sobota 11. května 2013

Soutok vás zve na letiště. Video, jaké tu nebylo:-).


Nástavba nad pravou velkou čtvercovou budovou je vidět i od mělnického zámku.

Snad každý táta bere své děti do ZOO na zvířátka, na parní mašinku, loď i na letadla. A výlet na letiště aspoň kdysi patřil i do repertoáru základních škol. Nebylo snad třídy, která by v rámci výletu do Prahy nezavítala na mezinárodní letiště Praha-Ruzyně, které teprve nedávno dostalo nové pojmenování po Václavu Havlovi. Ona totiž nedaleko odbavovací budovy stála velká tribuna, podobně, jako kdesi na významném stadionu, kam byl zcela volný bezplatný přístup. Tady lidé vyhlíželi své příbuzné cestující do zahraničí, nebo zpět domů svými kukátky, anebo se jen tak dívali na krásná barevná aerodynamická letadla.

Časy se však mění a tak byla tribuna po nějakém zvláštním snad policejním zdůvodnění někdy po roce 1990 zlikvidována a lidé se mohli dívat na letadla pouze z velikých oken letištní restaurace. Teprve později se do povědomí lidí stále více šířila tichá zpráva od některých zaměstnanců letiště, či obyvatel sousedních obcí, že velmi dobré místo je na druhé straně ,,hřiště" (letiště) a snad ještě lepší.


Jak je vidět, tak tady za ta léta někdy vyrostla aspoň malinká tribuna.


Návštěvníci si tu mohou asi na šesti panelech prohlédnout, jaká letadla tu startují i přistávají, nebo si i prohlédnout letecký pohled na celé letiště, včetně plánku. Jen sedačky tu chybí. Ty už zůstanou vzpomínkou na staré tribuny a sem by se ani nevešly.

Měl jsem štěstí a natočil jsem pro Soutok jeden letecký start. Opět zase novinka:-).


Tady zase můj starý amatérský foťáček zaznamenal jeden přílet ....


..... a tady je dosednutí letounu na plochu. Ten den moc lilo a tak je tu ještě vodní efekt.

 Krasavec ze Saudské Arábie stál nejblíže objektivu.

Obrázků bylo samozřejmě mnohem více, ale účelem tohoto webu bylo aspoň doposud poukazovat na to, co nás vlastně obklopuje, přiblížit tu a tam atmosféru, přijít s nějakou informací, motivovat a v neposlední řadě se i nad lecčíms zamýšlet a třeba i vyvíjet u čtenářů aktivitu.

A nakonec jeden takový mediální doplněk. Nedávno Televize odvysílala takový dokument, kde mladí lidé s notebookem v ruce čekají na letenky last- moment ( na poslední chvíli), které jsou velmi levné a za pár korun můžete třeba i obletět svět, pokud máte čas, ovládáte jazyky, jste ochotni přestoupit třeba i v Německu na onen levný let, a nemusíte chodit do práce. Nakonec se ukázalo, že je to mimochodem pěkné riziko, protože se občas nějaká společnost splete v ceně letenky, a pak to vymáhá k doplacení. Takže, zřejmě jen pro silné povahy a ostatní se mohou raději kochat občas romanticky ze země :-).

SŠ.

1 komentář: