sobota 20. prosince 2014

Mělnické vánoční trhy 2014 ve fotografii ( až do neděle!).


Pokud jste četli můj poslední dvojčlánek ,,Mšenská lokálka může velmi pomoci při stavbě pátého koridoru. Vánoční trhy opět pozdě?", tak asi víte o těch důvodech, které způsobily, že jsem se dříve na trhy nedostal, než dnes odpoledne. O některých píši v druhém článku a určitým zdržením byla i dlouhá výměna komentářů s jedním diskutujícím. Aktualizace 21.12. : Do tohoto článku to sice nepatří, ale vzhledem k důležitosti téma lokálka zde musím upozornit na dnešní aktualizaci předešlého článku.



Na úvod bych rád připoměl, že se nám opět rozšířila knižní nabídka knížek o Mělníku, která je chybějícím obrazovým materiálem  a neměla by chybět v našich knihovnách. Titul se jmenuje Na Mělníku a viděl jsem ji dnes dokonce i na trzích, kam vás mají obrázky pozvat.


Počasí se nám trochu zachmuřilo, teplota nic moc a tak zrovna prodejci nezáří radostí, ale jak vidíte, tak tu máme opět doprovodný program na scéně, nechybí tradiční ohně v koších a pro děti jsou připravené i koníčky pana Brože.




























Tak nezapomeňte, že ještě zítra jsou trhy i program.


Větrné počasí dnes nabízelo docela pěkné výhledy. Tento je na České Středohoří ...


... a tento na mělnickou elektrárnu. Nejvyšší komín má výšku 270 metrů a je jedenáctou nejvyšší stavbou u nás v ČR. Žebříček vede anténní dvojče Liblice u Českého Brodu (Dálkové výhledy od zámku) s 355 metry. Další komíny pak mají 200 a ty nejnižší 150 metrů. O komínech na Mělnicku vyšel i pěkný článek na Isoutoku. Elektrárna II o jeden svůj komín v příštím roce přejde a již nyní, se z něj postupně vytlouká šamot, jak vědí čtenáři Mělnického deníku. V každém případě, se změní její panorama a tak je snímek vlastně historický.


Jako bonus přidávám ještě několik obrázků nám tak milých. Připomínám, že poslední číslo Živá historie- speciál, je věnováno příchodu Slovanů do země a  našim nejstarším pověstem. Najdete v ní i obrázek mělnického zámku.


Krásně bylo vidět i daleko za soutok našich dvou největších řek.


Možná jste se někteří setkali s letáčkem, který vás zve k objednání dvou nově udělaných knih ( Královské věnné město Mělník,Okres Mělnický) od Ludvíka Böhma. Tam se na jedné stránce píše, že kdysi byl zámek krátce spojený s věží. Zjišťoval jsem kdysi, proč se o tom tak málo ví a téměř nikde nepíše. Odpovědí bylo, že to ani nestojí pro těch pár let za řeč. Nicméně, při pohledu na toto si vždy na zmíněnou stránku v knížce vzpomenu. Literatura je to vynikající a téměř nedostižná. Aby se jmenovitě někde uváděli správci některých silničních komunikací i se svým měsíčním příjmem, tak to se málokdy vidí. Sice jsem ji už několik let neprohlížel, ale některé informace působily  v poměru k dnešní době úžas.


Detail podivuhodného pilíře.


Na vánoční stromeček je vždy milý pohled.
Jménem Soutoku mohu již snad nyní popřát čtenářům hezké Vánoce a do nového roku sem snad ještě něco dám, pokud se nestane něco nemilého.


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat