sobota 15. září 2012

Erwin Junker, král mělnických firem.


Když jste se před rokem 1989 někoho zeptali, co má kde Mělník za firmy a továrny, či co se kde vyrábí, tak vám kdekdo vyjmenoval paletu podniků především v Mlazicích a na Pšovce s rousovickým cukrovarem. Dnes je to s vyjímkou přístavu a pozůstatkem cukrovaru ( francouzskou balírnou cukru) celkem problém. Je tu plno maličkých zapadlých firmiček, pár německých továrniček v okolí a málokoho vůbec napadne hned na ty firmičky vzpomenout. Vyjímku však tvoří místní firma Erwin Junker, která obývá od roku 1992 prostory kdysi věhlasného TOS Mělník, který patřil s podnikem TOS Hostivař a TOS Čelákovice k nejznámnějším v republice. ( TOS- továrny obráběcích strojů)


Prakticky od okamžiku, kdy mělnický TOS změnil majitele, tak na sebe firma neustále upozorňuje. Tyrkysovou budovu nelze přehlédnout a firma dnes patří k těm firmám, které dávají práci většímu množství lidí, a kterých není v okolí moc. Krom toho zde získávají důležité zkušenosti i absolventi ISŠT z Mělníka-Rousovic. Firma je také významným sponzorem a v mysli  obyvatel Mělníka i v okolí, se důsledně protlačila do povědomí.

Snímek průmyslových čtvrtí Mlazice a Pšovka. Vpravo firma Junker, vlevo v pozadí nejvyšší hora CHKO Kokořínsko Vlhošť ( 615 m.n.m.) a zcela vlevo Ronov.

Pan Erwin Junker založil svoji firmu již před padesáti lety, v době, kdy jsme se mnozí právě narodili. Stalo se tak v malém mlýně v maličké vesničce ve Schwarzwaldu v Bádensku. V těchto dnech jeho celosvětově známá společnost slaví výše zmíněné jubileum a firemní budova v Mělníku dostala novou budovu vrátnice a nové firemní logo na nejvyšším místě budovy, které se pohybuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat