úterý 27. srpna 2013

Slavný cirkus Humberto ve středu začíná pět mělnických představení. Fotogalerie z úterý.


Bývaly na Mělníku časy, kdy kromě Vinobraní a občas nějakého toho cirkusu tu nic nebylo. Žádný Mekuc, Vinný košt, Mělnická-Jizerská 50, Setkání rodáků, koncerty apod. Člověk, se tehdy i občas možná zamyslel nad tím, jaký vlastně takový ten kočovný život po maringotkách je a shodou okolností, se zrodil i slavný seriál Cirkus Humberto.


Myslíte si někdy, třeba na Vinobraní, že takový cestovatelský život pod rouškou hudby, atrakcí a někdy i různých nočních ozdob je romantický? Myslím, že taková rozborka ( rozebrání) atrakce by vás vyléčila. Je to skutečně dřina a přesto, se najdou lidé, kteří každou chvíli pro vás například staví a bourají atrakce, či cirkusové chapito.

V minulosti míval takový cirkus mnohem větší popularitu, než dnes. Zejména v televizi jste mohli sledovat různá varieté, z nichž jedno, se dokonce jmenovalo Televarieté a cirkus býval i součástí slavného Ein Kessel Buntes z Berlína, což bývala jakási  největší nadnárodní umělecká všehochuť bývalého Východního bloku. Ovšem, tady je pro ty mladší a neznalé třeba podotknout, že se zůčastňovali i tehdy v menším počtu slavní umělci z jiných zemí, jako je například Anglie apod.


Dnes jsme zvyklí, že v Mělníku stojí cirkusy vždy nedaleko obchodního  Family centra a sídla Policie, ale kdysi v 70. letech jste takový cirkus mohli najít obyčejně v tehdejším parku, který byl ohraničen dnešním autobusovým stanovištěm, Lídlem a můstkem přes Pšovku v ulici Kokořínská na Blatech.


Zde, se můžete podívat na reklamní průvod slonů po Bezručově ulici v plném provozu.


Exotická zvířata jsou vždy jakýmsi vyjádřením různorodosti naši planety a cestovatelského ducha. Na umění, tvrdou práci a drezůru, se už moc nevzpomene.


Stalo se tak nějak zvykem, že cirkusy navštěvují především rodiny s malými dětmi a zdálo se i občas, že nepřežijí tržní hospodářství po roce 89, ale přece jen zejména ta nejznámnější cirkusová jména žijí dál.


A kdy, že se můžete přijít na představení podívat?


Tak to máte přesně tady na několika plakátech a zde v Soutoku.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat