sobota 27. prosince 2014

Nádherný svět piva najdeš možná u Medvěda.



Medvědí underground- Velvet 12

Před Vánocemi jsem zde defakto přislíbil, že do Silvestra sem ještě nějaký ten článek jistě písnu. Jenže, co napsat? Vězte, že je toho kolem nás opravdu hodně a knížka Na Mělníku ( poslední  a navíc i aktualizovaný článek) přináší opravdu mnoho pěkného i zajímavého, byť se někdy zdá, že i laika mělnické historie nemůže přece už další kniha ničím překvapit. Přemýšlel jsem přijít i s nějakými zimními obrázky z okolí, případně vzdálenějšího výletu, jako loni, pokud by byl, ale pak přišlo samo od sebe něco, co máte dle statistik rádi.

Před dvěma roky Soutok neuvěřitelně zabodoval článkem ,,Na Mělníku se přepisují dějiny pivovarnictví".  http://soutok.blogspot.cz/2012/12/na-melniku-se-prepisuji-dejiny.html Vězte, že krásně je i v hospůdce, kde se točí léta jeden druh piva a obklopuje vás příjemný, nebo i zajímavý interiér, ale místo změn je možná větší živnou půdou na články. Vždyť za starých časů, se říkalo, že jdu na pivo, ale ve skutečnosti se šlo za kamarády a to pivo byla taková kulisa k zábavě , hrám i nápadům. Dnes se skutečně chodí na pivo a my to pivo dokonce mnohem více hodnotíme, než kdysi.

Když se podíváte na nabídkový lístek naší degustační pivnice Němý Medvěd , tak vás tam možná zaujme zpráva o pivní značce, na kterou se už málem zapomnělo a přitom to byl před pěti, či šesti lety v některých restauracích Česka obrovský hit. Pivo se jmenovalo Velvet a ať si každý říká co chce, tak kromě zajímavé dobré chuti obdivoval konzument především takzvaný lavinový efekt, který pivo před vašima očima utvářelo. Pokud nevíte, o čem je řeč, tak se vám pokusím odpovědět aspoň obrázkem, ačkoliv nemá proti videu velkou šanci.....https://www.google.cz/search?q=velvet+pivo&sa=X&rlz=1C1AVNC_enCZ606CZ606&espv=2&biw=1440&bih=785&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=hPueVK-2GYLuUo-hhJgM&ved=0CCYQsAQ

Máte snad pocit, že opět dělám dobrou reklamu naši pivnici, která přišla s nápadem mezi mělnické přivážet pivní značky z dalších koutů republiky i odjinud?

Dobře, tak já je dokonce i nepochválím :-). Ano, chuť Velvetu vcelku dobrá, ale vidíte snad na obrázku probublávat nápoj odspodu sklenice k povrchu tak nějak podobně, jak to vypadá například na některých obrázcích v nabízené předloze v odkazu? Já tedy ne:-)). No, pamětníci a cestovatelé jsou pacholci, ale vězte že jde jen o takové dloubnutí, aby člověk jen nechválil a někdo nám neusnul na vavřínech .-).


Bavorský pšeničák s tak krkolomným názvem, že mě ani nebaví ho pracně pojmenovávat. Najdete ho níže na obrázku pod číslem pípy 8.
Schlossbrauerei Au-Hallertau, Hollerdauer Weisses 12.

K tradičně vynikajícím pivům, ale také dražší kategorie, patří v nabídce bavorské pšeničáky. Zde je myslím na místě zopakovat heslo, že každá sranda i poznání něco stojí, a že člověk není tak bohatý, aby kupoval levné věci. Ať si z toho pro každou situaci vezme každý to, co mu vyhovuje. Nějak si však zatím nevybavuji, že by na čep přišlo z Bavorska také jiné pivo, než pšeničné. Možná to jen málokdy kontroluji :-).



S těmito značkami, se tedy nyní  v čase před Silvestrem můžete v městské degusterii seznámit. Nabídka je tradičně k disposici na stránkách pivnice.


Pivovárek Na Kopečku (Olomouc)- Red Pale Ale 13.

Možná, že jste se někteří seznámili s ejly ( svrchně kvašená piva) až teprve nyní před Vánocemi, kdy zejména rodinný pivovar Bernard z Humpolce přišel do obchodů se speciální kolekcí Bernard Bohemian Ale ( 8.2 procent alkoholu). I tady platí stejně tak, jako u ležáků, že točená piva mají ale úplně jinou chuť.

Zkrátka, dnešní svět piva je úplně někde jinde, než před 20 či 30 lety a stále vznikají každoročně desítky nových pivovárků.

Aktualizace 28.12.

Cituji obsah úvodu z jedné knížky o pivech, které rostou v posledním desetiletí, jak houby po dešti. Česko je pivní velmocí a jedničkou, ale pouze v kategorii ležáků plzeňského tipu. Pro Čechy totiž platí jedno pořekadlo doslova: ,, Na světě je devadesát druhů piv, ale oni znají jen jeden a pouze nesměle přijímají ostatní, což je určitým tržním problémem."


Vyrazit do jakékoliv společnosti, nebo jenom prostě ven, tak to znamená pro člověka mnoho různých podmětů. Takto bylo dnes možné potkat tři krále. Že je do 6. ledna ještě daleko :-) ?


A nakonec ještě pár obrázků z míst, která slouží jako učebnice zlatavého moku, prostor pro diskuse i víkendová večerní hudební dostaveníčka.


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat