čtvrtek 29. srpna 2013

Vrátenská hora je orlicí Kokořínska.


Pokud budeme považovat malebný hrad Kokořín za klenot Kokořínska, pak můžeme téměř bez nadsázky označit rozhlednu na Vrátenské hoře za jakousi orlici, nebo i korunu na znaku, která, se jako-by nad vším tím krajem tak nějak vznáší. Karel Hynek Mácha by zde asi stanul v němém úžasu.

Prázdniny pomalu končí a s nimi i nadobro skončila vedra, jak se zdá, ale zdaleka rozhodně neskončila doba výletů. A řekněme si hned, že mnohdy není třeba ani cestovat někam daleko. Jen samotné Kokořínsko vydá za mnoho pozitivních sil. Rozhledna na Vrátenské hoře byla slavnostně otevřena 28.října 1999 a tato událost, se těšila opravdu velké pozornosti obyvatelstva. Nahradila již dávno zaniklou historickou dřevěnou rozhledničku a na nedostatek návštěvníků si tato elegantní štíhlá kráska nemůže rozhodně naříkat. Výška samotné rozhledny i s antenními systémy je 44 metrů a do výhledového ochozu ve výšce 25 metrů nad zemí, vás dovede 125 točitých schodů. Nestojí přímo na vrcholu hory, jejíž nejvyšší bod má nadmořskou výšku 508 m.n.m. ( nejvyšší přírodní bod okresu Mělník), ale kousek pod ním.


Pohled směrem k jihozápadu. Vlevo Říp.

Rozhledna má řadu předností. Ne každá rozhledna vám totiž umožní, se dívat z jednoho místa na všechny strany, aniž by jen stačilo, se otáčet pouze kolem své osy a po jejím ochozu nemusíte ani nijak zvlášť cestovat. I když rozhledna zrovna neumožňuje spatřit nějakou vodní plochu, jako třeba rozhledna na hradní věži nedalekého Bezdězu ( 639 m.n.m.), tak tu máme zase jiné originální pohledy, jak do Krkonoš, na Ještěd, či Rálsko, tak i do bližšího vnitrozemí a především asi nejhezčí a nejbližší pohled právě na jmenovaný hrad.


Libovický kříž. Úvodní část ( na obrázku) má zajímavé pokračování ( na místě) :-).


Libovický kříž.

Pokud jste se již za krásných lidových 15 korun dost vynadívali ( na Bezdězu to ovšem i s prohlídkou hradu vyjde logicky podstatně dráž) a užili si určité romantiky v okolních lesích, tak před odjezdem s krásného parkoviště doporučuji sejít ještě trochu silničkou blíže k Libovicům, kde nyní po vaši levé straně spatříte jakýsi kříž s velmi zajímavou historií o dávných česko-německých vztazích ve zdejší lokalitě. A jelikož dnes máme otevřené hranice a mnozí lidé dnes objevují, že máme vlastně podobný smysl pro zábavu i cestování, tak se můžete příště těšit na zajímavou pozvánku.






Žádné komentáře:

Okomentovat