neděle 2. června 2024

Do Střednice se dá už zase jezdit z Chloumku po silnici. Rekonstrukce Fričovy ulice. Mělnický Vrkoč a přehled různých akcí v okrese i v Lysé nad Labem. Dálkoví lovci pásma DAB+ v Čechách z pátku na sobotu slavili.

 


Přátelé, měl jsem takové skromné tajné přání sem dodat fotografie autoveteránů z tradiční akce Veteran car clubu Mělník, která svůj již 33. ročník rallye startovala ze zcela nových prostor, ale letos to prostě z mnoha důvodů nevyšlo. Jestliže jsme se posledních 14 dní lehce usmívali, že přímo zde v Mělníku to počasí meteorologům vůbec nevychází, tak teď opravdu ano a již v pátek mi mnoho lidí řeklo, že vůbec nic neplánují a nikam se nevypraví, protože bude jistě pršet.

Teď jsem uvítal více než jindy, že mám těch zálib přece jen poněkud více, ale na druhou stranu se udály události, které mnoho lidí včetně mě zajímá a těmi bych dnes začal. Jak dává tušit úvodní obrázek, tak obě najdete na důležitém webu ...

https://www.domaok.cz/aktualne/aktualni-dopravni-informace/

Mám velmi milou zprávu, že je již opět možné jezdit po silnici do obce Střednice a nejpozději do 30.6. bude obnovena od křižovatky za Chloumkem také silnice do Lhotky. Myslím, že to vše přichází v pravý čas a už si jen přejme, aby i to počasí dostalo konečně rozum.

Vás ostatní, kteří máte rádi zákoutí Mělníka a zvlášť Polabský park, pak jistě potěší, že nám v půli měsíce června začne rekonstrukce ulice Fričova, která byla vyhlášená svojí alejí sakur, ale jistě sem zavítali například i zákazníci prodejny v areálu Vinařské a zahradnické školy, která byla nejstarší školou tohoto typu v Rakousku - Uhersku, pokud mě paměť neklame. Rekonstrukce ulice potrvá do listopadu.

https://www.domaok.cz/aktualne/souhrnne-informace-k-rekonstrukci-ulice-fricova/


A je na čase si připomenout další věci, o kterých jsem tu nedávno buď psal, nebo půjde o premiéru. V sobotu 8, června by bylo prostě dobré si naplánovat výlet tak, aby zastávkou byla Lobeč. Je tam slavný sraz anglických sportovních vozů a veteránů. Soutok tam byl mnohokrát, jsou zde fotky a doporučuji to už i proto, že tu mají navíc krásný pivovar s posezením, velmi pěkné Muzeum Eduarda Štorcha z budovy staré školy, snad ještě pěkné vinné sklepy a v okolí neskutečné množství krásných věcí.

Jmenujme Vrátenskou horu s rozhlednou, památkovou zónu Nosálov, Kruh, Žďár, Doksy, Mšeno, Bludiště. Tam všude je zkrátka krásně, ale letos to počasí vážně zlobí. Jaro 21. století u nás si představuji v subtropických teplotních hodnotách od 25 do 35 °C a ne nějaké strašáky v podobě bouřek, slejváků, nebo zamženého slunce od saharského písku, či nějakého sopečného prachu.

Opomenout nemohu ani místní letitý Mělnický Vrkoč, o kterém jsem tu nedávno psal. Jsou v České republice divadla, která ukázky ze svých děl dávají v různých televizních relacích, pobírají dotace a divák říká : ,, Kdyby takovéto hry nebyly, tak by se nic nestalo. Kdyby taková divadla nebyla, tak by se nic nestalo." Lidé chtějí vidět především vtipnost, humor, a taková divadla rozhodně dotace nepotřebují.

Bohužel si zřejmě možná někteří mladí regionální politici, kteří rozhodují o dotacích myslí, že folklór v Čechách by si měl na sebe vydělat ,a že jde o takovou přežívající záležitost, která stejně jednou všude skončí. Jinak si neumím vysvětlit, proč kdejaká ,, volovina" ty dotace dostane a tady čte čtenář o jakýchsi problémech jinak letité fungující akce.


V roce 2018 jsme u nás měli milé hosty od španělské Valencie. 

Dalo by se o tom polemizovat dále, protože každá i nevýdělečná akce na jevišti, nebo nově na stage přináší přínos v doplňkové činnosti, jako je gastronomie, nebo i suvenýry ( třeba takové pohlednice na různé aktéry akce, pokud je někdo vytvoří), ale o takových věcech by snad měl přemýšlet především někdo jiný.

Teď si dáme takové okénko pozvánek od sousedů pro nejlépe nejbližší dobu. První je ze Mšena. Mimochodem, tam musela být z důvodu záplav odložena sezóna ve zdejších slavných lázních. Voda musela být z bazénu odčerpána, bude odstraněno naplavené bahno z polí a má jít o posun v délce asi 14 dní. Snad to nebude mít vliv na tamní společenské akce, které mají přidělené termíny.


I taková obec, jako je Březinka může něco pořádat. Sice mám takovou představu, že tyto akce jsou leckdy především určeny místním ( viz třeba nedávné slavnostní otevření mokřadů ve Velkém Borku) občanům a jde spíše o takovou propagaci ve smyslu ,, podívejte se jak jsme činní", ale na druhou stranu jsou to krásné plakáty, krásné aktivity, a proč ne ? Proč se jimi nepochlubit a nepozvat třeba i zájemce ? Vždyť je zatím spousta poctivé práce mnoha lidí a velká reklama pro obec.


Konec června patří v Lysé nad Labem hned třem výstavám a dnes je přiblížím dokonce reklamním obrázkem i s termínem. Podrobnosti samozřejmě na stránce 




A co si dnes dáme závěrem ? Jsme tedy u toho jednoho z mých hobby a vězte, že rádio skoro neposlouchám, ale lovení multiplexů a  někdy i začínajících zajímavých stanic je moji parketou.


Provozovatelé multiplexů, kteří měli zájem o vysílání digitálního rozhlasu v České republice již mají podle výsledků aukce přiděleny finální kmitočty a jenom se čeká, kdy kdo kde na nich začne vysílat, a jaké stanice budou jejich multiplexy obsahovat. Připomínám, že několik našich bývalých provozovatelů takzvaně dojíždí na původních prozatímních kmitočtech a v současnosti v digitálním vysílání naladíte 17 stanic Českého rozhlasu, naprostou většinu soukromých stanic známých z FM pásma ( VKV), ale také zcela nové stanice, které v FM nenaladíte a v muxech jsou například nyní dvě zahraniční stanice, které u nás projevily zájem vysílat svůj program ( na obrázcích)

Jaké stanice lze u nás kde naladit, tak to se dozvíte tady .....


... nebo také tady .... 


.... ale běžnému uživateli to může být vše jedno, protože jen dá doma automatické ladění, po kterém se mu v daném místě utvoří seznam dostupných rozhlasových stanic. To jsou víceméně informace pro fajnšmekry, kteří chtějí vědět, odkud že k nim co do rádia letí. Samozřejmě, že zájemci pak spekulují, jak si třeba nabídku ještě zlepšit o zahraničí a ponechávají stranou možný příjem internetových stanic, nebo satelit, kde jsou také rozhlasové programy.

Tam to kouzlo totiž spočívá ve faktu, že nic není stoprocentní a zejména zahraniční daleké stanice jsou často záležitostí atmosférických podmínek.


Právě v pátek 31. května o půlnoci ukončily Cra ( České radiokomunikace) své vysílání na kanále 7A z vysílače Žižkov a dočasně vysílají jen omezeným výkonem z Petřína, čímž připravily nuceně řadu svých posluchačů o poslech stanic v tabulce v prvním odkazu. Bylo tak učiněno z nařízení, byť žádal provozovatel o prodloužení termínu vysílání na tomto kanálu.

Na to už netrpělivě čekala celá řada nás fandů dálkového příjmu, kteří ve svých domovech po půlnoci v sobotu 1. června čekali, až skončí vysílání ze Žižkova a kanál bude patřit už jen vysílání multiplexu Region Dresden., který byl dosud přímo v našem městě i se směrovou anténou pro sílu signálu z Prahy neulovitelný Někdo měl štěstí, někdo byl rád, když se mu multiplex aspoň načetl do nabídky, ale na pouštění stanic z něj to nebylo. Navíc se drážďanský vysílač Wachwitz nalézá 40 km přímo za Bukovou horou, která jej stíní, a tak tu DAB signály z něj nejsou zrovna nějak závratně silné. 

U digitálního pozemního vysílání televize a tím spíše rozhlasu platí, že kdo bydlí na dobrém místě, tak má větší šance, a pro pokročilou techniku ( satelit, digitální televize po internetu) již není mezi lidmi vůle dovybavovat původní STA další technikou. Ty jsou buď zcela nefunkční, nebo někde aspoň slouží při výpadku internetu, jako dočasná náhrada s podstatně menším výběrem televizních stanic


Pokud však některé multilexy naše, nebo i zahraniční doma neulovíte, tak nezoufejte. Ostatně, doma je plno jiné zábavy. Stačí si udělat výlet někam na výhledové místo, nebo aspoň k našemu zámku a vaše DAB+ rádio vám je tam v mnoha případech nejen načte, ale leckteré zahraniční stanice vám tam budou třeba i hrát, pokud se nespokojíte jen se zápisem multiplexu, jako my, kterým jde především o ten zápis multiplexu do paměti rádia. Ten znamená úlovek.

Téměř běžně by vám tam měly jít kromě našich především muxy ze Saska. Když je signál slabý, tak se vám na displeji zabarvují například dvě kostičky. Rádia mají na displeji v levé části takovou velkou kostičku a její vybarvení obvykle  doprovází ve druhém řádku displeje zápis názvu multiplexu a naznačuje to, že by vám již některé stanice z něj i hrály. Samozřejmě, že čím více kostiček je zabarveno, tím větší je šance, že vám budou hrát všechny stanice, které obsahuje. Tady je jen jedna kvalita. Buď hrají super, nebo vypadává zvuk a nehrají. Žádný šum tu nehledejte.




Řada moderních přístrojů má funkci slade-show, kde navíc vidíte různé zprávy, pohledy do studia, obaly gramodesek, grafické počasí atd. atd. Jaké saské multiplexy můžete u našeho zámku ulovit ?

Kanály jsou od 5A do 13F. Na 5C máte první státní německý multiplex DR Deutschland, který dosahuje téměř maximálních hodnot, a to proto, že není šířen jenom z Drážďan, ale například i z Chemnitzu, odkud k nám jde signál přes Krušné hory lépe. Stejné je to na 9A , kde vás uvítá nápis MDR Sachsen, což je hlavní multiplex pro spolkovou zemi Sasko. Slabší jsou pak další dva multiplexy. Na 5D je tzv. celoněmecká dvojka, která se zapisuje, jako Antenne DE a na 7A Region Dresden. Ty se již zobrazují na základě podmínek jen s teleskopem kolem zmíněné velké kostky, ale často přes ni. Příjem stanic tedy nemusí být bez problémů, nebo aspoň některých.




Pokud píši o Sasku, tak musím ještě zmínit 12A z Löbau v Lužici, která je tu také dost silná, a pro úplnost kanály 8A, 10A a 8C. Na kanálu 8A je Region Chemnitz, který by tu byl dost silně a prakticky na něj vidíme, ale náš provozovatel PD Dab + z Benešovska pod Prahou je tu všude často tak silný, že jeho úlovek je takovým milým úspěchem, zvlášť na pouhý teleskop. Poslední dobou se hodně psalo o zesílení výkonu provozovatele multiplexu Dresden DAB+, který má vysílat jen pro toto město.

U nás se obyčejně prezentuje pouhým jedním dílkem a zatím stále platí, že v případě podmínek od JZ by se tam měl načíst multiplex Mittelfranken z Bavorska ( dávno ověřené), ale tuto sobotu byly lehké podmínky od severu a dokonce se načetl název Dresden DAB+. Samozřejmě, že dálkoví lovci se radují a obyčejní posluchači, kteří dnes již ani jiná nová rádia nekoupí, než ta FM / DAB+, tak občas tlučou pantem, ale ta česká rychlost je prostě pověstná. Prý se začnou dít hlavně věci ve druhé polovině roku.

Osobně doufám, že to moc rychle nepůjde, protože na konci června má začít vysílat druhý rakouský státní mux na kanálu 12B z Lichtenbergu u Lince ( 220 km) a i přes nepříznivý terén a vzdálenost není úspěch záchytu vyloučený. Proč ? Protože se ukázalo, že kmitočet 97.5 MHz na FM zde lze i na teleskop v podmínkách zaslechnout, byť hůře než z 230 km vzdáleného Jauerlingu, a tak by i kratší dosah v DAB+ pásmu mohl být se směrovou anténou nadějný. Je to podobné, jako když jde rybář na sumce :-).

 Málem bych zapomněl na ještě jeden u nás možný zachytitelný multiplex ze Saska, který je na kanále 10A. Region Leipzig nevysílá relativně dlouho a sdílí kanál s Bavorskými muxy Unterfranken a dalším z jihu Bavorska. Poslední dobou je u nás k zachycení poměrně často, ale i tak se někdy objeví v podmínkách  z JZ některý z dvojice bavorských muxů. Psal jsem o Sasku, ale již za určitých menších podmínek k nám zasahují signálem i muxy ze Saska-Anhaltska, nebo Braniborska. Durynský mux na 8B bývá také celkem často k ulovení. A kde jsou ty naše ? Tak třeba 5A, 5B, 6D, 7C, 8A, 9C, 10D, 11A, 12C a 12D.


Pokud si chcete poslechnout stanice z Bavorska a mít jistotu příjmu, tak je prakticky stoprocentní návštěva hory Říp .Na snímku  rádia Charivari a Gong FM. Na kopce prostě není třeba jezdit jenom za výhledy a atmosférou, či fotografiemi. Potenciál je vyšší, ale ten čas je prevít.



Pohodový týden číslo 23 !

Žádné komentáře:

Okomentovat