pondělí 24. června 2024

Mělnický okruh 2024 aneb oslavy 102. výročí motorsportu na Mělníku. V rámci oslav 750. výročí města Mělníka zavítal motorismus opět do úzkého centra města.

 


V neděli 23.6. 2024, se konečně dočkali ti, kteří mají nějaký vztah k motoristickému sportu. Potkalo se tu spoustu známých, kamarádů, obdivovatelů krásných automobilů i motocyklů a rozebíralo se leccos. Bylo i moc dobře, že se povedlo počasí, a tak si myslím, že si divák odnesl domů celkem pěkné zážitky.

Obešel jsem těch míst z různých důvodů vícero a vedle fotografování jsem i natáčel při ukázkových jízdách různé videosekvence, K jejichž zpracování jsem se zatím nedostal. Nemělo by to ale dlouho trvat, protože brzy budu muset řešit zase úplně jiné věci. Co se tedy třeba také rozebíralo ?

Někteří diváci na Mělníku si jaksi povšimli, že po odpadnutí oslav konce druhé světové války, po odpadnutí výstavy bonsajů, MJ 50 a možná ještě i nějakých jiných výstav nám tu zbylo jen to, co se nějakým způsobem týká jídla a pití, aneb gastronomie na několik způsobů. Tak třeba i to tu zaznělo. Inu, motorismus je do jisté míry vášeň, byť pro někoho třeba jen občas na obrazovkách a sám vzpomínám na dětská léta, kdy jsem opravdu rostl vzteky, když z napínavého souboje ve formuli 1 přepnula ČST reportáž do Bratislavy na koníčky :-). Tady jsem se zase těšil... ale to prozradím příště :-).

Další řeči se vedli kolem samotné akce, kde se pravidelně hlavním tématem rozprav stávají neukáznění cyklisté, kteří nejsou ochotní čekat a mají potřebu, se během jízd dostat ze Strakova mostu do centra města, někam jinam, nebo naopak. Vyjímkou nejsou ani překvapení cizinci. Řešení se nezdá až tolik složité.


Vždyť všude existují různé dopravní značky, informace v médiích, opravdové fyzické zábrany a není možné s někým smlouvat. Cyklista musí být nejpozději v době konání akce již třeba na cyklostezce před městem upozorněný, že v jistém čase musí užít mostu ,, nového".

Jenže, kdo by se s tím dělal, když  se to letos prostě nějak odbude, že ? A co bude za rok ? Proč nad tím přemýšlet ? Vždyť je kolem toho mnohem více starostí, než kolem akcí, které prostě zavřeme někam do prostoru zámeckých vyhlídek a Náměstí míru. Tam se navíc i něco utrží, když jsou stánky. Prostě, na Mělníku je kolem těchto motoristických podniků stále o čem diskutovat.

Dozvěděl jsem se dnes, že kdybych setrval i na odpolední jízdy, tak se prý jezdilo po té polovině Mělnického okruhu ( tak se mu říká po roce 2019) prý  údajně mnohem svižněji. Nu škoda, ale ne každý třeba má čas z nějakých důvodů prožít celou neděli na ukázkových jízdách. To je ale už jiná, stejně tak, jako byla potenciální možnost, se vypravit ještě na RZ do Horních Počapel.

Na druhou stranu mají městské okruhy něco do sebe, je tu jistá dávná tradice, je tu i skvělý rok 2018 s obrovskou návštěvností, účastí našich legend i zahraničních jezdců ze Švýcarska, či Německa. Se stánky, vstupem a smolně bez zkušeností a tedy hlavně bez nadchodů, jakož rok 2019 s nadchody, ale smolnou propagací i dopravní špatnou situací kolem města a vedra. Kam se budou oslavy motorsportu na Mělníku ubírat je pro nás nezasvěcené otázkou a můžeme jen držet palce, aby se to nějak uspokojivě dařilo vyřešit a bylo i příště na co koukat. Jakmile bude nějaké to video, tak dám v nějakém budoucím článku vědět.

Pohodový týden !




















































Žádné komentáře:

Okomentovat