čtvrtek 23. května 2013

Působivé výhledy od mělnického zámku.


                                 V popředí Dřínovský kopec ( 247 m.n.m).

Česká republika je rozhlednovým královstvím ve Střední Evropě a důvod je jednoduchý. Když naši předci poměrně snadno vystoupali na naše nevysoké kopce a hory, tak spatřili tak nádhernou krajinu, že se nemohli vynadívat. Země je dnes díky hustotě obyvatelstva a zásahu přírody i lidské činnosti nesmírně zajimavá a svádí kromě toulek právě i k rozhledům.

Avšak, rozhledny nemusí být jen na kopcích kdesi v horách, ale stojí i ve městech, a jako rozhledová místa slouží často i věže kostelů. Je na nich krásně za každého počasí a v kteroukoliv dobu, ale pokud chceme vidět někam dále do kraje, tak rozhodně není ideální nějaké pěkné a teplé počasí, ale spíše zima a větrno, či po dešti.


                      V popředí Kralupy nad Vltavou. V pozadí Kladno.

Takovým zvláštním místem je Mělník. Turisté k nám jezdí sice hlavně do Prahy, která má podobný historický význam, jako třeba Paříž, ale právě díky nevelké vzdálenosti a soutoku našich dvou největších řek rádi dorazí i na rozhledový Mělník. Po nedávném vzniku cyklostezky na druhé straně Labe, pak došlo k nesmírnému nárůstu zájmu i z řad cyklistů, které již z dálky dominanta města upoutá. Tito turisté bývají výhledem okouzlení a jsou vděční, když se třeba ještě dozví, proč tu máme kromě soutoku kanál, kde leží Praha odkud vyjeli, co je ta zvláštní hora poblíž, a s úsměvem i ocení informaci, že tam za těmi kopci na obzoru je Německo, cíl jejich cyklocesty.

Jenže, s výhledy je to, jako se vším. Čím víc toho znáte, tím větší radost máte. Představte si, že budete obdivovat hokej a nebudete znát pravidla hry. To je známá věc a tak řada rozhledových bodů navíc pro návštěvníky nepostrádá tabule s vyznačením okolních kopců a nadmořskou výškou. Takovou krásnou kreslenou tabuli měl za knihovnou i Mělník, ale ta byla v rámci revitalizace nahrazena takovou spíše nekvalitní a malou uměleckou plastikou s úspornými daty. Podobná tabulka je i u kostela Sv. Petra a Pavla, kde je naopak určitým pokrokem oproti minulosti, ale i tady lze najít rezervy.




    Nejvyšší hora Českého Středohoří Milešovka. Vpravo Kletečná.

Proč nejít v propagaci trochu dál?  Proč neukázat návštěvníku i domácím ( To je právě to pěstování hrdosti v národě), kde leží Lužec, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Vrbno, vysilač Praha-Žižkov, letiště Ruzyně, Neratovice, Kostelec, silo Měšice, Liběchov, Štětí atd. atd. Vždyť o tom by mohla být malá publikace, nebo dokonce panoramatické pohledy. Chce to jen nápad, třeba jako v té Kutné Hoře, kde v kostnici prodávali lebky z umělé hmoty ;-):-). Mimochodem, pokud jsme nedávno na úpatí Kletečné spatřili větrnou elektrárnu na Bouřňáku v Krušných horách a později naši nejvyšší větrnou elektrárnu v Pcherách u Slaného, tak vězte, že můžete spatřit další z Krušných hor, tentokrát z oblasti Komáří Víšky na Teplicku.
 Vyprávět by se dalo i o výhledu z hlavní věže, která umožňuje výhled kruhový a nabízí i Ještěd, Krkonoše, vysílač Český Brod, ale to je opravdu tak pro nějaké profesionály, kteří se věnují tvorbám knih, pohledů, profesionální fotografové, zkrátka pro ty, co se o nich aspoň tady tak nějak neví, nebo se nedostávají, dělají snad jiné věci ( svatby, umělecké fotografie apod.) a přitom na to mají minimálně jen čas.

 Mimochodem, víte, co je to lentikulární pohlednice ? Pokud ne, tak vězte, že jde o způsob pokrytí pohlednice speciální folií, která vytvoří 3D efekt, nebo i změnu obrazu. Tato metoda, se objevovala nesměle již dávno třeba na některých veselých velikonočních pohledech, ale v poslední době prožívá svůj boom právě v turistice, kde oživuje krajinu na mapách i panoramatech. I v našem infocentru můžete dnes sehnat takový mapový pohled Kokořínska. To ostatně člověku připomíná, čím je vlastně obklopen a učí ho poznávat vlast bez ohledu na to, zda už daná místa navštívil, či nikoliv.

A co napsat závěrem? Cestování a poznávání je krásné. I pohled na vesnici hned za Labem může pohladit, pokud jste v ní byli a něco vám tím říká. A tak vlastně vzniká takové to určité vlastenectví. Nechť je třeba tento článek takovou výzvou pro každého, kdo ji nějak nějakým způsobem přijme.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat