neděle 27. října 2019

Minulý víkend přineslo lehce inverzní počasí dosud rekordní úrodu vzdálených muxů v pásmu DAB+ . Pražské metro C jezdí v části trasy do 29.10. po jedné koleji. Kniha Monarchie 1848 - 1918 je skvělým vánočním dárkem. Změna času.


Dnes jsme si vrátili  pravý Středoevropský čas, a i když se zase zvedly kolem času diskuse, tak jsem včera objevil celkem rozumný článek ....

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pospime-si-o-hodinu-vice-jak-to-ale-bude-od-roku-2021-81733?seq-no=14&dop-ab-variant=&source=clanky-home

On to nakonec někdo rozhodne, ale věřte, že svět je plný zajímavostí a zejména mezi mladšími lidmi, kteří leccos nezažili a ani ten pravý celoroční Středoevropský čas ( většina médií ho neustále komolí na zimní, což je omyl) je k němu averze. Abychom si to třeba ještě jednou rádi nerozmysleli, jako po třech letech v Rusku .... A kvůli fotbalu to asi nebude :-).

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/v-nedeli-se-do-ruska-vrati-zimni-cas.A141025_193519_zahranicni_fer

Nicméně, smiřme se s tím, že nám teď začne nehezké počasí, venku bude odpoledne taková tma i zima, že mnozí rádi po práci zalezeme domů a každá zábava pro dobré naladění osobnosti bude dobrá.


A takovou příjemnou věcí pro dlouhé večery je dobrá kniha. Sice dnes řada lidí nečte, nebo odsuzuje historii, jako pozůstatek zábavy minulosti, ale je to velká chyba, protože nám minulost dává mnoho poučení pro současnost i budoucnost a je rozhodně přínosnější, než lehčí zábava.

Dobrou knihu si dnes můžeme objednat internetem, nebo si pro ni i zajet a udělat si tak vlastně výlet. První způsob je možná pohodlnější, ale vlastně tak trochu ztrácíte kontakt se světem kolem vás a určitý přehled. A tak díky mému výletu a zálibě v psaní, se teď dozvíte něco, co může někoho zajímat.

Je to ukázka toho, jak neuvěřitelně se vám může zkomplikovat banální cesta. Že metro jede ze stanice Ládví jenom do stanice Holešovice jsem se dozvěděl jenom tak z rozhlasu chvilku před příjezdem soupravy, jako nepodstatnou věc. Cestující v Holešovicích po sobě koukali, hledali, kde je vůbec nějaká  nástupní zastávka a někteří mylně utíkali k tramvajím, jiní k výstupní zastávce náhradní dopravy a část z nich našla odjezdové stanoviště. Autobus nahrazoval asi pět dalších stanic a ještě v Holešovicích přišla akustická zpráva, že tomu tak bude do 29.10.

Nebylo to příjemné svezení a zvažoval jsem z centra města i jinou zpáteční variantu, ale momentálně neexistuje. Po železnici to prakticky nejde. A tak jsem při zpáteční cestě podešel automaticky rušnou ulici za koněm ( Václavské náměstí). Zastávka ani lidé nikde. Jen kousek odtud budova hlavního nádraží.


Tam ovšem ani zmínka o náhradní dopravě a všude samí neznalí cizinci a autobus na letiště k Ruzyni a do Německa. V nádražní hale byly vstupy do metra obehnány červenobílými pásy.Ušetřím vás popisů další situace, kdy jsem se po telefonu dozvěděl, že snad na Florenci někdo dopoledne skočil do kolejiště ( pisálkovská verze tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu), a tak se dočasně nejezdí.

Můj absolutní zmatek vyřešili dva spolu hovořící řidiči autobusů, kteří nechápali, proč by nemělo jezdit metro, ale zarazila je zpráva o náhradní dopravě. Pomalu se vzájemně rozpomínali, že taková situace přechodně nastala, když skočil člověk do kolejiště. Prý se mám vrátit a metro jezdí. Vysvětluji jim, že tam je zábrana. Nové pohledy a další vysvětlení. Aha, ono sice jezdí, ale jenom po jedné koleji, proto je jedno nástupiště zcela uzavřeno.

A díky tomu nyní již víte, na co si máte dát pozor při cestování Prahou během prodlouženého víkendu :-) Důvodem je výměna dřevěných pražců za betonové.

Pochopíte, co by to komu udělalo, kdyby ve zprávách v televizi  spíše než o nějaké mlladé blbé řidičce, která jela 160 a flákla to i s malými dětmi do popelářů, informovali nemálo lidí o dopravní situaci v metru ? To je snad přínosnější, ne ? Ne, pořád budeme koukat na nějaké nepoučitelné blbce, které rodiče nevychovali, tak nemohou sami nic kloudného vychovat, pokud vychovají.


Teď se konečně dostávám ke knize, která je dobrým vánočním dárkem. Kniha o posledním období Habsburské monarchie je skvělým pokračováním podobných titulů, jako byla První republika ( zítra si připomeneme 101. výročí) , nebo ,, Protektorát" . Myslím, že je zajímavá i z jiného důvodu. Nejde jen o to, že šlo o mocnost, která byla slepencem národů, ale ukazuje i tu trpkou časovou cestu, kterou si musel obyčejný člověk projít, aby se dostal aspoň na dnešní úroveň.

Věděli jste třeba, že dívky a ženy byly povolávány na těžké zemní práce, jako bylo třeba pokládání plynových rour ve Vídni  ? Že se pracovalo v textilkách na severu Čech 14 - 16 hodin denně šest dní v týdnu, vyjímečně i v neděli, když bylo třeba ? Že chlapi takové pracovní nasazení snášeli hůře, než ženy a více holdovali alkoholu ? Že ve Vídni oproti tomu muži pracovali jen 10 až 13 hodin za podstatně lepší peníze, v lepším prostředí a s více volného času ? To vše v jednom státě. Dějiny jsou opravdu velkou školou a ukazují, jak obratně se využívalo nezájmu a negramotnosti širší části společnosti, což trvá dodnes.

Teď jsem tedy citoval z jiné knihy, ale zmíněná kniha je plná artefaktů, obsahuje i nějaká CD a je o době, která nám dala základ. Vždyť téměř všechny železniční trati na našem území, které z nás udělaly za první republiky průmyslovou velmoc, a po kterých dnes jezdíme do práce i na výlety vznikly za Rakousko - Uherska. V Mělníku ta první a hlavní vznikla roku 1874.


Minulý týden jsem dostal z netu informace, že létá DAB+ , jako nikdy, a tak jsem vyrazil k zámku. Cesta to byla zajímavá, i když za tmy. Pan Lojka na svém facebooku nezasvěceným vysvětlil i s fotodokumentací, jak firma Šnajdr buduje na náměstí Míru jakési trvalé kotvení vánočních stromků.

Je to určitě fajn nápad, protože tam ten strom patří, nejednou se již kácel a toto je určitá jistota. Zjistil jsem, jak máme krásně osvětlený vodopád kašny a napadlo mě, že bych mohl vyzkoušet jednu z funkcí foťáku, kterou je tzv. noční focení z ruky. Sami vidíte, že byla lehká mlha, ale vypadá to zajímavě a Mělník zase zkrásněl.

Teď mě tak napadá, že bych mohl jít kouknout, co dělá cyklostezka u Labe :-). Ale, mám toho pohybu už nějak moc.


Jestliže jsem loni v listopadu naladil na lídlovském SilverCrestu 185 stanic a vzpomínalo se na to téměř celý rok, tak tu máme nový rekord. Počítač se zastavil na 247 stanicích a ještě na konci přidal číslo 15. Automobilově bychom řekli, že se přetočil tachometr, který byl do čísla 250.


Co to způsobilo ? Tak meteorologové by  mluvili o přechodu fronty a o rozpadající se tlakové níži a příznivci rádia o tom, že to mělo především  na svědomí zachycení dokonce čtyř švýcarských multiplexů, tentokrát převážně z německých kantonů, ale také muxy z Bádenska - Würtenberska, Hesenska, Bavorska, Saska, Saska -Anhaltska, či Rakouska. To se prostě někdy tak povede.

Na rozdíl od loňska je tu zatím velká absence z Braniborska a políčeno máme i na Dolní Sasko, ale to mohou zejména mrznoucí listopadové mlhy přinést. Proč píši v množném čísle ? Nejsem samozřejmě jediný, kdo se v republice tímto zabývá a jde pochopitelně o internetově diskutované záchyty.


Premiéru měl například mux 11C z Mnichova, kde můžete zachytit buď Vídeň, nebo Sachsen -Anhalt, nebo Mnichov, nebo dokonce Dolní Sasko. Záleží, jak se utvoří neviditelné podmínky příjmové dráhy. Někdy stačí popojít s rádiem 5 metrů a již přijímá na stejném kanále jiný mux.
Mnichov je v Mělníku přes rok velmi vzácný, protože je v dolíku. Mnohem častěji například zachytíte vysílače z vysokých kopců v Alpách, pokud nejsou ovšem moc daleko.


Také Augsburg v západním Bavorsku má svůj městský mux, který premiérově skočil až k mělnickému zámku.


Stanici z Basileje ve Švýcarsku se dala zcela vyjímečně poslouchat. Jinak ji jistě najdete na internetu, kde ji můžete poslouchat i třeba na internetovém rádiu.


Já si pustil stanici Eviva + , kde hrají takovou tu lidovou hudbu, která nemá daleko k té hudbě z Tyrolska. Veselá, rychlá, samé heligonky, prostě milé zpestření :-). Kolikrát jsem tu již jen psal, že na světě je tolik pěkné hudby, byť je nám nejbližší samozřejmě pop a rock. Nejsem vyjímkou.


Název jednoho švýcarského muxu pro okolí Bernu. Multiplexy se dělí na národní, regionální a lokální. Tento je regionální.

https://www.ukwtv.de/cms/schweiz-dab/franzoesische-schweiz-wallis-dab.html#SMC%20D03%20BE-FR


Stačilo jen popojít a místo Mnichova tu máte Vídeň. Kde bych jen tušil, že budu v roce 2015 koukat z autobusu z mostu přes Dunaj do čtvrti Donau City na budovu, kde bude za čtyři roky vysílač, který hodí signál až na Mělník :-).


Sloupy veřejného osvětlení za mělnickým zámkem mají zřejmě velký význam ( a nejen svícením :-) ) Mám pocit, že se trochu chovají, jako antenní prvek a vylepšují příjmový signál. Nevím, nepovažuji se za radioamatéra, nestavím antény, jenom využívám všeho, co je po ruce.

Venku je krásně, tak to se možná půjdu na tu budovanou cyklostezku podívat, pokud už začali :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat