sobota 6. prosince 2014

Znáte mělnické rekordy ?


Ať už jste na to přišli sami, či nikoliv, tak populární web www.mapy.cz  přišel s novou interaktivní mapou, která je zaměřená na různé rekordy. Obvykle to chodí tak, že se zaměříme v rámci nějaké otázky na speciální téma, ale mapa je jakýmsi všeobecným souhrnem míst, která jsou něčím zajímává a drží nějaké rekordy. Velkým překvapením pro diváka může být fakt, že právě město Mělník a jeho okolí je v mapě ČR posázeno různými symboly, které znamenají  nějakou rekordní pozici v rámci republiky.

Pojďme se na ně podívat. Přímo v Mělníku máme největší lodní přístav České republiky, který je důležitou křižovatkou říční, silniční a železniční dopravy. Celková plocha přístavních bazénů činí 10.5 ha.
V Mělníku také máme nejširší městskou studnu v republice, jejíž průměr je 4.5 m a hloubka 54 metrů, což si můžete představit asi tak, jako kdyby jste věž mělnického chrámu Sv.Petra a Pavla obrátili směrem dolů, anebo snad ještě lépe fakt, že nadmořská výška náměstí činí nějakých 220 metrů a hladiny Labe 156 metrů, což je právě onen zmíněný rozdíl. Zde je zajímavou zmínkou fakt, že nejširší ručně hloubenou hradní studnou v rámci celé Evropy je studna na zámku Zbiroh ( okres Plzeň) s hloubkou 163 metry a ještě prochází tvrdou buližníkovou skalou.

V samotném centru města patří mezi rekordmany samozřejmě ještě místní kostnice. Té sice patří po Brnu a Sedleci u Kutné Hory ( dva články o Kutné Hoře- Soutok), až třetí příčka, ale to je krásné, ne ?! Je rozlohou třetí největší v ČR a nachází se zde ostatky 10-15 tisíc lidí.

Neměli bychom ještě opomenout, že Mělník je samozřejmě významným slovanským Přemyslovským hradištěm, podobně, jako třeba Tetín, Boleslav, Budeč, Levý Hradec, Libušín, či Lštění.
Za dalším rekordem si odskočíme k Mělnické Vrutici. Zde je nejvydatnější pramen prosté podzemní vody, který dává 140 litrů/ sec.

U Dolních Beřkovic, pak máme největší plavební komoru v ČR, jejíž užitná délka je 200 metrů a šířka 22 metrů. Až druhé je Masarykovo zdymadlo na Střekově, které je o 30 metrů kratší a dva metry širší. U vody ještě zůstaneme.Druhý největší průtok řeky ČR máme 151 metrů kubických u Vraňan, rekord drží Hřensko (Labe) s  308 metry a třetí je pak řeka Morava s 61 metry u Lanžhota a 120 metry na soutoku s Dunajem. Nejnižším místem okresu i celého Středočeského kraje, je pak samozřejmě Labe u Horních Počapel s nadmořskou výškou 154 metrů, což je o nějakých 40 metrů výše, než nejnižší bod území u Hřenska.

Posledním rekordem je druhá nejvýkonnější parní elektrárna v Horních Počaplech na území ČR s celkovým výkonem 1050 MW. první místo patří Prunéřovu u Kadaně s 1490 MW a bronz mají Počerady u Mostu s rovnými 1000 Megawatty.
Za nejvýkonnější jadernou elektrárnu je považován Temelín s 2133 MW,  sluneční Ralsko-Jabloneček 38.3 MW, vodní Dlouhé stráně na Šumpersku s 650 MW znáte možná z cestopisů, a větrnou jsou Kryštofovy Hamry v Krušných Horách poblíž Klášterce nad Ohří se 42 KW. Jde o komplex 21 samostatných elektráren v nadmořské výšce 800-850 metrů. Mimochodem, větrné elektrárny z blízkosti Bouřňáku vídáme za dobrých podmínek i odtud a větrnou elektrárnu Vinařice-Pchery u Slaného téměř vždy za normální viditelnosti. Tak to byl takový malý výlet do světa rekordů v okolí Mělníka na základě webu www.mapy.cz , ačkoliv by se těch rekordů jistě našlo více, jako jsou třeba Čertovy hlavy u Želíz atd.

A nakonec něco pro zasmání, co jsem ukryl do článku o Mikulášovi, který však neměl téměř sledovanost.


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat