pondělí 3. září 2012

Na Kokořín můžeme být pyšní.


Cestování je krásná věc, zvlášť po tak krásné zemi, jako je ta naše. Člověka asi vždy tak nějak víc přítahovalo poznávání kopců a skal, a tak se ani nedivíme, že se lidé masově vrhli třeba na Šumavu, do Krkonoš, Jizerek, Adršpachu, Českého Ráje, či do Česko-Saského Švýcarska. Přesto to není zdaleka všechno a známé jsou třeba invaze pražských občanů na chaty v oblastech Sázavy, Berounky, či Slapské přehrady. Každý si tak nějak hledá určitou oblast, kde je krásně a není to daleko.
Pro nás takovou zajímavou oblast objevil už dávno básník Karel-Hynek Mácha. Přesto, že spatřil a namaloval do svého zápisníku na 88 hradů a zřícenin, přesto, že kráčel třeba až do Krkonoš, či do Itálie, nebo i po Táborsku, tak si zamiloval krajinu mezi Mělníkem a dnešním městečkem Doksy.


Pro nás je tato krajina skutečně hned za humny, kdykoliv připravena nás přivítat a je to skutečně div přírody. Vždyť ten Kokořínský Důl není ničím jiným, než hlubokým zářezem do půdy, na jehož dně teče potok. Právě tady jsou stěsnány bizarní pískovcové skály, příjemné vlhko, množství rostlinek, lesy a říčka s rybníčky. Všude kolem vysoko nad ním, se rozléhá planina plná polí, stromků, vesniček a dalekých rozhledů.


Je trošku škoda, že se z nás v průběhu věků stal zejména v nejnovější době národ, který má vyloženě negativní vztah k jakékoliv formě náboženství a snad jen o něco lepší k sakrálním památkám. Jistě jsou tyto předměty a stavby náměty k zamyšlení i k pokochání oka.


Ani člověk nechce prozradit, kde objevil takový krásný 200-300 let starý strom, aby ho nějaký také-člověk úmyslně nezničil. Co všechno jen asi už zažil.


K ozdobám obcí patří mnohdy i takovéto krásné zvoničky, které bývaly kdysi hojně využívané.

Staré domy a stodoly slouží dnes často novým krásným myšlenkám turistického ruchu.

Skály. Skutečně můžeme být rádi, že jen kousek od svých domovů už máme třeba takovéto krásné skály různorodých tvarů. To jen tak někde nemají.


Pokud je řeka a rybník především rájem rybářů, tak tady pod Kokořínem je rozhodně něčím víc.


Vítr může někdy i v té nejkrutější podobě nakonec krajině prospět a shodli jsme se s přáteli, že obnažené skály nad restaurací U Grobiána, dali těmto místům snad ještě větší krásu, než zde bývala.

Žádné komentáře:

Okomentovat