neděle 28. října 2012

Jak třídíte odpad?


Tříděný odpad u sousedů má více tváří.

Někdo možná namítne, že před třiceti lety byla naše republika zamořena množstvím divokých skládek a bude mít pravdu. Na druhou stranu je třeba říci, že právě tato zmíněná doba nám vtiskla tvář. Český člověk byl zvyklý si vše opravovat a to se promítalo i mezinárodně, a zůstalo nám to dodnes. Skutečně, první věc, která vždy českého občana napadne, je, zda by to nešlo nějak opravit. Dříve to mnohdy šlo, pokud jste si věděli rady a tak měly své místo i náhradní součástky. Dnes si leckdo povzdechne: ,, Schválně to dělají všichni tak, aby jsi si kvůli takové blbosti musel koupit nový výrobek. A tím vlastně vzrůstá zejména průmyslový odpad všeho druhu. Podobné je to ve všech odvětvích.

 Češi  jsou technicky vyspělý národ a snaží se i bez odborné dokumentace vyřešit jakýkoliv problém. A tak na nás Západ odjakživa kouká s určitým údivem. Vždyť, německý řidič si přece nebude opravovat auto, na každou banalitu zavolá řemeslníka a o železnou neděli, se zbaví i pojízdného vozu, jen proto, že už mu vadí nějaká prkotina, nebo ten kabát vyšel z mody.

 Inu, i když už mnoho výrobků dnes také nemůžeme opravit, nebo je to kvůli výrobní ceně hotového výrobku v porovnání se zaplacením opraváře a náhradní součástky nesmysl, tak je tu ještě pořád řada rozdílů v celé řadě věcí ( příjmy, cena služeb, cena výrobků..). A tak Češi vlastně leckdy ještě rádi vezmou méně komfortní zboží. Někdy nám připadá i zvláštní, že se máme zbavovat funkčních věcí, které by mohly ještě sloužit. No jo, ale jakou mají za 5 let oproti novinkám kvalitu a jakou mají elektrickou spotřebu? To je prostě něco, co jsme se museli také naučit. A mimochodem ,vězte, že není nikdy příjemné kupovat něco, co už vaše domácnost zná, když za stejné peníze může mít člověk něco nového a jiného, nebo i rekreaci.

Zkrátka, už také někdy vyhazujeme funkční věci, které by si jiný ještě rád vzal z popelnice a to se také stává. Dokonce jsou lidé, kteří raději, než aby chodili do práce, tak žijí z toho, co dá popelnice, nebo později sběrna. Je to někdy směšná výkupní cena, ale oni to přesto udělají raději, než aby pracovali. Ostatně, kdo by takové lidi zaměstnal a čím?

Jedna věc je pozitivní. Přece jen se blížíme pomalu Západu ( nemyslím s tím výše zmíněným cestováním, ale s odpadem) a tak se u nás objevily barevné kontejnery na tříděný odpad a lidé mají opravdu stále větší snahu sami od sebe odpad třídit. Snad se nám stále více líbí dávat věci do barevných nádob a tam, kam patří. Jiná věc je ta, co se potom s odpadem děje dál, a že tu máme ten živel, co se nám v odpadu tak rád přehrabuje a dělá vlastně bordel. Ale, to už je věc, která náleží těm, kteří to tu vše řídí, třeba i nepřímo.

A tak se naskýtá možná taková otázečka. Čím dalším se zase více přiblížíme těm nejvyspělejším zemím Evropy, mezi které bychom rádi patřili? Bude také jednou i u nás přibývat třeba těchto uzamykatelných kontejnerových jednotek, aby ubývalo i nadále bordelu a nepřizpůsobilých lehkoživků?




Žádné komentáře:

Okomentovat