neděle 31. srpna 2014

První zářiový týden na obzoru a první všehochuť nejbližších dnů. ( Lobeč, Přívory, Němý Medvěd..)


Znalci z obrázku jistě poznali malebné okolí vesničky Lobeč na Mšensku, která na sebe neupozorňuje již jen Muzeem  Eduarda Štorcha, krásnou cyklohospodou naproti zámku, kde se konají svatby i srazy historických anglických sportovních vozů, ale stále více a více obnovou svého pivovaru.

Akci happening 2014 má Soutok ( pokud jde o termín) v merku už dlouho, ale presentace je příšerná. Nejvíce informací je o ní asi v Mělnickém deníku http://melnicky.denik.cz/kultura_region/ozivajici-lobecsky-pivovar-bude-patrit-vystavam-a-muzice.html z pera mšenského redaktora Jiřího Říhy, ale ten nějak opomněl vlastní termín. Ten zase najdete na stránkách pivovaru http://pivovarlobec.cz/index.php a jinak nic víc. Tak tady má případný zájemce 14 dní času.

Ale, už by měl pomalu vyhlížet termín Bitvy o Přívory, která se koná příští sobotu 6.9. od 13 hodin , stejně, jako akce v Kropáčově Vrutici od 9.30 ( zmíněna v pátek) . Více na http://bitva-privory.webnode.cz/informace-pro-divaky/ . Pro mě bylo překvapením, že sponzorem je nenápadná prakticky místní firma EMS ( Elektro market servis), jejíž sponzorství se vztahuje i na tak vzdálené a neznámé projekty, jako je jakýsi autopark v Hrádku nad Nisou apod.

Pojďme se mrknout k Němému Medvědovi... http://www.nemymedved.cz/  Tam jsem posledně objevil jednoho z medvědů ze soutěže, o které teď psal i Mělnický deník a zmíněno to bylo kdysi i na Soutoku. Mají tam na čepu z Labutě 14 IPA žitné pivo ( minipivovar v Litoměřicích) a od přátel z Lužice je tam pšeničák  Hefewaizen 12. Jinak samozřejmě především podkováňská klasika.

A nakonec i nějaké to čtivo, co jde slušně na odbyt. Nestává se, aby časopis Živá historie šel tolik na odbyt, jako při posledním číslu. To je totiž věnováno na věky ztracené Československé Podkarpatské Rusi. http://www.epublishing.cz/ziva-historie-92014 . Jen pro představu uvedu, že nejvýchodnější bod naší republiky ležel tehdy o 200 km vzdušnou čárou východněji, než za časů Československa. V jednom cestopisu si jistá tamní podnikatelka posteskla, že ten největší boom turistů byl prý v roce 1996, kdy k nim do Koločavy jezdila dokonce z Brna pravidelná autobusová linka. Nikola Šuhaj loupežník je zkrátka stále historickým pojmem. I v Mělníku kdysi stavil autobus na lince Teplice-Chust, jak jste se dočetli v roce 2011 v seriálu o dopravě na Mělníku i pod ním zde v Soutoku ( záložka). Toto území má prostě k Západu a k Čechám velmi blízko.
Vynikající stránku jsem našel zde http://www.svatosi.cz/?p=931390 . Je plná současných obrázků, turistiky a nenechte se odradit úvodním vzpomínkovým vyprávěním. Jinak těch webů, co konstatují minulost historického území je zrovna tolik, jako těch, co se zabývají turistikou do této oblasti. Horší je zjistit něco z reálné současnosti současných obyvatel.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Vlastník firmy EMS vlastní zmíněný autopark v Hrádku a sám sbírá historická, hlavně vojenská auta, proto ten sponzoring i zde :)
    A jestli můžu, přidala bych k výčtu akcí Traktoriádu v Kropáčově Vrutici příští sobotu po celý den, pro děti a nadšené pány i dámy je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nám právě autorka komentáře potvrdila, že to co píšu ve třetím odstavci na druhém řádku, je skutečně super a snad ještě přijdu díky její aktivitě i s několika osobními propagačními obrázky z loňska.
      Díky za osvícení věcí s tím panem Marečkem a Hrádkem nad Nisou. Hezký den!

      Vymazat