve směru na Telce a Peruc spatříme po pravé straně opravdu nádherný mystický kámen, který jakoby shlížel ze stráně k obci Klobuky. Menhir bývá hojně navštěvován a jeho blízké okolí je dnes již prakticky důstojným poutním místem, zatímco v roce 2002 šlo ještě o místo, které by člověk málem přehlédl.


Náš nejslavnější a největší menhir má výšku cca 3.30 metry.



Za použití triedru od něj můžete dohlédnout na Mělník.



Dříve zde ohrádka nestála a zemědělské stroje zajížděly, až téměř k vysokému kameni.

Pokud se pokocháte menhirem samým, nebo i celkem krásným výhledem od něj, tak můžete pokračovat například do obce Peruc, kde spatříte zámek, ale především slavný Oldřichův dub, ke kterému se váže pověst ze Starých pověstí českých.


Oldřichův dub.

Pověst v kostce.



Vodopádky za dubem.



Zámek v Peruci.

Od dubu k zámku je pěkná promenádní cesta a v zámku dnes najdete muzeum. Pro jeho návštěvu je výhodné navštívit nejprve internet, kde se dozvíte návštěvní dobu.

Pokud se vydáte z Peruce do Libochovic, kde je nádherný zámek i s krásnou zahradou na břehu Ohře, tak se vám naskytnou nádherné výhledy na zříceninu hradu Házmburk a kopce Českého Středohoří vůbec. Ani teď nevím, který výlet to byl :-)). My však na křižovatce nedaleko dubu odbočíme vlevo na Louny a pojedeme do obce Slavětín, kde se nachází tuším druhý nejvyšší stojící menhir na našem území s výškou 190 cm. Jmenuje se Baba a více se o něm dočtete třeba zde http://www.hrady.cz/?OID=6078


menhir Baba u obce Slavětín nedaleko Loun.


Ze Slavětína, se buď vrátíte do Peruce a pojede silnicí s výhledy přes Evaň do Libochovic, nebo budete pokračovat k Ohři, podle které vede krásná údolní silnička z Loun do Koštic a Libochovic. Turistických cílů je tu tolik, že se jen těžko radí. Nejčastější cesta z Libochovic do Mělníka vede přes Budyni nad Ohří, Roudnici nad Labem, Krabčice a Cítov. Kdysi ( seriál o dopravě na a pod Mělníkem z listopadu 2011) odtud jezdil i přímý autobus až na Mělník, ale to je jen taková pikantnost závěrem. Libochovice se svým zámkem nejsou jen cílovou stanicí, nebo poslední zastávkou před romantickým hradem Házmburk ( určitě stojí za návštěvu), ale i cestami na Žatecko, Mostecko, či Milešovku a do západní části Českého Středohoří.

Aktualizace 29.1. v 17.30 :

Tak, jako je ze samostatných kamenů nejznámější právě Pastýř u obce Klobuky, tak se na našem území vyskytují i záhadné kamenné řady, z nichž nejznámější jsou bezesporu takzvané Kounické řady. Jak sám název praví, tak tyto kameny, které jsou jak stvořené pro knihu Záhady a mysteria od autora Arthura.C.Clarka se nachází v blízkém okolí obce Kounice, podle které dostaly svůj název. Kde tedy místo hledat ? Buď pokračujeme ze Slaného do Řevničova, kde najedeme na karlovarskou silnici z Varů do Prahy, nebo sem jedeme vlakem po trati Louny-Rakovník a vystoupíme ve stanici Mutějovice. Do Loun je nejvýhodnější použít železničního spojení z Kralup nad Vltavou, nebo také můžeme cestovat přes Litoměřice a Lovosice, což je malinko komplikovanější a časově zdlouhavé.

Zůstaňme u varianty s autem. Hned za Řevničovem , kde jsme najeli na karlovarskou silnici přijíždíme do Krušovic. Po levé straně nás vítá k návštěvě areál pivovaru, se svým muzeem a pokud v této obci skutečně odbočíme vlevo, tak můžeme navštívit naše největší železniční muzeum v Lužné u Rakovníka. Článek tu již máme také. ( myslím tak duben, květen 2012) Určitě se vyplatí muzeum navštívit. Prodává se tu spousta upomínkových předmětů, včetně krásného DVD ( dnes jich je možná již více) věnovaného muzeu a exponátům.

Pokud však jedeme za návštěvou Kounických řad, tak pokračujeme po státní silnici až do Krupé, kde odbočíme na Mutějovice a Kounov. To jsme již nějakých 80 km od Mělníka a zde tedy Soutok za tímto cílem dosud nebyl. Vezměte za vděk alespoň několika odkazy:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenn%C3%A9_%C5%99ady_Kounov

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kounovsk%C3%A9_kamenn%C3%A9_%C5%99ady,_infotabule,_mapa.jpg

http://www.stezky.info/naucnestezky/ns-kounov.htm

Jistě by však bylo možné naplánovat velkou okružní trasu, při které by během nějakého dlouhého dne bylo možné všechna zde zmíněná zajímavá místa navštívit.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Hezký článek. Možná by stálo za to, zmínit se i o Kounovských kamenných řadách, které se nachází nedaleko od zmíněných menhirů a mají s nimi podle všeho dost společného.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem rád, že se Vám to líbí. Nelze, než s vámi souhlasit, ale má to háček. Cestopisy ( a toto vlastně je) píši téměř vždy o místech, kde jsem byl a používám své fotografie. Mohl bych aspoň o té možnosti se zmínit. Druhá věc je ta, že už dnes nemám čas. Jsou i jiné aktivity a nežiji sám.

      Vymazat