pondělí 21. října 2019

Na prodloužený víkend ( 26. - 28.10.) připadá velký počet akcí na mnoha místech. Dušičkový jarmark na náměstí Míru, pěkné výstavy v Lysé nad Labem, Den Středočeského kraje, Setkání hasičů pod Řípem a řada dalších akcí. Muzejní reportáž ze Dne Archeologie.


Milí čtenáři, vždy je příjemné, když má člověk před sebou takové delší volno a může si svobodně plánovat svůj program, nebo se třeba i rozhodnout na poslední chvíli. Těch akcí je před námi dost. Některé jsou doma, jiné o kus dále a za některými musíme jet opravdu světa lán.

Takovou vzdálenou akcí je třeba Ukončení sezóny v železničním muzeu Lužná u Rakovníka, kde se letos můžete naposledy potěšit pohledem na parní krásky. Plakát a odkaz jsem dal na konec článku a je to jen připomínka toho, že člověk nemusí být nutně doma, nebo v okolí, ale může jet i někam dále.

První obrázek nás láká do Velkého Újezda u Mšena. Mně se tedy osobně líbí ten název. Dát dobrý název divadelní hře je dobrý reklamní tah.

 Divadelní  představení "Potřetí bych umřít nechtěl!"
Velký Újezd - sál hostince
[26.10.2019 19:00 - 26.10.2019 21:00] 

 A ještě zmíním Běh Debří:

http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=710&lang=cs



Druhý obrázek nás již láká na místní hlavní náměstí, kde proběhne Dušičkový jarmark.

Dalším obrázkem jen připomínám oslavy 70. výročí folklorního souboru Jarošovci, které se konají sice až 2.11. , ale je dobré to vést v patrnosti.


Na Den Středočeského kraje do muzea vás zve plakát výše. Bude to přesně v pondělí na státní svátek.

Všechny expozice a výstavy Regionálního muzea Mělník budou na Den Středočeského kraje otevřeny na symbolické vstupné 1,- Kč.
Program:
9:30 Derniéra výstavy Brekeke aneb V Mělníku není konec vodníků - program pro děti s mělnickým vodníkem Brčounem Vrbičkou a muzejní dílničkou
11:30 Vyhlášení vítězů soutěže Kapříci vodníka Šploucha a předání cen
9:00 - 17:00 otevřena výstava Dopravka včera a dnes s interaktivními aktivitami nejen pro děti
15:00 přednáška Skalní obydlí na Kokořínsku PhDr. Miloslavy Havlíčkové v kavárně…a další zábava.




Názvy výstav v Lysé nad Labem skutečně lákají a musím říci, že zejména ty podzimní se mi obzvlášť aspoň dle obsahu líbí. Často si tak říkám, zda tam někdy také vyrazím, ale nakonec vždy vyhraje něco jiného, nebo snad již v mém věku i trochu oprávněná lenost.

Koukněte na to. Vlakem je to za pár minut, peníz za jízdné je směšný ( PID), tak myslím, že si vyberete.




Zelčín, to přeci musí být paráda. Zvířátka a prostředí v poklidných místech poblíž laterálního kanálu. Hlavně vhodné pro mladé rodiny s dětmi.

Komentovaná prohlídka našich stájí a ohrad. Dozvíte se, jaká zvířátka chováme, co jedí, jakou potřebují péči. Otevřeme vrátka výběhů a ohrad, pozveme Vás dovnitř, co nejblíž ke zvířátkům. Budete mít možnost, nahlédnout do ubikací zvířátek, nakrmit je spolu s námi, dozvědět se něco nového nebo, pohladit je.
Komentovaná prohlídka začíná v 10:00, sraz je před vchodem do stájí. Prohlídka trvá cca 1,5 hod. Cena je 20,- Kč za osobu ( platí i pro dospělé ). Pokud máte suché pečivo – vezměte ho sebou.
Počet osob na komentovanou prohlídku je max. 30. Trvání programu je cca 1,5 hod.Doporučujeme předem rezervovat místa v týdnu před prohlídkou, zde přes FB nebo na e-mail: lubos.tesar@zelland.cz.



A rodí se nám zřejmě i nějaká nová tradice. Hasiči si dají dostaveníčko v aleji pod Řípem a vy můžete zabít hned dvě mouchy jednou ranou. Jednak si vyšlápnete na bájnou horu, kam Češi chodí v každé době a zvláště, když si měli co říci k nějaké národní situaci, a pak můžete shlédnout krásnou současnou i starou hasící techniku.
Ve státní svátek 28. října 2019 se na konci aleje věhlasné cesty na velebnou horu Říp uskuteční „První setkání hasičů pod Řípem“ u příležitosti 101. výročí vyhlášení samostatnosti Československa. Organizace této ojedinělé akce se ujal šéfredaktor Hasičského čtení Josef Pepa Nitra, OSH Litoměřice, druhý nejstarší český sbor dobrovolných hasičů z Roudnice nad Labem a další sbory Podřipska pod záštitou starosty Roudnice nad Labem Františka Padělka a za podpory starosty Krabčic Jiřího Šimáčka. Svou účast přislíbil také vedle zasloužilých hasičů první český sbor z Velvar a nejstarší činné pražské SDH - Praha-Braník. Nebudou chybět ani zástupci profesionálních podnikových hasičů, především z HZS Ústeckého kraje, územního odboru Litoměřice a Spolany Neratovice a v neposlední řadě také hasiči z Mělníka a některých obcí okresu.





Já si již svůj článek na oslavu akce u Libochovan napsal, ale velmi rád uvedu příspěvek samotného mělnického muzea, který doplňuje důležitá jména podílející se na organizaci celé akce a je obsáhlejší po vlastní odborné archeologické stránce. Vy tak vlastně máte možnost díky této kombinaci zdrojů shlédnout širokou nabídku fotografií po stránce současného vzhledu místa i turistiky, a díky tomuto článku tu máte další údaje, které jsem neuvedl.

Mezinárodní den archeologie - hradiště Hrádek
Libochovany, 19. 10., 10:00 h.

V sobotu 19. října pořádalo Regionální muzeum Mělník v rámci Mezinárodního dne archeologie komentovanou vycházku do lokality pravěkého a raně středověkého hradiště Hrádek, které se nachází na stejnojmenném návrší mezi obcemi Libochovany a Velké Žernoseky. Krásné počasí vylákalo k procházce téměř čtyřicet zájemců o archeologii, kteří se přišli dozvědět nejnovější poznatky o hradišti, které je od roku 1964 chráněno jako kulturní památka.

 Průvodci byli archeologové PhDr. Miloslav Slabina a PhDr. Jindřich Šteffl, Ph. D. z Regionálního muzea v Teplicích, který v roce 2017 dokončil poslední průzkum celé lokality. Upozornil, že přímo na ploše hradiště se žádné předměty či keramické střepy, které by byly důkazem osídlení, nenašly. Místo tedy zřejmě sloužilo náboženským účelům, o čemž může svědčit i fakt, že poloha hradiště byla skvěle zvolena, aby na slunovraty, ale i na hlavní starověké svátky zapadalo slunce přesně za vrcholky určitých hor, což ukázal nový archeoastronomický průzkum.

 Mnoho archeologických nálezů se však podařilo v okolí hradiště např. na Tříkřížovém vrchu byla nalezena bronzová sekerka ze starší doby bronzové. Poutavý výklad doplnily archeoložky Mgr. Lucie Hylmarová a PhDr. Alena Veselá z Regionálního muzea Mělník

To je tedy ze začátku týdne vše a snad zase někdy příště zde na webu v nějakém dalším článku na shledanou.






http://www.cdmuzeum.cz/muzeum/aktuality/-30770/

Žádné komentáře:

Okomentovat