úterý 29. října 2019

Den Středočeského kraje v Regionálním muzeu Mělník navštívilo 402 lidí. Jaký byl ? Jak je to na cyklostezce mezi Mělníkem a Kly ? Jak pokračuje dostavba ?


V mělnickém muzeu se slavil Den Středočeského kraje!
Regionální muzeum Mělník, p. o., 28. 10. 2019

Již tradičně mělnické muzeum připravilo na Den Středočeského kraje 28. 10. bohatý program. Dopoledne patřilo dětem na derniéře výstavy Brekeke aneb V Mělníku není konec vodníků. Naposledy zde provázel mělnický vodník Brčoun Vrbička, který děti potěšil pohádkou „Jak se zlobivý hastrmánek nechtěl učit“ a nechyběla ani kouzelná muzejní dílnička. Poté proběhlo předání cen vítězům soutěže „Kapříci vodníka Šploucha“. Tři šťastní výherci si odnesli vstupenky do Veřejného akvária v České Lípě, poukázku na vodnický dort, knížku O vodníku Česílkovi, tričko a módní doplňky i dřevěné vodníčky.


Ani ostatní děti nepřišly zkrátka. Měla pro ně překvapení vodnice Libuška od Hospozínského rybníka, která rozdávala dobroty přímo z hastrmaských hrníčků. Z vodnického světa se děti vydaly do velkého muzejního sálu, kde je přivítala výstava Dopravka včera a dnes. Expozici muzeum otevřelo k 100. výročí Služby Dopravní policie. Kluci i holky se proháněli na improvizovaném dopravním hřišti na autíčkách i koloběžkách, vyzkoušeli přepínací semafory u přechodu pro chodce a poznávali dopravní značky. Pro nejmenší byl připraven herní koutek se spoustou kostiček, značek, pexesem, autíčky a kvízy.


Po celý den proudili do muzea návštěvníci, kteří využili symbolické vstupné 1 Kč nejen do stálých expozic, ale i do všech prostor muzea včetně gotického sklepa. Plno bylo také v malé expozici historických vláčků a mechanických hraček s dílnou ze stavebnice Merkur. Zájemce o kokořínskou krajinu a historii přilákala odpolední přednáška Skalní obydlí na Kokořínsku, kterou vedla ředitelka muzea PhDr. Miloslava Havlíčková v muzejní kavárně.

 Promítali se dobové i současné fotografie skalních bytů, kterých je na Kokořínsku více než sedmdesát. Posluchači se dozvěděli i nejnovější poznatky o životě ve skalách, které dosud nebyly nikde publikovány a odnesli si domů nově vydanou brožuru Lidové stavby Středočeského kraje - severozápad. Den Středočeského kraje v Mělníku navštívilo 402 lidí.


Děkujeme všem partnerům, kteří podpořili vodnickou soutěž a výstavu: Veřejné akvárium Česká Lípa, Cukrářství Petra Matoušková, Mělnický antikvariát Želví doupě, Karavana Mělník a Boutique pro děti - Svatováclavská ul., Knihovna Mělník, Probošství Mělník, TIC Mělník, ZUŠ Mšeno, Vivarium Mělník, Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny Hrusice (OMPV p. o.), Muzeum Říčany, Muzeum Mladoboleslavska, Muzeum technických hraček Velvary, Libuše Vepřovská, Jarmila Včelová, Jiří Bartoš a další sběratelé.
-KrF-

Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz/


V sobotním článku jsem vás informoval, že se možná půjdu podívat někam do okolí Hadíku, abych zjistil, zda už se něco děje. Připomínám, že na jaře loňského roku došlo k vyasfaltování prašné cesty podle Labe mezi obcí Kly a bývalou cukrovarskou čističkou odpadních vod v blízkosti takzvaného Staráku.

Tím nám na této straně řeky Labe vznikl vlastně v okrese první vyasfaltovaný úsek cyklostezky. Ve zmíněném místě u bývalé čističky najíždí cyklisté jedoucí od obce Kly na starou cestu z panelů, která se někde v místech nedávno zrekonstruovaného mostu přes část slepého ramene řeky mění na rozbitou silničku horší kvality a u bývalého hostince a převozu na Oupor odbočuje za budovu cukrovaru již jen zpevněná cesta, která vede až k bývalým lázním.

Odtud dnes cyklisté vyvádí svá kola po úbočí do parku ke sportovnímu areálu.



Když jsem si někdy na začátku měsíce přečetl v měsíčníku Mělnická radnice článek o pokračování budování stezky, tak jsem měl samozřejmě radost a byl jsem zvědavý, jak se s celou tou situací zejména u řeky stavební firma popere.

Ve městě se dá leckde snadno na vozovku namalovat značka jízdního kola tak, jak to známe v části Pražské ulice, ale dole u řeky už to bude o něčem jiném a totéž platí pro stoupání, které někdy užívají i auta rybářů, nebo uživatele spodních chatek.

A tak jsem se pochopitelně vypravil do míst, kde to bude dle mého názoru asi nejobtížnější a kde bych očekával započetí prací.


Teď už vám mohu prozradit, že jsem vůbec žádnou stavební techniku nikde u vody nenašel, natož nějaký počátek práce. Jestli jsem opravdu začal na té nesprávné straně a měl jsem začít s prohlídkou někde jinde, tak to fakt nevím, ale s článkem na obrázku výše z Mělnického deníku ze dne 18.10. mi to nějak nesouhlasí.

Spíše mi to připomíná komedii Tři chlapi v chalupě, kdy zásluhou šikovného triku dědy Potůčka vyhraje vesnice soutěž v kompostování a funkcionář řekne předsedovi družstva ( synovi dědy Potůčka) : ,, To nevadí, že jste to neudělali, ale hlavně je vykázaná aktivita a  já ti věřím, že to do konce roku uděláte :-)." Zrovna to tento prodloužený víkend na jednom programu běželo :-).


Jenže, nemohu nikomu křivdit a možná se opravdu začalo a opravdu někde jinde. Část cesty mezi vlakovým nádražím a Bezručovou ulicí, která vede mezi autobusovým nádražím a jezírkem v parku je uzavřena, zbavena starého asfaltu a stojí tam stavební stroje.

A tak nejspíše zřejmě zde u nádraží byly započaty práce na této akci Inu, každý preferuje nějaké oblasti a nejednou jsem zde na webu kritizoval fakt, že když zaprší, tak se dole u řeky pro bláto moc procházet nedá. Známá je i má oblíbená představa, že by se budova na Hadíku mohla opět proměnit v restauraci, jako je tomu jinde v jiných městech, ale dnes už vím, že má objekt vlastníka.

Sice kolem jezdí i v tuto roční dobu překvapivě hodně cyklistů, ale to všechno je běh na dlouhou trať. Nikdy však nezapomenu, jak si mi jednou cyklisté z Moravy postěžovali, že by se rádi zastavili někde posedět, ale od Kostelce nad Labem nejen že nezavadili o takové místo, ale ještě jsou vyklepaní z nekvalitní cesty. Byl tehdy horký den.



A protože jsem u vody žádné snímky prací nemohl udělat, tak jsem vyfotil aspoň něco z okolí.


Tak se loni na jaře ( březen 2018) pracovalo na posledních metrech poblíž bývalé cukrovarské čovky. Protože jsem nikde neviděl žádný harmonogram prací na úsecích výstavby, tak zřejmě nezbývá, než sledovat dění na celém úseku, ale ono to pro nezainteresované pozorovatele mnohdy ani jinak nejde.

Stačí vzpomenou na poslední fotografie amatérského pozorovatele z Lužce, který nám na facebooku pana Lojky přiblížil práce na laterálním kanále. Pro mě to bylo zvlášť zajímavé, protože jsem tam fotil právě o Mělnickém vinobraní ( článek zde) a viděl jsem, jak se práce zase pohnuly vpřed.. Navíc je docela možné, že příští jaro již nebudeme muset jezdit třeba při cestě na kole do Veltrus přes horkovod do Zálezlic, ale z Lužce po novém mostíku do Bukole. Zatím se prý stále pracuje na ukotvení pilířů ve Vltavě. Třeba to časem ověřím :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat