pátek 23. srpna 2013

Bozkovské dolomitové jeskyně jsou z Mělníka snadno dostupné. Typ Soutoku na výlet.




Fotografie z interieru nejsou z pochopitelných důvodů publikovány. Fotografování pro osobní účely za příplatek je povoleno. Chloubou je především mimo jiné největší pohádkové podzemní jezero u nás.

K nejznámějším a nejslavnějším krápníkovým jeskyním v České republice patří především jeskyně v Moravském krasu poblíž Blanska ( Punkevní jeskyně, Kateřinská, Balcarka, Sloupsko-Šošůvské) a jeskyně Javoříčko. Jeskyně určitě stojí za návštěvu, avšak, přiznejme si, že jsou pro nás tady v Čechách trochu z ruky.



A tak mnozí návštěvníci jezdí obdivovat především Koněpruské jeskyně nedaleko Berouna. Ostatně, kromě vlastních jeskyní je okolí Berounky protkáno řadou klenotů. Kromě přírodních krás tam najdete významné hrady, naše největší keltské opidum, nebo naše jediné muzeum starobylých a především nástěnných hodin.



I Beroun je však pro nás trochu z ruky a tak se nabízí návštěva Boskovských dolomitových jeskyní. Pokud to slyšíte někdo prvně, tak vězte, že na návštěvnost si jeskyně stěžovat nemohou a doporučuje se tam objednat internetem. Je to z důvodu předepsaného počtu osob v prohlídkové skupině.
http://www.bozkovske-jeskyne.cz/



Můžete ale jen tak zkusit štěstí bez objednání. Pokud to nevyjde, tak v blízkosti máte řadu krásných turistických tras. Nejslavnější je asi Riegrova stezka vedoucí od Spálova podle Jizery do okresních Semil. Ta vede jen nedaleko od jeskynního systému.



Tato turistická oblast Maloskalska, včetně samotných jeskyní je z Mělníka velmi dobře dostupná vlakem. Nejen to. Spoj, kterou doporučím vyžaduje pouze přestup ve Všetatech.
Nejlépe je vyrazit o víkendu v 7.40 rychlíkem číslo 883 do Všetat. Tady přestoupíme na rychlík  číslo 1138 z Prahy do Tanvaldu. Ten odjíždí v 8.07 a v cílové stanici Jesenný je v 9.44 hodin.
Odtud je již jen asi kilometr po značené trase k jeskyním.



Popisovat cestu zpět pokládám za zbytečnou. Ať již jste někde mezi Železným Brodem a Tanvaldem, nebo na trati 030 procházející po línii  Hradec Králové- Semily-Železný Brod-Turnov-Liberec, určitě se dostanete pohodlně zpět opět po trati 070 Turnov-Praha a naši 072 ze Všetat.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat