čtvrtek 13. června 2024

Mělnické poklady již dnes ! Sestav si svůj svět, aneb nový turistický hit s magnetkami. Mělnický hrozen 2024. Začaly výstavy v Lysé nad Labem. 102 let motorsportu na Mělníku. Svatojánská muzejní noc a Mělnické medvídkování.

 


Červen dospěl do své poloviny, počasí si s námi hraje, prázdniny i dovolené klepou na dveře a akce se  na potenciální návštěvníky valí jedna za druhou. Podíváme se v letu opět na nejbližší aktuality, ale také se podíváme na další hit ze světa turistického ruchu.

Nedávno jsem se tu vracel v jednom článku k vystaveným mělnickým pokladům v rámci akce Setkání rodáků.


Letos si Mělník připomíná 750. výročí města. Tedy, před 750 lety udělil český král Přemysl Otakar II. Mělníku ( dne 25.11. 1274) právo výnosu z labského obchodu. Letošní akce jsou tedy všeobecně vázané na tento významný okamžik, a proto se setkáváme po čase opět i s tím, co u nás není k vidění každý rok. Je to tedy také především příležitost si prohlédnout poklady našeho města. Podrobnou časovou nabídku i s vystavovanými artefakty máte na plakátu.

Promiňte mi můj osobní názor, ale pro koho to v pátek je ? Vždyť je v pátek plno pracujících lidí rádo, že přijedou někdy v 17 hodin odkudsi z Prahy z práce, a že si trošku odpočinou, než aby někam chodili, a to nemluvím o těch, co žijí třeba i v obcích v okrese. Mě by už však dnes ani nepřekvapilo, kdyby někdo vlivný prohlásil : ,, Když to chcete vidět, tak si vezměte třeba i dovolenou. Nás ta otevřená radnice mimo pracovní dny ani moc netěší a dá se to sfouknout v pohodě v pátek."


Psal jsem to již mnohokrát, že každé vycestování někam je velkou inspirací a můžete poznat věci, které vůbec neznáte. Našel jsem v sobotu pozdě odpoledne vedle vchodu do rozhledny na Vrátenské hoře tyto letáky a rozhodně to zaujalo. Proč ? Celý život jsem se učil v zeměpisu i později v médiích, že jsou na světě oblasti a destinace, kde se dokáže žít i jen z turistického ruchu. Dnes mě tedy až fascinuje, na co všechno lidé nepřijdou, aby z  návštěvníků vytáhli leckde nějaké peníze.

Vždyť to byly nejprve jen odznaky na turistické hole, pohledy, různá leporela, či spíše vyjímečně ruční  tvorba konkrétního místa. Pak se přidaly ty známé kulaté dřevěné známky, po nich velmi rozšířené turistické deníky pro turistické známky, krásné trojrozměrné lentikulární pohlednice a nyní poznávám další šlágr. Když vezmete v úvahu, že jedna magnetka s turistickými motivy je přibližně na cenové úrovni čtyř turistických známek, tak to jistě není zrovna málo, ale na druhou stranu je pravdou, že když člověk něčemu propadne, tak na leccos nekouká. 

Seznamte se i vy se zajímavým světem, který si můžete třeba někde doma budovat.






Na Mělnický hrozen máme pořád ještě týden času, ale už tomu tak nějak rád dělám reklamu. Předem si můžete zjistit více.


To je dobrá prověrka testů naši fyzičky i připomenutí, jak jen kousek od našich domovů je tu všude kolem krásně. Myslím, že před časem prázdnin a dovolených přímo skvělá akce.

Hned v neděli po akci je tu další bomba tohoto slunovratového víkendu.  102 let motorsportu na Mělníku.


Zájem účastníků je potěšující a jenom dokládá, že motoristé o Mělník zájem prostě mají. Konečně, málokterý sport je ve světě i u nás vedle fotbalu a hokeje tak populární, jako ten motoristický a svědčí o tom i různé městské okruhy.


Již teď je přihlášeno 47 automobilů a 22 motocyklů, a to nejde o žádný závod, jako leckde jinde, ale o pouhou prezentaci a možnost, se projet pro někoho i domácím Mělníkem, před domácím publikem.


Čas mě tlačí, a tak už jen připomínám červnové akce na výstavišti v Lysé nad Labem, které právě začaly a důležité akce RMM, které se tak nějak vážou na blížící se prázdniny.

Pohodový víkend !






Žádné komentáře:

Okomentovat